Wat gebeurde er op 23 september?

 

Elke dag het nieuws van vroeger

Elke dag het Nieuws van Vroeger volgen?                          Klik hier bij Facebook. Klik hier bij Instagram.

 

2017 – Chantal Blaak is wereldkampioen geworden bij de wegwedstrijd bij de WK wielrennen in Bergen.

2014 – De VS zijn samen met vijf Arabische bondgenoten, begonnen met luchtaanvallen op doelen van de Islamitische Staat (IS) in Syrië.

2008 – Bij een schietpartij in Kauhajoki, Finland, komen 11 mensen om, waaronder de dader.
De dader was de 22-jarige Matti Juhani Saari. Bij de schietpartij vielen elf doden, waaronder ook de schutter, en een gewonde. De schutter stierf later op de dag in een ziekenhuis in Tampere na zichzelf door het hoofd te hebben geschoten.

 

2004 – André Hazes (53) overleden.
Hij was een Nederlandse volkszanger die vanaf de late jaren 1970 populair was met zijn eigentijdse vorm van het levenslied.
Tot zijn grootste hits behoren Eenzame kerst (1976), Een beetje verliefd (1981),Bloed, zweet en tranen, Ik meen ’t (1985) en Wij houden van Oranje (1988), en postuum Zij gelooft in mij (2004). Hazes bracht minstens 300 verschillende nummers uit op 36 albums (exclusief compilatie-albums). Ook begaf hij zich kortstondig in de gemeentepolitiek (2002).

1999 – NASA laat weten dat ze het contact met de Mars Climate Orbiter verloren hebben.

1997 – Dolf Brouwers (85) overleden.
Hij was een Nederlands operazanger en komiek. Hij werd op zestigjarige leeftijd ontdekt door Wim T. Schippers en groeide als Sjef van Oekel uit tot hoofdrolspeler in een televisieprogramma van Schippers en in een reeks stripverhalen, getekend door Theo van den Boogaard.

1994 – Johannes van Damme (59) overleden.
Hij was een Nederlandse zakenman, die in Singapore werd opgehangen na ter dood veroordeeld te zijn voor de smokkel van heroïne.

1990 – GolfoorlogIrak haalt de munteenheid van Koeweit, de Koeweitse dinar, uit omloop.

1973 – Juan Perón komt opnieuw aan de macht in Argentinië.

1941 – Eerste gasexperimenten in Auschwitz. Auschwitz was een verzameling van concentratie- en vernietigingskampen die tijdens de Tweede Wereldoorlog door nazi-Duitsland nabij de Poolse stad Auschwitz  werden opgezet.
Naar Auschwitz werden ongeveer 1,3 miljoen mensen gedeporteerd. Hiervan zijn er ongeveer 1,1 miljoen om het leven gekomen, waarvan het grootste deel werd vergast.

1932 – Het koninkrijk Hidjaz en Nadjd worden samengevoegd in het koninkrijk Saoedi-Arabië.

1884 – Herman Hollerith patenteert zijn mechanische optelmachine.

1875 – William Bonney (“Billy the Kid”) wordt voor de eerste keer gearresteerd.
Hij was een crimineel uit het Amerikaanse Wilde Westen. Samen met onder anderen Jesse James, Calamity Jane en Butch Cassidy is hij uitgegroeid tot één van de meest legendarische revolverhelden uit het Wilde Westen.
Volgens de overlevering vermoordde hij 21 mensen alvorens hij in 1881 op 21-jarige leeftijd zelf werd doodgeschoten door sheriff Pat Garrett.

1868 – Puerto Rico verklaart zich onafhankelijk van Spanje.

1846 – Ontdekking van Neptunus door de Franse astronoom Urbain Le Verrier en de Britse astronoom John Couch Adams.
De vinding werd geverifieerd door Duits astronoom Johann Gottfried Galle.

1738 – Herman Boerhaave (59) overleden.
Hij was een Nederlands arts, anatoom, botanicus, scheikundige en onderzoeker. Hij was een hoogleraar die een tijdlang drie van de vijf leerstoelen van de medische faculteit bekleedde, rector magnificus was van de Universiteit van Leiden en directeur van de Hortus botanicus Leiden. Hij stond bekend als begenadigd docent en was een van de bekendste mannen van Europa, wiens faam zelfs tot in China was doorgedrongen.

1459 – Slag bij Blore Heath, de eerste grote strijd tijdens de Engelse Rozenoorlog.

1122 – Concordaat van Worms wordt gesloten tussen paus Calixtus II en keizer Hendrik V, te Worms werd gesloten in een poging om een eind aan de Investituurstrijd te maken.

490 v.Chr. – Slag bij Marathon, oorsprong van de marathonlangeafstandsrace, de eerste keer gelopen door Phidippides.
Hij was een Griekse koerier naar wiens langeafstandsloop na de Slag bij Marathon het sportevenement de marathon is genoemd.
Hij rende de 40 kilometer vanaf het slagveld naar Athene om de overwinning op de Perzen in de Slag bij Marathon te rapporteren. Volgens een legende zou Phidippides gezegd hebben: chairete, nikomen (“Gegroet, wij zijn de winnaars”) alvorens in te storten en te sterven van uitputting.

 

Bron: o.a. Wikipedia
Extra:
Statistieken van deze dag en meer over deze wereld
Bevolkingsteller van Nederland
Geschiedenis & Genealogie / Achtergronden, bronnen, naslagwerken en overzichten

facebook

© 23 september 2023