Wat gebeurde er op 11 december?

Elke dag het Nieuws van Vroeger volgen?                            Klik hier bij Facebook. Klik hier bij Instagram.

 

2022 – Landing van het Orion-ruimteschip in de Stille Oceaan.
Hiermee komt na 26 dagen een einde aan de Artemis I missie waarbij een reis om de Maan is gemaakt en een maximale afstand vanaf de Aarde van 432.210 km is bereikt.

2021 – In verschillende Amerikaanse staten vallen tientallen doden en gewonden en worden gebouwen verwoest door tornado’s. In Kentucky bewegen sommige tornado’s zich zeker 300 km over de grond.

2021 – De Nederlandse Spoorwegen neemt afscheid van de laatste Sprinter van het type SGM (Stadsgewestelijk Materieel). Deze trein gaat naar Het Spoorwegmuseum. Alle nu in Nederland rijdende modernere Sprinters zijn van een ander type.

2017 – Gloria Wekker wint de Joke Smit-prijs 2017.
De Joke Smit-prijs is een tweejaarlijkse Nederlandse regeringsprijs voor een persoon, groep of instantie die een fundamentele bijdrage levert aan de verbetering van de positie van de vrouw, vernoemd naar de in 1981 overleden feministe Joke Smit die een pioniersfunctie vervulde voor de Nederlandse vrouwenbeweging.

2016 – President Nicolás Maduro van Venezuela kondigt per decreet aan de briefjes van honderd bolivar af te schaffen.
Venezolanen hebben drie dagen de tijd om hun geld op de bank te zetten.

2016 – Marion van Binsbergen (96) overleden.
Zij was een Nederlands verzetsstrijdster in de Tweede Wereldoorlog.

2013 – De politie in Roemenië vindt in een flat in de stad Sibiu een kunstschat.
Het waren 22 schilderijen die al ruim tien jaar geleden gestolen waren uit particuliere kapellen in Italië met een totale waarde van zeker 400 miljoen euro.

2012 – De centrumlinkse regeringscoalitie in Roemenië wint 60 procent van de stemmen bij de parlementsverkiezingen.

2011 – De Rotterdamse metrolijn E zal voortaan van station Den Haag Centraal naar metrostation Slinge rijden.

2011 – Het nieuwe station Sassenheim wordt geopend aan de Schiphollijn tussen station Nieuw-Vennep en station Leiden Centraal.

2004 – Prins Bernhard wordt bijgezet in de Nieuwe Kerk in Delft.

2002 – Een Ariane 5 raket van de ESA vernietigt zichzelf drie minuten na de start omdat ze uit koers raakt door problemen met de software.

1999 – De top van EU-staats- en regeringleiders in Helsinki eindigt met de goedkeuring van de oprichting van een Europees leger en een akkoord over de uitbreiding en de kandidatuur van Turkije.

1994 – Russische troepen trekken de opstandige republiek Tsjetsjenië binnen.

1981 – Bloedbad van El Mozote: 900 dorpsbewoners worden door het leger van El Salvador uitgemoord.

1983 – Vijftigduizend vrouwen omcirkelen de kruisrakettenbasis Greenham Common in Engeland: sommigen proberen de hekken rond de basis neer te halen.

1958 – Nederlandse kabinetscrisis 1958: einde rooms-rode coalitie; einde kabinetten Drees.
De Tweede Kamer nam een door de KVP’er Lucas ingediend amendement aan waardoor enkele tijdelijke belastingverhogingen niet met twee, maar slechts met één jaar werden verlengd. Minister Hofstra (PvdA) van Financiën had het aannemen daarvan onaanvaardbaar verklaard. De crisis leidde in 1959 tot vervroegde verkiezingen. Na die verkiezingen traden enige jaren kabinetten op waarin wel de VVD en niet de PvdA vertegenwoordigd zou zijn.

1950 – Een gerechtshof in Singapore wijst ook in hoger beroep het 14-jarige meisje Bertha Hertogh toe aan haar ouders uit Bergen op Zoom.
Na de uitspraak breken hevige rellen uit, waarbij 18 doden vallen.

1944 – Antonius Nieuwenhuisen (49) overleden.
Hij was een Nederlandse verzetsstrijder tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zijn rijwielhandel in Gouda werd in bezettingstijd gebruikt als trefpunt voor besprekingen. Hij werd als gevolg van verraad op 13 maart 1942 gearresteerd. Na zijn verblijf in enkele kampen in Nederland en Duitsland overleed hij in het concentratiekamp Dachau te Dachau.

1941 – De Verenigde Staten verklaren Duitsland de oorlog en mengen zich hierdoor in de Tweede Wereldoorlog in Europa.
Italië en Duitsland verklaren in respons de oorlog aan de VS.

1936 – Koning Eduard VIII van het Verenigd Koninkrijk doet afstand van de troon om te kunnen trouwen met Wallis Simpson, een gescheiden Amerikaanse vrouw.

1920 – De staat neemt de spoorwegmaatschappijen Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij en de Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen over.

1884 – Piet Ooms geboren.
Hij was een zwemmer en waterpoloër, die Nederland eenmaal vertegenwoordigde bij de Olympische Spelen: Londen 1908.
In de hoofdstad van Groot-Brittannië kwam Ooms uit op de 1500 meter vrije slag. Op dat nummer werd hij voortijdig (tweede serie) uitgeschakeld.
Ooms maakte in Londen ook deel uit van de Nederlandse waterpoloselectie, die als vierde en laatste eindigde. Zijn meest indrukwekkende prestatie leverde hij in 1911, toen hij bij Le Havre een wedstrijd over 26 kilometer won met maar liefst zes uur voorsprong op de nummer twee. Ooms was in de beginjaren van de sport in Nederland zeer populair. Hij stond erom bekend dat hij tijdens zijn races graag een glaasje champagne dronk.
Ooms overleed op 14 februari 1961 in Amsterdam op 76-jarige leeftijd.

1796 – De kloosterlingen van Abdij van Villers worden door Franse troepen verdreven uit hun abdij omdat de abt de zijde koos van keizer Leopold II van het Heilige Roomse Rijk.

1582 – Fernando Álvarez de Toledo (beter bekend als Alva), derde hertog van Alba, (74) overleden.
Hij was een Spaanse generaal en landvoogd van de Nederlanden aan het begin van de Tachtigjarige Oorlog. Zijn bewind leidde tot een verheviging van de opstand in de Habsburgse Nederlanden en uiteindelijk tot het ontstaan van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. In de Nederlanden was hij bijgenaamd de IJzeren Hertog en in Spanje de Grote Hertog.

630 – Een moslim leger onder leiding van Mohammed verovert Mekka (Saoedi-Arabië).
De Mekkanen bekeren zich massaal tot de islam.

384 – Paus Damasus I overleden.

361 – Keizer Julianus Apostata wordt in Constantinopel als alleenheerser over het Romeinse Rijk erkend.
Hij probeert de Romeinse religie in ere te herstellen.

Bronnen: o.a. Wikipedia
Statistieken van deze dag en meer over deze wereld
Bevolkingsteller van Nederland
Geschiedenis & Genealogie / Achtergronden, bronnen, naslagwerken en overzichten

  facebook

© 11december 2022