Wat gebeurde er op 31 oktober?

Elke dag het nieuws van vroeger

Elke dag het Nieuws van Vroeger volgen?                          Klik hier bij Facebook. Klik hier bij Instagram.

 

 

2022 – Mariëlle Tweebeeke ontvangt de Sonja Barend Award voor het televisie-interview dat zij had met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky in mei van dit jaar.

2020 – Sean Connery (90) overleden.
Hij was een Schots acteur, die in zijn carrière een Oscar, tweemaal een BAFTA Award en drie Golden Globes wist te winnen. Connery werd wereldwijd bekend als de acteur die geheim agent James Bond portretteerde. In de periode 1962-1983 speelde hij zevenmaal in een Bond-film. In 2000 werd hij geridderd, waardoor hij de Britse titel sir mocht dragen.

2019 – Eerste Nederlandse JSF landt op vliegbasis Leeuwarden.
De Lockheed Martin-F-35 Lightning II is een straaljager die voortgekomen is uit het Joint Strike Fighter-programma (JSF) van het Amerikaanse ministerie van defensie. Nederland koopt voor zo’n 5 miljard euro in totaal 46 F-35’s, de grootste wapenaankoop in de geschiedenis. Ze worden gestationeerd op de vliegbases Leeuwarden en Volkel. 

2017 – Acht doden bij terreuraanslag New York.
Onder de dodelijke slachtoffers waren  2 Amerikaanse burgers en een Belgische vrouw van 31 uit Staden, bij Roeselare. De overige 5 slachtoffers waren afkomstig uit Argentinië.
De dader handelde volgens de Amerikaanse media uit naam van terreurorganisatie IS.

2017 – Met ruim 1000 kilometer file op de wegen beleeft Nederland de drukste avondspits van het jaar. 

2015 – Kogalymavia-vlucht 9268 stort neer in de Sinaï.
Alle 224 inzittenden komen om het leven. Aanhangers van een Egyptische sectie van terreurbeweging IS beweerden op hun site dat zij het toestel hebben neergehaald.

2007 – Bij het eiland Pagan, onderdeel van de Marianen, is er een aardbeving.

2006 – Einde van de Israëlische militaire operatie in de Gazastrook.

2006 – De politie doet een inval in de boerderij van drugshandelaar Charles Zwolsman.

2005 – Peter R. de Vries maakt zijn partijprogramma bekend van de Partij voor Rechtvaardigheid, Daadkracht en Vooruitgang via een pamflet dat hij – in navolging van Maarten Luther – aan de deur van de Tweede Kamer wilde bevestigen.

2004 – Tabaré Vázquez wordt verkozen als eerste socialistische president van Uruguay.

2005 – Ophokplicht geldt ook voor particulieren met hobbykippen in gevoelige natuurgebieden (in verband met vogelgriep)

2002 – Aardbeving nabij San Giuliano di Puglia en Campobasso (Italië).

1998 – Irak beëindigt de toestemming voor verdere inspecties door wapeninspecteurs van de Verenigde Naties (Irakoorlog).

1995 – Opwaardering van de enclavegrenzen tot rijksgrenzen, waardoor een stukje Niemandsland bij Baarle-Hertog verdwijnt.

1985 – Wubbo Ockels gaat als eerste Nederlander de ruimte in.
Hij vliegt mee met de bemanning van de Spaceshuttle Challenger.
Hij was een Nederlands natuurkundige, ruimtevaarder, piloot. Tot aan zijn dood in 2014 was hij hoogleraar Aerospace for Sustainable Science and Technology aan de faculteit Lucht- en Ruimtevaart van de TU Delft.

1984 – Minister-president Indira Gandhi wordt vermoord door twee van haar lijfwachten.
Zij was de derde en vijfde premier van India. Ze regeerde van 1966 tot ze in 1984 werd vermoord, met een onderbreking tussen 1977 en 1980. Indira was het enig kind van Jawaharlal Nehru, de eerste premier van India. Haar opvolger was haar zoon Rajiv Gandhi.

