Wat gebeurde er op 22 september?

 

Elke dag het nieuws van vroeger

 

2012 – Het Stedelijk Museum in Amsterdam wordt na een verbouwingsperiode
van acht jaar door koningin Beatrix heropend.

2006 – Nabij het Duitse Lathen komen 23 mensen om het leven wanneer een magneetzweeftrein botst met een onderhoudsvoertuig.

SWiebertje

Joop Doderer als Swiebertje

2005 – Joop Doderer (84) overleden
Hij was een Nederlands acteur die grote bekendheid kreeg als de zwerver Swiebertje in de gelijknamige televisieserie die twintig jaar door de NCRV werd uitgezonden. De eerste aflevering werd op 20 april 1955 uitgezonden, en de laatste, waarin Swiebertje naar Canada vertrok, op 25 april 1975. Hoewel hij in de loop der jaren steeds meer door zijn rol als Swiebertje dreigde te worden overvleugeld (= het zogenaamde “Swiebertje-effect“), werkte Doderer mee aan tientallen radio- en televisieprogramma’s, theatervoorstellingen als My Fair Lady (als Alfred Doolittle), en zowel Nederlandstalige als Engelstalige films. Met name tussen 1975 en 1979 was hij in het Verenigd Koninkrijk actief. Aan het eind van zijn loopbaan speelde hij nog een aantal serieuze rollen, onder andere bij Het Zuidelijk Toneel onder regie van de Vlaamse regisseur Ivo Van Hove.

2002 – Jan de Hartog (88) overleden.
Hij was een Nederlandse schrijver van romans, toneelstukken en filmscenario’s die in de eerste plaats naam heeft gemaakt met romans over de scheepvaart. Jan de Hartog schreef in het begin van zijn carriëre een aantal detectiveromans onder het pseudoniem F.R. Eckmar (Verrek maar). Deze boeken zijn later onder zijn eigen naam herdrukt. Tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikte hij als schuilnaam Maurice de Mellard, naar De Mellard, een van de oudste huizen van het Over-Betuwse dorp Valburg, waar hij vaak bij zijn grootouders logeerde.

jan-teulings1989 – Jan Teulings (84) overleden.
Hij was een Nederlandse acteur. Zijn grootste bekendheid dankt Teulings aan zijn vele optredens op televisie, in series en spelen. In de jaren 1967-1969 speelde hij twaalf keer de rol van inspecteur Maigret in de gelijknamige televisieserie. Verder was hij te zien in vrijwel alle series van Willy van Hemert. In de jaren tachtig speelde hij zijn laatste rollen in bewerkingen van verhalen van Herbert Reinecker.

 

1980 – Het Iraakse leger van Saddam Hoessein valt Iran binnen.

1960 – Mali wordt onafhankelijk van Frankrijk.

1949 – Minister van financiën Piet Lieftinck laat de Nederlandse gulden met 30% devalueren.

1949 – De Sovjet-Unie brengt zijn eerste atoombom tot ontploffing.

Shaka Zoeloe

Shaka Zoeloe

1828 – Shaka Zoeloe (± 47) overleden (vermoord).
Hij was het stamhoofd van de Zoeloes en de stichter van het Zoeloekoninkrijk. Hij is beroemd om zijn militaire genie maar berucht om de wreedheid van zijn regime. Toen Shaka in 1816 tot koning werd gekroond regeerde hij over minder dan 1.500 man en had hij het bevel over een leger van 500 krijgers. Ten tijde van zijn dood waren dit respectievelijk 250.000 man en 50.000 krijgers. Shaka werd vermoord door zijn halfbroers Dingane en Umhlangana in zijn laatste residentie bij het huidige Stanger.

1604 – Einde van het beleg van Oostende.
Dat was een  belegering, gedurende drie jaar en drie maanden (in totaal 1172 dagen), van Oostende door de koninklijke Spaanse troepen van aartshertog Albrecht van Oostenrijk en aartshertogin Isabella van Spanje. De strijd was uitermate bloedig. Aan beide kanten vielen meerdere tienduizenden doden.

1499 – De Vrede van Bazel maakte een einde aan de Zwabische Oorlog.
Dit was het laatste conflict in een serie van oorlogen tussen het Huis Habsburg en het Zwitserse Eedgenootschap.

1481 – Slag bij Scherpenzeel tijdens de Stichtse oorlog (1481-83).

530 – Paus Felix III overleden, paus van de Rooms-katholieke Kerk

Bron: o.a. Wikipedia

EXTRA: Statistieken van deze dag en meer over deze wereld

Bevolkingsteller van Nederland

  facebook       

© 22 september 2019