Wat gebeurde er op 9 november?

 

Elke dag het nieuws van vroeger

Elke dag het Nieuws van Vroeger volgen?                          Klik hier bij Facebook. Klik hier bij Instagram.

 

2022 – Het Tianzhou 4 ruimteschip ontkoppelt na een verblijf van ongeveer 6 maanden van het Chinese Tiangong ruimtestation.

2017 – Hans Vermeulen (70) overleden.
Hij was een Nederlandse zanger, componist, producer, gitarist en toetsenist.
Vermeulen begon in 1961 met de band Sandy Coast, waarmee hij bekende hits als I see your face againTrue love that’s a wonderJust a friendCapital Punishment en Summertrain scoorde. In de jaren ’70 ging de band uit elkaar en richtte Vermeulen Rainbow Train op, waarin onder meer zijn toenmalige echtgenote Dianne Marchal zong. Over haar schreef hij later het nummer Hilde. In die periode stond Vermeulen als producer ook aan de wieg van de successen van onder meer Margriet Eshuijs en Anita Meyer. Hij ontving onder meer een Gouden Harp en een Edison.

2016 – Zes doden en meer dan 120 gewonden vallen door de zelfmoordaanslag op het Duitse consulaat in de Noord-Afghaanse stad Mazar-i-Sharif.

1991 – In Culham (in het Verenigd Koninkrijk) wordt voor de eerste maal elektrische stroom opgewekt uit kernfusie.

1989 – Val van de Berlijnse Muur, begin van het einde voor de veertigjarige DDR.

1983 – Biermagnaat Freddy Heineken en zijn chauffeur Ab Doderer worden ontvoerd.

1970 – Charles de Gaulle (79) overleden, was een Frans militair en politicus.
Hij vocht tijdens de Eerste Wereldoorlog als officier in de Slag bij Verdun, was de leider van een Franse regering in ballingschap tijdens de Tweede Wereldoorlog en werd de eerste president van de door hem ontworpen Vijfde Republiek (1959-1969).

1965 – Groningen stopt met de Trolleybus.

1961 – Opheffing tram in Leiden. (NZH)

1961 – Ontdekking van The Beatles door Brian Epstein in de Cavern Club in Liverpool.

1960 – John F. Kennedy wordt tot president van de Verenigde Staten gekozen.

1953 – Cambodja wordt onafhankelijk van Frankrijk.

1943 – De Belgische verzetsorganisatie het Onafhankelijkheidsfront brengt een verzetseditie van het dagblad Le Soir uit.

1939 – Venlo-incident, Twee Engelse spionnen werden vanaf Nederlands grondgebied bij de grensovergang Venlo-Herongen ontvoerd naar nazi-Duitsland door een Duits overvalcommando.
Tevens werd de Nederlandse luitenant Dirk Klop neergeschoten. Hij overleed dezelfde dag nog aan zijn verwondingen. Hierdoor werd Nederland betrokken in de Tweede Wereldoorlog.

1938 – Kristallnacht, de eerste massale geweldpleging tegen Joden en hun eigendommen in nazi-Duitsland (in de nacht van 9 op 10 november).

1923 – Bierkellerputsch / Hitlerputsch in München, eerste en mislukte poging van Adolf Hitler en zijn nazi’s om de macht in Duitsland te grijpen (in de nacht van 8 op 9 november).

1918 – Novemberrevolution, de Duitse keizer Wilhelm II treedt gedwongen af, einde van het Duitse Keizerrijk; zowel de Duitse Republiek als de Radenrepubliek worden uitgeroepen.

1799 – Staatsgreep van 18 Brumaire in Parijs, waarbij Napoleon in Frankrijk aan de macht komt.

1641 – Ferdinand van Oostenrijk (32) overleden, landvoogd van de Zuidelijke Nederlanden.
Bijgenaamd kardinaal-infant, was een zoon van Filips III van Spanje. Toen hij 10 jaar oud was, verzocht zijn vader de paus hem tot kardinaal te creëren. Hij werd – hoewel hij nooit priester gewijd werd – in 1619 aartsbisschop van Toledo en was van 4 november 1634 tot zijn dood landvoogd van de Zuidelijke Nederlanden.

1467 – Karel van Gelre geboren.
Ook wel Karel van Egmont genoemd, was hertog van Gelre en graaf van Zutphen uit het Huis Egmont. Karel van Gelre was de zoon van Adolf van Egmont, hertog van Gelre en graaf van Zutphen, en Catharina van Bourbon. Hij werd geboren in Grave en overleed op 30 juni 1538 in Arnhem.
Hij was gehuwd met Elisabeth van Brunswijk-Lüneburg, dochter van hertog Hendrik VII van Brunswijk-Lüneburg en Margaretha van Saksen. Dit huwelijk bleef kinderloos.

 

Bronnen: o.a. Wikipedia
Extra:
Statistieken van deze dag en meer over deze wereld
Bevolkingsteller van Nederland
Geschiedenis & Genealogie / Achtergronden, bronnen, naslagwerken en overzichten

 

facebook

© 9 november 2023