Wat gebeurde er op 6 januari?

Elke dag het nieuws van vroeger

Elke dag het Nieuws van Vroeger volgen?                              Klik op Facebook, op Instagram of op Threads.

 

2022 – Sidney Poitier (94) overleden.
Hij was een Bahamaans–Amerikaans acteur en filmregisseur. Hij was een van de eerste grote zwarte filmsterren die grote, dramatische rollen speelde, die tot dan enkel aan blanke acteurs toekwamen, in een tijd waarin zwarte acteurs gewoonlijk slechts rollen kregen die stereotypen bevestigden. Hij was niet de eerste zwarte acteur die een Oscar kreeg, maar wel de eerste die hem kreeg voor een hoofdrol.

2022 – Tientallen doden, 3000 aanhoudingen bij protesten in Kazachstan tegen het beleid van president Kassym-Jomart Tokajev.

2021 – Aanhangers van de Amerikaanse president Donald Trump bestormen het Capitool.
Er vallen 5 doden.

2017 – Bij een schietpartij op de luchthaven Fort Lauderdale in Florida zijn vijf mensen doodgeschoten.
De schutter is opgepakt.

2013 – Gerard Helders (107) overleden.
Hij was een Nederlandse politicus van de Christelijk-Historische Unie (CHU). Helders was minister van Zaken Overzee in het kabinet-Drees III en het overgangskabinet-Beel (1957 – 1959). Hij doorliep een ambtelijke carrière in Nederlands-Indië en werd na 1945 ambtenaar van het ministerie van Financiën en directeur van Nationale Trust Maatschappij. Na zijn ministerschap was hij zestien jaar lid van de Raad van State. Helders was van 21 augustus 2012 tot zijn dood de oudste man van Nederland.

1999 – Het Amerikaans Congres opent het impeachmentproces tegen president Bill Clinton.
Bill Clinton moest in verband met leugens in de zogenoemde Lewinsky-affaire,  een afzettingsprocedure ondergaan. Het kwam niet tot afzetting, doordat de daartoe vereiste meerderheid niet werd gehaald.

1974 – Laatste autoloze zondag in Nederland tijdens de oliecrisis.
De autoloze zondagen werden ingevoerd ten tijde van de oliecrisis van 1973. In Nederland waren er tien autoloze zondagen van 4 november 1973 tot en met 6 januari 1974.

1964 – Tweede ontmoeting tussen Paus Paulus VI en Patriarch Athenagoras I in het gebouw van het Grieks-orthodox Patriarchaat van Jeruzalem.

1919 – Theodore Roosevelt (60) overleden.
Hij was de 26e president van de Verenigde Staten van 1901 tot 1909.

1912 – New Mexico ratificeert de Grondwet van de Verenigde Staten van Amerika en treedt toe tot de Unie als 47ste staat.

1838 – Samuel Morse en Alfred Vail geven de eerste demonstratie van hun telegraaf.

1781 – Op de Royal Square in Saint Helier op het Kanaaleiland Jersey verslaan de Engelsen de Fransen in de Slag om Jersey.
Zowel Britse aanvoerder majoor Peirson als de Franse aanvoerder baron De Rullecourt komen om het leven.

1714 – Henry Mill krijgt een octrooi op de schrijfmachine.

1579 De Unie van Atrecht wordt opgericht.
Is een in Atrecht (Arras) gesloten overeenkomst tussen Artesië, Kamerijk, Henegouwen en Romaans-Vlaanderen (met de opmerkelijke uitzondering van Doornik) als reactie op de opstand in de Nederlanden. De Unie van Atrecht werd op 17 mei 1579 gevolgd door het Traktaat van Atrecht, waarin deze gebieden zich verzoenden met Filips II van Spanje en Alexander Farnese, hertog van Parma. Hiermee werd de scheiding tussen de Noordelijke en de Zuidelijke Nederlanden ingezet.

1358 – Geertrui van Oosten (58) overleden.
Zij was een Nederlandse begijn was een Nederlandse begijn die heilig verklaard is.  Geertrui van Oosten is de eerste heilige in de Nederlanden die de stigmata (de wondtekenen van Christus) ontving. Door haar tijdgenoten werd zij hierom vereerd. Ze werd Van Oosten genoemd omdat ze in Voorburg aan de Oostbuurt woonde. 

754 – Paus Stephanus II zalft de Frankische koning Pepijn de Korte in de Kathedraal van Saint-Denis.
Pepijn III, de Korte genaamd, was vanaf 741 hofmeier en vanaf 751 tot zijn dood de eerste koning der Franken uit het Karolingische huis. Hij was een zoon van Karel Martel en Rotrude van Trier. Hij trouwde met Bertrada van Laon, dochter van Charibert van Laon. Omdat hij was genoemd naar zijn grootvader, Pepijn van Herstal, die op zijn beurt ook genoemd is naar zijn grootvader, Pepijn van Landen, beiden hofmeiers, wordt Pepijn de Korte ook wel genummerd als Pepijn III. Pepijn is de vader van Karel de Grote.

 

 

Bronnen: o.a. Wikipedia
Extra:
Statistieken van deze dag en meer over deze wereld

Bevolkingsteller van Nederland
Geschiedenis & Genealogie / Achtergronden, bronnen, naslagwerken en overzichten
  

 

  facebook    

© 6 januari 2024