Wat gebeurde er op 16 februari?

 

Elke dag het Nieuws van Vroeger

Elke dag het Nieuws van Vroeger volgen?                           Klik op Facebook, op Instagram of op Threads.

 

2023 – Even na middernacht Nederlandse tijd wordt er boven McAllen in Texas (Verenigde Staten) een heldere meteoor (bolide) waargenomen die volgens experts van NASA ongeveer 60 cm groot en ongeveer 450 kg zwaar moet zijn geweest.
Uit radarwaarnemingen blijkt dat een meteoriet de grond bereikt moet hebben. Het is de derde keer in enkele dagen tijd dat er een bolide wordt waargenomen.

2022 – Suzanne Schulting haalt het brons op de 1500 meter shorttrack (schaatsen) bij de Olympische Winterspelen 2022. De Belgische Hanne Desmet en de Nederlandse Xandra Velzeboer eindigen als vierde en vijfde.

2020 – Barry Hulshoff (73) overleden.
Hij was een Nederlands voetballer en voetbalcoach. Hij speelde bij het “Gouden Ajax” van de tweede helft jaren zestig en eerste helft jaren zeventig van de twintigste eeuw.

2018 – Debutante Esmee Visser stunt met olympisch goud op 5 kilometer.
Ze zegevierde in een dik persoonlijk record van 6.50,23. Annouk van der Weijden viel met een tijd van 6.54,17, eveneens een persoonlijk record, net buiten het podium (vierde).

2017 – Dick Bruna (89) overleden.
Hij was een Nederlandse grafisch vormgever, tekenaar en schrijver van kinderboeken. Hij werd wereldberoemd met zijn kinderboeken over nijntje.
Op 27 augustus 2015 werd in het Rijksmuseum Amsterdam ter gelegenheid van de zestigste verjaardag van nijntje de tentoonstelling Dick Bruna Kunstenaar geopend. Bruna was Commandeur in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

2016 – Warenhuis V&D sluit na bijna 127 jaar definitief zijn deuren nadat een doorstart is mislukt.
V&D was een keten van warenhuizen in Nederland. Het warenhuis werd in 1887 opgericht door de zwagers Willem Vroom (1850-1925) en Anton Dreesmann (1854-1934). Het eerste filiaal bevond zich aan de Weesperstraat in Amsterdam. Op zijn hoogtepunt had de keten ruim zeventig vestigingen door het hele land en was het het grootste warenhuisconcern van Nederland. Op 31 december 2015 ging de keten failliet.

2009 – De Nederlandse omroepvereniging WNL wordt opgericht.
De volledige naam van WNL is Wakker Nederland, die deel uitmaakt van het publieke bestel. WNL positioneert zich politiek gezien aan de rechterzijde en wil tegenwicht bieden aan een eenzijdig links geluid dat volgens de oprichters de Nederlandse publieke zenders domineert.

2005 – Het Kyoto-protocol treedt in werking.
Het Kyoto-protocol of Verdrag van Kyoto werd in 1997 opgesteld in de Japanse stad Kyoto en regelt de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen. Het is een protocol onder het Klimaatverdrag.

1996 – Jules de Corte (71) overleden.
Hij was een Nederlands componist, pianist en zanger. De Corte werd als zanger-dichter-pianist in Nederland en België bekend met liedjes als ‘De vogels’, ‘Ik zou weleens willen weten’, ‘Hallo Koning Onbenul’ en ‘Als je overmorgen oud bent’.  De Corte is geboren in Deurne als vijfde kind in een gezin met socialistische idealen. Hij stamde uit een familie van Belgische immigranten (uit Ruddervoorde); in de familie De Corte komt de naam Jules nog altijd veel voor. Op eenjarige leeftijd werd hij door een medische fout blind. Hij bleek bij orgel- en pianolessen op het blindeninstituut echter zoveel aanleg te hebben voor muziek dat hij in staat was daarvan zijn beroep te maken.

1991 – De Nederlandse Politieke Partij Radikalen (PPR) gaat op in GroenLinks.

1986 – Mário Soares wordt gekozen tot president van Portugal, de eerste burgerpresident sinds 60 jaar.

1978 – De Utrechtse filmer Jos Stelling opent zijn Springhaver Theater aan de Springweg in Utrecht.

1963 – Het warenhuis C&A op het Damrak in Amsterdam brandt volledig uit.

1962 – Dijkdoorbraak op Schiermonnikoog.

1959 – Fidel Castro wordt premier van Cuba na afzetting van president Fulgencio Batista op 1 januari.

1954 – Koning Boudewijn legt de eerste steen van de Koninklijke Bibliotheek van België.

1923 – Howard Carter opent het graf van farao Toetanchamon dat gevuld bleek met schatten.
Toetanchamon of Toetankhamon was een farao van de 18e Dynastie van het Oude Egypte. Hij heette oorspronkelijk Toetanchaton, later werd om politiek-religieuze redenen zijn naam veranderd in Toetanchamon, wat zoveel betekent als: “Levend evenbeeld van Amon”. Zijn troonnaam Nebcheperoere betekent: “Heer van de manifestaties van Ra”.

1922 – Het Rotterdams Nieuwsblad begint als eerste dagblad met een strip: nieuwe oosterse sprookjes.

1915 – De Fransen beginnen in Champagne een winteroffensief tegen de Duitse troepen.
Een maand later wordt het zonder enig resultaat afgeblazen.

1402 – Willem van Gelre (37) overleden.
Hij was vanaf 1371 als Willem I hertog van Gelre en vanaf 1393 als Willem III hertog van Gulik en was tevens ridder in de orde van de Kouseband. Willem was bekend vanwege zijn militaire activiteiten. Zo was hij vijf keer betrokken in de “Pruisische kruistochten” en had ook militaire conflicten met zijn buren Frankrijk en Brabant gedurende zijn regering.

1164 – De Sint-Julianavloed treft het noorden van Nederland en Duitsland.
Vooral het stroomgebied van de Elbe. Hierbij werd grote schade aangericht.
Volgens bronnen kwamen bij deze stormvloed ongeveer 20.000 mensen om het leven. Daarnaast verdronken ook vele duizenden stuks vee.

 

Bronnen: o.a. Wikipedia
EXTRA:
Statistieken van deze dag en meer over deze wereld
Bevolkingsteller van Nederland
Geschiedenis & Genealogie / Achtergronden, bronnen, naslagwerken en overzichten

facebook

 

 

johnooms-nl

© 16 februari 2024