1973 – Opening van het indoor schaatscomplex, de Jaap Edenhal.

1975 – De single Bohemian Rhapsody van de rockband Queen wordt uitgebracht.

1971 – Een IRA-bom ontploft op de Post Office Tower in Londen.

1961 – Orkaan Hattie landt nabij Belize City en vernietigt die stad daarbij, stichting vluchtelingenkamp Hattieville.

1957 – Stroomuitval in Minnesota, waardoor één van de patiënten van Dr. Lillihei sterft en zijn vriend Earl Bakken gestimuleerd wordt de pacemaker uit te vinden.

1956 – Britse en Franse troepen bombarderen Egyptische vliegvelden bij Suez, waarmee de gevechten tijdens de Suezcrisis beginnen.

1952 – Ontploffing allereerste waterstofbom op het atol Eniwetok (VS-tijdsrekening).

1945 – Peru wordt een lidstaat van de Verenigde Naties.

1944 – Oprichting van de MARVA, de Marine Vrouwen Afdeling.

1944 – Franz Oppenhoff wordt door de Geallieerden benoemd tot de eerste niet-nationaalsocialistische burgemeester van Aken na de Tweede Wereldoorlog.

1941 – De Duitse U 552 onderzeeboot torpedeert met succes een Amerikaanse torpedobootjager, op een moment dat de VS nog niet in oorlog was met Duitsland.

1940 – Vier Belgische ministers (Albert de Vleeshauwer, Camille Gutt, Hubert Pierlot en Paul-Henri Spaak) vormen een regering in ballingschap (België in de Tweede Wereldoorlog)

1940 – Göring erkent zijn nederlaag, einde van de Slag om Engeland (luchtoorlog).

1936 – Eerste poging een raket te lanceren op het Jet Propulsion Laboratory.

1935 – Afschaffing van de vlag van Pruisen door de nazi’s.

1926 – Mislukte aanslag op Benito Mussolini.

1926 – Harry Houdini (52) overleden.
Hij was geboren als Ehrich Weiss , was een Hongaars-Amerikaans goochelaar en boeienkoning. Hij begon als circusartiest en goochelaar. Weiss koos zijn artiestennaam Houdini als eerbetoon aan de Franse goochelaar Jean Eugène Robert-Houdin. Zijn doorbraak begon in 1899 toen hij meer aandacht besteedde aan een onderdeel van zijn repertoire: het ontsnappen uit handboeien. In een serie publiciteitsstunts ontsnapte Houdini uit politiecellen en uit politiehandboeien door deskundigen aangebracht. Tijdens de Europese tournee die in 1900 begon, groeide Houdini uit tot de legende die hij tot ver na zijn dood zou blijven.

1925 – Soltan Ahmad Kadjar, de laatste Kadjaren-sjah van Iran wordt afgezet.

1922 – Triomftocht van Italiaanse zwarthemden n.a.v. succesvolle coup, waarop Mussolini en zijn Fascistische Partij aan de macht komen.

1919 – Duitsland trekt haar Schutztroepen terug uit de koloniën.

1914 – Het Duitse 16e Beierse reserve infanterieregiment, waarbij Adolf Hitler, verovert Geluveld in de Eerste Slag om Ieper.

1904 – Einde van de pogingen van de Japanners om Port Arthur te veroveren in de Russisch-Japanse Oorlog.

1904 – Het Nationaal Congres van Brazilië keurt de Wet voor Verplichte Vaccinatie goed, wat de aanleiding is voor de “Vaccinrevolte“.

1902 – Voltooiing van de eerste telegraafkabel door de Stille Oceaan.

1897 – Frankrijk eist het atol Bassas da India op.

1864 – Nevada wordt de 36ste staat van de VS.

