Wat gebeurde er op 23 oktober?

Elke dag het nieuws van vroeger

Elke dag het Nieuws van Vroeger volgen?                          Klik hier bij Facebook. Klik hier bij Instagram.

 

2021 – De Nederlander Rico Verhoeven prolongeert de wereldtitel in het zwaargewicht van het kickboksen in een wedstrijd tegen de Belg Jamal Ben Saddik.

2019 – In de Engelse plaats Grays is een vrachtwagen aangetroffen met 39 dode Chinezen erin.
De koeltrailer werd bestuurd door een inmiddels gearresteerde Noord-Ier.

2016 – Ruim vier jaar na hun ontvoering door Somalische piraten worden 26 Aziatische bemanningsleden van een Taiwanese vissersboot vrijgelaten.

2011 – Aardbeving in Turkije, nabij de stad Van, met een kracht van 7,2 op de schaal van Richter.

2011 – De Nationale Overgangsraad roept officieel de bevrijding van Libië uit na de dood van Moammar al-Qadhafi.

2009 – Het radioprogramma Morgenstond van RadioNL wint als eerste programma dat niet door heel Nederland te beluisteren is De Gouden RadioRing.

2007 – Umbro wordt voor 408 miljoen euro overgenomen door Nike.

2007 – Er zijn op veel plaatsen in Nederland stakingen door scholieren, in verband met de plannen voor de 1040 uren regeling.

2004 – Tijdens een aardbeving in Japan ontspoort een Shinkansentrein voor het eerst.

2002 – Tsjetsjeense rebellen nemen ongeveer 700 mensen in gijzeling in een musicaltheater in Moskou.

2001 – Het Ierse Republikeinse Leger belooft zich te ontwapenen.

1998 – Mary Servaes (79) overleden, Nederlands zangeres.
Zij vertolkte onder de artiestennaam Zangeres Zonder Naam decennialang het Nederlandse levenslied, hetgeen haar de bijnaam ‘Koningin van het Levenslied’ opleverde.

1997 – Bert Haanstra (81) overleden.
Hij was een Nederlands filmregisseur, etholoog en fotograaf die deelnam aan het Nederlands verzet in de Tweede Wereldoorlog. Voor zijn documentaire Glas kreeg hij in 1960 een Oscar.

1983 – Libanon: Bij een dubbele zelfmoordaanslag wordt het hoofdkwartier van de Amerikaanse en Franse blauwhelmen in Beiroet opgeblazen; 241 Amerikaanse mariniers en 58 Franse parachutisten komen om.

1956 – In Boedapest breekt de Hongaarse opstand uit.

1941 – Tweede Wereldoorlog: Georgi Zjoekov neemt de leiding op zich van het Rode Leger en probeert te voorkomen dat Duitse troepen verder Rusland intrekken.

1911 – Italiaans-Turkse Oorlog: Kapitein-Vlieger Carlos Piazza steeg op 23 oktober 1911 om 06:19 uur met zijn Blériot XI op voor een verkenningsvlucht, om zo de Turks-Arabische opmars te lokaliseren.
Hierdoor legde Kapitein-Vlieger Carlos Piazza de eerste oorlogsvlucht af in de geschiedenis en was de Blériot XI het eerste militaire vliegtuig dat ingezet werd tijdens een oorlog.

1862 – Troonsafstand van koning Otto I van Griekenland.

1853 – Het oudste nog bestaande treinstation in Nederland opent in Valkenburg.
Station Valkenburg is het spoorwegstation van Valkenburg in de Nederlandse provincie Limburg. Het station is gelegen aan het traject Maastricht – Heerlen, de zogenaamde Heuvellandlijn. Het stationsgebouw uit 1853 geldt als het oudste nog bestaande station in Nederland en is als rijksmonument opgenomen in de Top 100 van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg uit 1990.

1690 – Tabaksoproer vindt plaats in Haarlem.
Het stadsbestuur had op 18 juli een rookverbod afgekondigd voor openbare plekken en op straat. Dit was overigens niet omdat roken slecht is voor een mens, maar omdat het brandgevaarlijk was. De bevolking was het niet met dit verbod eens en een woedende menigte bekogelde het huis van de schout.

1086 – Slag bij Zallaqa tussen de Almoraviden onder leiding van Yusuf ibn Tashfin en koning Alfonso VI van Castilië en León bij de plaats Zallaqa (Sagrajas) in Badajoz (Extremadura, Zuid-Spanje).

473 – Keizer Leo I benoemd zijn kleinzoon Leo II tot Caesar en toekomstig troonopvolger van het Oost-Romeinse Rijk.

425 – De 6-jarige Valentinianus III wordt keizer van het West-Romeinse Rijk.

42 v.Chr. – Romeinse burgeroorlog: Tweede Slag bij PhilippiBrutus‘ leger wordt met overmacht verslagen door Marcus Antonius en Octavianus.
Brutus pleegt zelfmoord.

 

Bronnen: o.a. Wikipedia
Extra:
Statistieken van deze dag en meer over deze wereld
Bevolkingsteller van Nederland
Geschiedenis & Genealogie / Achtergronden, bronnen, naslagwerken en overzichten

facebook

© 23 oktober 2023