Wat gebeurde er op 28 november?

Elke dag het Nieuws van Vroeger volgen? Klik dan hier!

 

2022 – Wetenschappers maken bekend dat er twee tot nu toe onbekende mineralen zijn ontdekt in een plak van de 15 ton zware El Ali meteoriet die in 2020 is gevonden bij de plaats El Ali in Somalië.
De mineralen hebben de namen elaliiet (naar de vindplaats) en elkinstantoniet (naar Lindy Elkins-Tanton, een wetenschapster van de Arizona State University) gekregen.

2022 – Na 38 jaar barst de Mauna Loa vulkaan op Hawaï, de grootste vulkaan ter wereld, weer uit.
Activiteiten op nabij gelegen wetenschappelijke observatoria zijn opgeschort.

2022 – Het VPRO-programma Hoofdzaken wint een Gouden Roos in de categorie beste kinder- en jeugdprogramma.
Ook het RTL4-programma De Verraders in de categorie reality en Er zijn grenzen van NTR in de categorie multimediaal ontvangen deze belangrijke prijs.

2019 – Pim Verbeek (63) overleden.
Hij was een Nederlandse voetballer en voetbaltrainer. Verbeek kwam als speler uit voor Sparta Rotterdam. Na trainer te zijn geweest bij diverse Nederlandse ere-divisieclubs, werd Verbeek in 2007 hoofdtrainer van het voetbalelftal van Australië. Hij plaatste zich met Australië voor het WK 2010 in Zuid-Afrika.Van 2010 tot 2014 was hij technisch directeur bij de Marokkaanse voetbalbond, waarbij hij zich voornamelijk bezighield met de ontwikkeling van het jeugdbeleid. Verbeek werd in december 2016 aangesteld als bondscoach van Oman. Met het land won hij de Golf Cup of Nations 2017. Begin februari 2019 stopte hij daar. Aansluitend werd hij bestuurslid technische zaken bij Sparta Rotterdam.

2016 – 76 mensen komen om bij een vliegtuigongeval met LaMia Airlines-vlucht 2933.
Waaronder een groot deel van het Braziliaanse voetbalelftal Chapecoense dat op weg was om de finale te spelen van de Copa Sudamericana 2016 tegen de Colombiaanse club Atlético Nacional uit Medellín.

2012 – Bij aanslagen met twee autobommen in een wijk van de Syrische hoofdstad Damascus vallen minstens 34 doden en meer dan 80 gewonden.

2010 – In Ivoorkust wordt de tweede ronde van de presidentsverkiezingen gehouden.
Een conflict tussen de twee kandidaten, Laurent Gbagbo en Alassane Ouattara, en hun aanhangers over de uitslag loopt uit op een politieke crisis in het land.

2002 – Lennaert Nijgh (56) overleden.
Hij was een Nederlands schrijver en tekstdichter. Nijgh maakte vooral naam als tekstdichter voor Boudewijn de Groot, een jeugdvriend met wie hij opgroeide in Heemstede.

2000 – Achtste druppel valt in het pekdruppelexperiment.
Dat is een langetermijnexperiment dat het vloeien van een stuk pek meet over vele jaren. Pek is een verzamelnaam voor een aantal vloeistoffen met een zeer hoge viscositeit, zoals teer en bitumen, die er bij kamertemperatuur uitzien als een vaste stof, maar in feite zeer dik vloeibaar zijn en uiteindelijk druppels vormen.

2000 – Het Nederlandse parlement stemt in met een wetsvoorstel om euthanasie te legaliseren.
Nederland is daarmee het eerste land ter wereld waar hulp bij zelfdoding onder bepaalde voorwaarden niet meer strafbaar is.

1994 – De Amerikaanse seriemoordenaar Jeffrey Dahmer wordt in de gevangenis van Portage in de staat Wisconsin door een medegevangene vermoord.

1994 – In een referendum in Noorwegen wordt voor de tweede keer tegen het lidmaatschap van de Europese Unie gestemd.

1990 – GolfoorlogSaddam Hoessein kondigt de vrijlating van alle Belgen in Irak aan naar aanleiding van een toespraak van koning Boudewijn in Algiers.

1990 – Margaret Thatcher treedt af als premier van het Verenigd Koninkrijk.

1990 – De Bulgaarse regering onder leiding van premier Andrej Loekanov treedt af, nadat de oppositie druk had uitgeoefend met een algemene staking.

1990 – De leerkrachten van het Franstalige onderwijs in België hervatten het werk na vijf weken staking en acht maanden van actie voeren.

1967 – Ontdekking van de eerste pulsar, door Jocelyn Bell en Antony Hewish.
Een pulsar is een snel ronddraaiende neutronenster die elektromagnetische straling uitzendt. Deze straling wordt op de aarde waargenomen in de vorm van snelle pulsen.

1964 – Lancering van Mariner 4, het eerste ruimtetuig dat langs Mars vliegt.

1963 – Cape Canaveral, de ruimtevaartbasis in Florida, wordt hernoemd tot Cape Kennedy.

1962 – Wilhelmina (82) overleden.
Zij was van 23 november 1890 tot 4 september 1948 koningin der Nederlanden. Zij was het enige kind van koning Willem III der Nederlanden en zijn tweede echtgenote Emma van Waldeck-Pyrmont.  Van 1890 tot haar achttiende verjaardag in 1898 was haar moeder, koningin Emma, regentes. Zij trouwde met haar achterneef Hendrik van Mecklenburg-Schwerin. Uit dit huwelijk werd één dochter geboren: Juliana.

1942 – Door een brand in de nachtclub Cocoanut Grove in Boston komen 491 mensen om.

1941 – Eerste van de vier historische ontmoetingen tussen de Mufti van Jeruzalem, Amin al-Hoesseini en Adolf Hitler.

1901 – Vergaan van het vrachtschip Mesacria op de Noordzee, 11 doden.
In diezelfde storm slaan op de loodskotter Eems no. 2 door een zware zee 6 bemanningsleden over boord.

1582 – William Shakespeare trouwt met Anne Hathaway.
Hoewel ze ouder was, overleefde zij haar echtgenoot en stierf zeven jaar na hem.

741 – Paus Gregorius III overleden.

Bronnen: o.a. Wikipedia
Extra:
Statistieken van deze dag en meer over deze wereld
Bevolkingsteller van Nederland
Geschiedenis & Genealogie / Achtergronden, bronnen, naslagwerken en overzichten

facebook

© 28 november 2023