Wat gebeurde er op 22 november?

Elke dag het Nieuws van Vroeger volgen?                          Klik hier bij Facebook. Klik hier bij Instagram.

 

2020 – Corrie van Gorp (78) overleden.
Zij was een Nederlands actrice en zangeres

2020 – Tennisser Wesley Koolhof wint de ATP Finals bij het herendubbelspel.
Hij speelde samen met Nikola Mektić.

2017 – Ratko Mladic is door het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag veroordeeld tot een levenslange celstraf.
De voormalig Bosnisch-Servische commandant heeft zich tijdens de burgeroorlog in Bosnië schuldig gemaakt aan genocide in Srebrenica, misdaden tegen de mensheid en verschillende oorlogsmisdaden.

2015 – Zakenman Mauricio Macri wordt gekozen tot president van Argentinië ten koste van Daniel Scioli, de kandidaat van de zittende regeringscoalitie.

2012 – Australische onderzoekers ontdekken dat Sandy Island, een eiland dat al zeker tien jaar op diverse kaarten vermeld staat, helemaal niet bestaat.
Het is een spookeiland dat zich in de koraalzee tussen Australië en Nieuw-Caledonië zou bevinden. Het eiland staat op verschillende kaarten vermeld, waaronder Google Earth en in enkele edities van de Times Atlas of the World (onder de Franse naam), maar een groep van Australische onderzoekers kon het eiland niet vinden.

2012 – Het Nederlands Spoorwegmuseum opent de simulator De Vuurproef.

2005 – Angela Merkel wordt de eerste vrouwelijke bondskanselier van Duitsland.

1995 – In Nederland wordt het lichaam van Nicole van den Hurk, die sinds 6 oktober 1995 vermist werd, gevonden in de bossen tussen Mierlo en Lierop.

1990 – Margaret Thatcher kondigt aan dat zij niet zal deelnemen aan de tweede stemronde voor het leiderschap van de Britse Conservatieve Partij.

1990 – Golfoorlog – De Amerikaanse president George Bush brengt op Thanksgiving Day een bezoek aan de Amerikaanse troepen in de Perzische Golf.

1975 – Koning Juan Carlos wordt staatshoofd van Spanje.

1968 – Het Beatles-album The Beatles, beter bekend als The White Album, komt uit.

1963 – Lyndon B. Johnson werd na de moord op John F. Kennedy op dezelfde beëdigd als de 36e president van de Verenigde Staten.

1963 – De Amerikaanse president John F. Kennedy wordt vermoord.
John Connally raakt zwaargewond tijdens de aanslag, Lyndon B. Johnson wordt de nieuwe president. Om 12.30 uur CST (18.30 UTC) werd Kennedy dodelijk verwond door twee geweerkogels, één door het hoofd en één door zijn rug, terwijl hij in een open presidentiële limousine over Dealey Plaza in Dallas in de Amerikaanse staat Texas gereden werd. Zijn rijtour was onderdeel van een publieksreis door Texas, mede georganiseerd met het oog op zijn eventuele herverkiezing in 1964. Twee officiële onderzoeken leidden tot de conclusie dat Lee Harvey Oswald de moordenaar was.

1963 – Het Beatles-album With the Beatles komt uit.

1906 – Naast de bestaande, radiografische noodkreten als het Engelse “CQD” wordt een nieuwe, internationale noodkreet ingevoerd: “S.O.S.”.

1955 – De eerste Russische waterstofbom wordt tot ontploffing gebracht.

1924 – Herman Heijermans (59) overleden.
Hij was een Nederlands toneelschrijver. Daarnaast schreef hij ook honderden kleine verhaaltjes (Falklandjes, ontleend aan zijn pseudoniem Samuel Falkland). Een ander pseudoniem dat hij gebruikte was Koos Habbema.

1869 – In Dumbarton, Schotland wordt de klipper Cutty Sark te water gelaten. Het was een van de laatste klippers, en het is de enige klipper die nog bestaat.

1718 – Zwartbaard (werkelijke naam: Edward Teach) (38) overleden.
Hij was van 1716 tot 1718 als zeerover actief in het Caribische gebied tussen en langs de oostkust van Noord-Amerika. Tijdens een rooftocht van achttien maanden kaapte hij ten minste 20 schepen, vanuit verschillende bases. Naar verluidt was Zwartbaard een angstaanjagende verschijning met lange, zwarte baard, altijd zwaar bewapend. Bij een gevecht stopte hij brandende lonten tussen zijn baard zodat er een rookwolk om hem heen was.  Zijn schip  “Queen Anne’s Revenge”  werd in 1718 door twee regeringsschepen vlakbij Ocracoke Creek in North Carolina ingesloten; kapitein Zwartbaard werd tijdens het gevecht gedood.  Luitenant Robert Maynard zou de genadeklap gegeven hebben, nadat er al vijf maal op Zwartbaard geschoten was en de man 20 maal was doorstoken. Zijn hoofd werd afgehakt en op de boeg gehangen als trofee.

1536 – Jan van Nassau geboren.
Hij was de tweede zoon van Willem de Rijke en Juliana van Stolberg. Hij was een jongere broer van Willem van Oranje. Hij was graaf van Nassau-Dillenburg. In 1577 was hij in de Nederlanden, en fungeerde hij korte tijd als stadhouder van Gelre.
Hij is overleden  op 8 oktober 1606. Van de vijf zonen van Juliana van Stolberg en Willem de Rijke is hij de enige zoon die een natuurlijke dood is gestorven. Jan van Nassau kan worden gezien als de stamvader van het thans in Nederland regerende vorstenhuis.

1307  –  Paus Clemens V vaardigde de bul ‘Pastoralis Praeeminentiae’ uit, waarin hij het bevel gaf tot arrestatie van alle leden van de Orde van de Tempeliers.
Ook werden al hun bezittingen verbeurd verklaard. Clemens werd gedwongen door de Franse koning Filips IV, die grote schulden bij de orde had. Veel tempeliers vonden de dood op de brandstapel…

498 – Paus Symmachus volgt Anastasius II op als 51e paus van Rome.
Tegelijkertijd wordt Laurentius door de Byzantijnse kerkgemeenschap gekozen tot tegenpaus.

375 – De 16-jarige Gratianus volgt zijn vader Valentinianus I op als keizer van het West-Romeinse Rijk.
Om een opstand in het Romeinse leger te voorkomen, wordt Valentinianus’ 4-jarige zoon Valentinianus II tot medekeizer uitgeroepen.

Bronnen: o.a. Wikipedia
Extra:
Statistieken van deze dag en meer over deze wereld
Bevolkingsteller van Nederland
Geschiedenis & Genealogie / Achtergronden, bronnen, naslagwerken en overzichten

facebook

© 22 november 2023