Wat gebeurde er op 3 december?

Elke dag het Nieuws van Vroeger volgen?                          Klik hier bij Facebook. Klik hier bij Instagram.

 

2022 – Ruimtewandeling van de astronauten Josh Cassada en Frank Rubio van NASA voor onder meer reparaties aan de elektriciteitsvoorziening en het installeren van een nieuw zonnepaneel aan het ISS.

2021 – Arie Ribbens (84) overleden.
Hij was een Nederlands zanger. Zijn repertoire bestond voornamelijk uit feest- en carnavalsmuziek en omvat onder meer de nummers Brabantse nachten zijn lang, Polonaise HollandaiseAkketdoePolonaise achteruit.
De directe doodsoorzaak was COVID-19.

2021 – Bij de wereldbekerwedstrijd schaatsen in Salt Lake City (UtahVerenigde Staten) weet Femke Kok het Nederlands record op de 500 meter met 0,05 seconden te verbeteren tot 37,0.
Kok wordt voorafgegaan door de Amerikaanse Erin Jackson (36,80) en de Russische Angelina Golikova (36,93).

2021 – Irene Schouten rijdt een Nederlands record op de 3000 meter bij de wereldbekerwedstrijd schaatsen in Salt Lake City (Utah, Verenigde Staten) dat ruim 1,1 seconden sneller is dan het oude record.
Antoinette de Jong wordt tweede en de Noorse Ragne Wiklund wordt derde.

2021 – Nils van der Poel weet het wereldrecord op de 5000 meter bij de wereldbekerwedstrijd schaatsen in Salt Lake City (Utah, Verenigde Staten) te verbeteren tot 6.01,56.
Patrick Roest en de Italiaan Davide Ghiotto completeren het podium.

2017 – Bij een aanvaring tussen een vissersboot en een olietanker voor de kust van Zuid-Korea zijn zeker dertien doden gevallen. 

2014 – De Nederlandse zwemsters hebben zich bij de wereldkampioenschappen kortebaan in Doha(Qatar) met een wereldrecord overtuigend verzekerd van het goud op 4×200 meter vrije slag.
Het Nederlandse viertal (Inge DekkerFemke HeemskerkRanomi Kromowidjojo en Sharon van Rouwendaal) kwam tot een tijd van 7.32.85 en was daarmee ruim sneller dan de oude toptijd.

2012 – Richard Nieuwenhuizen (41) overleden. 
Hij was een Nederlandse grensrechter en slachtoffer van zinloos geweld.
Richard Nieuwenhuizen was grensrechter van de B3 van de voetbalclub SC Buitenboys. Meerdere spelers van tegenstander SV Nieuw Sloten B1 belaagden Nieuwenhuizen tijdens de wedstrijd. De grensrechter werd zodanig geschopt en geslagen dat hij een paar uur na de mishandeling onwel werd. Hij werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis waar hij later aan zijn verwondingen overleed.

2011 – Het negende Junior Eurovisiesongfestival 2011 vindt plaats in JerevanArmenië.

1999 – De ministeriële conferentie van de Wereldhandelsorganisatie in Seattle eindigt in een mislukking.

1999 – De Mars Polar Lander bereikt de planeet Mars en verdwijnt enkele uren later.

1992 – Neil Papworth verstuurt de eerste SMS, een kerstgroet naar zijn baas.

1984 – Er vindt tussen voor- en tegenstanders van Desi Bouterse een vecht- en schietincident plaats in de talkshow van Karel van de Graaf.

1984 – Giframp in Bhopal: Door een fout bij de productie van pesticide door Union Carbide in Bhopal(India) komt een wolk van het schadelijke methylisocyanaat vrij.
Ongeveer 3800 mensen komen om, honderdduizenden lopen gezondheidsschade op.

1982 – Jannes van der Wal wordt wereldkampioen dammen in São Paulo, in een toernooi waar door visumproblemen geen Russen aan deelnamen.
Hij was in het bezit van de titels Internationaal Grootmeester en Nationaal Grootmeester.  Naast zijn damprestaties was Jannes van der Wal bij het grote publiek vooral bekend van zijn meestal humoristische televisieoptredens en soms excentrieke optreden, zowel achter het dambord als in het dagelijks leven. Zo miste hij ooit het NK dammen in Utrecht omdat hij in de trein in slaap was gevallen en enkele keren tussen Groningen en Zwolle heen en weer was gereden. Jannes overleed in 1996 op 39-jarige leeftijd.

1976 – Tijdens een fotosessie voor de cover van het album Animals van Pink Floyd bij Battersea Power Station in Londen raakte een 12 meter lange ballon in de vorm van een varken los en zweefde in de aanvliegroute voor vliegtuigen naar Heathrow.
Het varken bereikte een hoogte van 18.000 voet (6 kilometer) voordat het weer naar beneden kwam.

1976 – Patrick Hillery wordt de zesde president van Ierland.

1973 – De Pioneer 10 bereikt de planeet Jupiter en maakt de eerste foto’s.

1967 – Eerste geslaagde harttransplantatie door een team onder leiding van chirurg Christiaan Barnard uitgevoerd in het Groote Schuur Ziekenhuis in Kaapstad.

1965 – Het Beatles album Rubber Soul komt uit.

1944 – In Griekenland breekt meteen na de bevrijding een burgeroorlog uit tussen communisten en koningsgezinden.
Deze duurt tot 1949.

1912 – Einde van de eerste Balkanoorlog.

1910 – Demonstratie van de eerste neonlamp, door Georges Claude.

1887 – Oscar Carré opent aan de Weesperzijde te Amsterdam zijn Circustheater.
Hij was een zoon van Wilhelm Carré en de Nederlandse paardrijdster Cornelia Adriana de Gast (artiestennaam: Kätchen Carré). Oscar was verantwoordelijk voor de bouw van het beroemde Circustheater Carré.
Carré was lid van een Duitse circusfamilie. In 1863 kwam de familie Carré naar Nederland. Oscar nam in 1869 het stokje van zijn vader over. Hij bouwde het circus uit tot een groot succes en liet vele vaste circustheaters bouwen, eerst in Wenen (1873) en in Keulen (1878) en ten slotte ook in Amsterdam.

1818 – Illinois wordt de 21e staat van de Verenigde Staten.

1800 – De slag bij HohenlindenNapoleon verslaat opnieuw de Oostenrijkers.

1676 – Zweden verslaat Denemarken in de Slag bij Lund.

1463 – Lodewijk II van Chalon-Arlay (75) overleden.
Bijgenaamd de Goede, was heer van Arlay en prins van Orange. Hij was een zoon van Jan III van Chalon en Marie van Baux.

 

Bronnen: o.a. Wikipedia
Extra:
Statistieken van deze dag en meer over deze wereld
Bevolkingsteller van Nederland
Geschiedenis & Genealogie / Achtergronden, bronnen, naslagwerken en overzichten

  facebook

© 3 december 2023