Wat gebeurde er op 12 december?

 

Elke dag het nieuws van vroeger

Elke dag het Nieuws van Vroeger volgen?                            Klik hier bij Facebook. Klik hier bij Instagram.

 

2022 – Lancering van een Lange Mars 4 raket vanaf lanceerbasis Taiyuan in China voor de Shiyan 20A & 20B missie waarover niets bekend is gemaakt.

2021 – Max Verstappen is als eerste Nederlander wereldkampioen Formule 1 geworden door de GP van Abu Dhabi op zijn naam te schrijven.
In de slotronde van de allesbeslissende en bloedstollende race wist de Red Bull Racing-coureur concurrent Lewis Hamilton in te halen.

2017 – Een mannetjesleeuw bijt in dierentuin Burgers’ Zoo in Arnhem een vrouwtjesleeuw dood.
Het incident vond plaats voor het oog van bezoekers.

2016 – Diederik Samson stapt op als fractievoorzitter van de PvdA, maar ook als Kamerlid.
Dit naar aanleiding toen vrijdag 9 december 2016 bekend was geworden dat Lodewijk Asscher de strijd om het PvdA-lijsttrekkerschap had gewonnen.

2015 – Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg stapt op vanwege de nasleep van de Teevendeal.

2013 – Het Catalaanse Parlement keurt het Akkoord over de volksraadpleging in Catalonië goed.

2010 – Door de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan wordt bekendgemaakt dat op kinderdagverblijven Het Hofnarretje en Jenno’s Knuffelparadijs vele kinderen het slachtoffer zijn geworden van seksueel misbruik.

2007 – Een Apache-helikopter van de Koninklijke Luchtmacht raakt tijdens een trainingsvlucht hoogspanningskabels waardoor zo’n 50.000 huishoudens in de Gelderse Bommelerwaard en Tielerwaard ruim 2 dagen zonder stroom komen te zitten.

2007 – Ike Turner (76) overleden.
Hij was een Amerikaans musicus (voornamelijk pianist en gitarist), producer, songwriter, bandleider en talentenjager. Hij was in het begin van de jaren vijftig een van de belangrijkste rock-‘n-rollpioniers. Samen met zijn toenmalige vrouw Tina Turner vormde hij in de jaren zestig en zeventig het wereldberoemde duo Ike & Tina Turner .

2003 – Mick Jagger tot ridder geslagen door Prins Charles.

1999 – De Maltese tanker Erika vergaat voor de kust van Bretagne.
Doordat het schip doormidden breekt komen duizenden liters stookolie in zee terecht en veroorzaken zo een milieuramp.

1996 – Oedai Hoessein raakt zwaar gewond bij een moordaanslag.
Hij was de oudste zoon en beoogd opvolger van de Iraakse ex-president Saddam Hoessein en diens eerste vrouw Sajida Talfah.

1987 – In Berlijn, Kreuzberg 36 komt het tot heftige rellen tussen krakers en politie naar aanleiding van sanering van de wijk.

1985 – Een DC-8 van Arrow Air stort neer na het opstijgen in Gander op Newfoundland, waarbij 256 personen omkomen, onder wie 248 leden van de 101st Airborne Division van de Verenigde Staten.

1979 – De naam van Rhodesië wordt veranderd in Zimbabwe.

1970 – De eerste strip van Jan, Jans en de kinderen verschijnt in de Libelle.
Het is een strip van Jan Kruis,  en beschrijft de avonturen van de familie Tromp. De familie bestaat uit vader Jan, moeder Jans, de dochters Karlijn en Catootje en nakomertje Gertje. Het huisgezin wordt gecompleteerd door De Rode Kater, Lotje de teckel en de Siamese poes Loedertje.
Daarnaast spelen ook onder meer Jeroen, het vriendje van Catootje, nicht Hanna (een bewust ongehuwde moeder), opa Gerrit (de vader van Jan), en opa’s vriendin Moeps een rol in de verhalen.