1861 – Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Spanje sluiten het Verdrag van Londen, waarin ze besloten over te gaan tot interventie in Mexico (ook wel bekend als de Tweede Onafhankelijkheidsoorlog)

1860 – Executie in Maastricht van Johannes Nathan, de laatste Nederlander die in vredestijd is geëxecuteerd (met uitzondering van de Tweede Wereldoorlog en de bijzondere rechtspleging nadien).
Op bovengenoemde datum werd hij krachtens een doodvonnis, uitgevoerd door scherprechter Dirk Jansen uit Amsterdam, in het openbaar op de Markt opgehangen. Hij was schuldig bevonden aan moord met voorbedachten rade op zijn schoonmoeder Sophia Driessen-Corsten, op 25 november 1859 te Broeksittard. Zijn gratieverzoek werd afgewezen door de koning, omdat men van mening was dat zijn (zeer late) bekentenis onvolledig en zijn berouw onoprecht was.

1856 – Vorming van de Oblast Primorski van het Russische Rijk.

1744 – Bij een orkaan op Jamaica vallen 182 doden.

1731 – Ondertekening van een berucht emigratiebevel waardoor ongeveer 20.000 protestantse inwoners het land Salzburg moesten verlaten.

1714 – George I van Groot-Brittannië wordt gekroond tot koning.

1664 – Willem Frederik van Nassau-Dietz (51) overleden.
Hij was vorst van Nassau-Dietz (1654-1664), stadhouder van Friesland (1640-1664), stadhouder van Groningen en Drenthe (1650-1664), landcommandeur van de Duitse Orde (1641-1664), was de zoon van Ernst Casimir van Nassau-Dietz en Sophia Hedwig van Brunswijk-Wolfenbüttel. Willem Frederik is een stamvader van het huidige koninklijk huis in Nederland.

1639 – Zeeslag bij Duins, Tromp en Witte de With verslaan de Tweede Spaanse Armada.

1641 – Cornelis Jol (44) overleden
Bijgenaamd “Houtebeen”, hij was admiraal van de West-Indische Compagnie (WIC) tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Als kaper maakte hij veel buit bij zijn overvallen op Spaanse en Portugese schepen, beladen met goud en zilver. Jol werd in de Republiek als een volksheld beschouwd vanwege zijn grote moed, zijn bijzondere bekwaamheid als navigator en zijn menswaardige behandeling van krijgsgevangenen; dit laatste in tegenstelling tot veel boekaniers, die bemanningen van veroverde schepen simpelweg overboord plachten te zetten.

1632 – Johannes Vermeer gedoopt. 
Zijn exacte geboortedag is niet bekend maar ligt naar alle waarschijnlijkheid een paar dagen eerder. Zijn moeder heette Dingenum Baltens en zijn vader, een satijnwever, heette Reynier Jansz Vos. Hij was één van de beroemdste Nederlandse kunstschilders uit de Gouden Eeuw. Hij werd in de 19e eeuw de Sfinx van Delft genoemd omdat er zo weinig details over zijn leven bekend waren. Vermeer had bovendien een voorkeur voor tijdloze, ingetogen momenten. Hij blijft raadselachtig vanwege de onnavolgbare kleurstelling en het verbijsterende lichtgehalte. Vermeers schilderijen, meestal genrestukken en een paar historiestukken, allegorieën en stadsgezichten, onderscheiden zich door een subtiel kleurgebruik en een ideale compositie.

1587 – De Universiteitsbibliotheek Leiden opent haar deuren na haar oprichting in 1575.

1517 – Maarten Luther slaat zijn 95 stellingen aan de deur van de slotkapel in Wittenberg.
De gebeurtenis wordt in de geschiedenisboekjes gewoonlijk gezien als het begin van de Reformatie. Maarten Luther nam stelling tegen de handel in aflaten, waarmee het kerkvolk zonden kon afkopen. In 1521 werd Luther geëxcommuniceerd door paus Leo X. Luthers naam wordt dikwijls in één adem genoemd met de reformatoren Huldrych Zwingli en Johannes Calvijn.

 

Bron: o.a. Wikipedia
Extra:
Statistieken van deze dag en meer over deze wereld
Bevolkingsteller van Nederland
Geschiedenis & Genealogie / Achtergronden, bronnen, naslagwerken en overzichten

 

facebook

© 31 oktober 2023