1963 – Kenia wordt onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk.

1961 – Twee vrachtvliegtuigen C-119 van het Belgische leger botsen in volle vlucht op elkaar ter hoogte van Montignies-Lez-Lens bij Chièvres, 13 doden.

1936 – De Moerdijkbrug over het Hollandsch Diep wordt geopend.

1925 – Reza Pahlavi grijpt de macht in Iran (Perzië) als Sjah.

1915 – Frank Sinatra geboren.
Hij was een Amerikaanse zanger, acteur, filmproducent en filmregisseur. Zijn stem is onmiddellijk herkenbaar, en wordt beschreven niet alleen in termen van kracht en charisma, maar ook van nostalgie en tederheid. Sinatra wordt daarom ook wel The Voice genoemd. Hij overleed in 1998 op 82-jarige leeftijd aan een hartaanval.

1913 – Mona Lisa wordt teruggevonden in Florence, twee jaar nadat het uit het Louvre was gestolen.
Mona Lisa is een geschilderd werk van Leonardo da Vinci, dat nu in het Louvre hangt. De gebruikte techniek is olieverf op paneel (populierenhout). Het is het portret van een dame, waarschijnlijk Lisa Gherardini of voluit Lisa di Antonmaria Gherardini di Montagliari, de derde echtgenote van Francesco del Giocondo, die waarschijnlijk de opdracht gaf voor het schilderij. De dader van de diefstal, Vincenzo Peruggia, was een Italiaan en had als glazenier meegewerkt aan een project om belangrijke kunstwerken achter glas in te kaderen.

1911 – Hoofdstad van India wordt New Delhi, dat was Calcutta .

1870 – Joseph H. Rainey uit South Carolina wordt het eerste zwarte lid van het Amerikaans Congres.

1866 – Een ondergrondse mijnexplosie in Barnsley, Engeland zorgt voor veel doden.

1843 – Willem I (71) overleden.
Hij was de eerste Koning der Nederlanden uit het huis Oranje-Nassau. Na de nederlaag van Napoleon in de Slag bij Leipzig in 1813 werd hij ingehuldigd als ‘Soeverein Vorst’ der Verenigde Nederlanden. Op 16 maart 1815 riep hij zichzelf uit tot koning der Verenigde Nederlanden en hertog van Luxemburg. In hetzelfde jaar werd op het Congres van Wenen door de Europese mogendheden besloten om het hertogdom Luxemburg te promoveren tot groothertogdom en Willem I te erkennen als eerste groothertog, de koningstitel werd bevestigd.
Hiermee was de kersverse Nederlandse monarchie binnen Europa formeel erkend.

1787 – Pennsylvania ratificeert als tweede staat de grondwet van de Verenigde Staten van Amerika.

1724 – Hendrik van Deventer (73) overleden.
Hij was een Nederlands orthopedist, gynaecoloog en labadist. Hij slaagde erin als autodidact, die geen Latijn kende, de doctorstitel te behalen in Groningen. Met die titel voor zijn naam kon hij zich overal in Nederland vestigen.
Hij wordt gezien als een van de grootste geneesheren van zijn tijd.

1677 – Commandeur Jacob Binckes sneuvelt bij de Tweede Slag bij Tobago tegen een Franse aanval, nadat hij eerder tegen hen bij de Eerste Slag bij Tobago op 3 maart een strategische overwinning heeft behaalt.

627 – Slag bij Ninive: Keizer Herakleios valt met een Byzantijns expeditieleger Mesopotamië binnen en verslaat de Perzen bij de ruïnestad Ninive (huidige Irak).

Bronnen: o.a. Wikipedia
Statistieken van deze dag en meer over deze wereld
Bevolkingsteller van Nederland
Geschiedenis & Genealogie / Achtergronden, bronnen, naslagwerken en overzichten

  facebook

© 12 december 2023