Wat gebeurde er op 22 juli?

 

Elke dag het nieuws van vroeger

 

2012 – President Hugo Chávez van Venezuela roept zijn landgenoten op vruchtensap te drinken in plaats van frisdrank, zoals Coca-Cola of Pepsi.
Het drinken van druivensap van het merk Uvita, gefabriceerd door het overheidsbedrijf Corpozulia, is volgens Chávez goed voor het landsbelang.

2011 – In Noorwegen komen 76 mensen, vooral jongeren, om het leven als gevolg van twee aanslagen: een bomaanslag in Oslo en een reeks beschietingen tijdens een jongerenkamp van de Arbeiderspartij op het eiland Utøya.
De schietpartij eindigde met de arrestatie van de 32-jarige Anders Behring Breivik, die van beide daden werd verdacht en deze ook allebei heeft bekend.

2003 – Koesai en Oedai, de twee zonen van de voormalige Iraakse dictator Saddam Hoessein komen om het leven bij een urenlang vuurgevecht met Amerikaanse militairen op een villa in de Noord-Iraakse stad Mosoel.

2002 – Een aardbeving met de kracht van 4,9 op de schaal van Richter treft de provincie Limburg.

2002 – Installatie van het Kabinet-Balkenende I.
LPF-staatssecretaris Philomena Bijlhout treedt enkele uren na haar beëdiging af, omdat was gebleken dat ze tijdens de Surinaamse decembermoorden lid was van de Volksmilitie.

1991 – Seriemoordenaar Jeffrey Dahmer wordt gearresteerd, nadat de overblijfselen van elf mannen en jongens worden gevonden in zijn appartement in Milwaukee.

1990 – Greg LeMond verdedigt met succes zijn titel in de 77ste editie van de Ronde van Frankrijk.
De Amerikaanse wielrenner eindigt vóór Claudio Chiappucci (Italië) en Erik Breukink (Nederland).

1984 – De Franse wielrenner Laurent Fignon wint voor de tweede keer de Ronde van Frankrijk.

1982 – De eerste proef met de Amerikaanse Pershing II-raket mislukt.

1979 – De Franse wielrenner Bernard Hinault wint voor de tweede keer de Ronde van Frankrijk.

1977 – De Chinese leider Deng Xiaoping krijgt opnieuw de macht.

1950 – Na lang politiek gekrakeel en een volksraadpleging over zijn houding in de oorlog, betrekt de Belgische koning Leopold III weer zijn paleis in Laken.

1946 – 91 personen komen in Jeruzalem om het leven bij de bomaanslag op het Koning Davidhotel.

1942 – Tweede Wereldoorlog: de systematische deportatie van joden uit het getto in Warschau begint.

1934 – Buiten het Biograph Theatre in Chicago wordt Amerikaanse “aartsvijand nummer één”, John Dillinger, dodelijk verwond door FBI-agenten.
Hij was een beruchte Amerikaanse crimineel. Anderen zagen hem als een moderne versie van Robin Hood. Dillinger leefde in dezelfde tijd als Bonnie en Clyde en Ma Barker en de media stonden in die dagen bol van de verhalen over deze criminelen. Deze aandacht (de jaren 1931 – 1935 worden ook wel het “Public Enemy-tijdperk” genoemd) leidde tot de oprichting van de FBI.

1933 – Wiley Post wordt de eerste persoon die alleen om de wereld vliegt.
Hij legt 25.094 km af in 7 dagen, 18 uur en 45 minuten.

1923 – In Nederland begint de HDO, de voorloper van de AVRO, met radio-uitzendingen.

1901 – Servië herstelt de diplomatieke betrekkingen met Montenegro.

Napoleon II

Napoleon II

1832 – Napoleon II (21) overleden, zoon van Napoleon I, keizer der Fransen.
Napoleon Frans Karel Jozef Bonaparte Koning van Rome en na 1818 hertog van Reichstadt, was de zoon van Napoleon I, keizer der Fransen, en zijn tweede vrouw, Marie Louise van Oostenrijk. Volgens Titel III, artikel 9 van de Franse grondwet van die tijd, was hij keizerlijke prins, maar hij stond vanaf zijn geboorte ook bekend als de koning van Rome, Napoleon I had verklaard dat dit in navolging van de titel “Rooms Koning” binnen het Heilige Roomse Rijk de hoffelijkheidstitel moest zijn voor de Franse kroonprins. Zijn vader deed in 1814 en 1815 troonsafstand waardoor de vierjarige keizer der Fransen werd.
In 1815, na zijn nederlaag in Waterloo, deed Napoleon troonsafstand ten gunste van zijn zoon, die hij niet meer had gezien sinds zijn ballingschap in Elba. De intocht van de geallieerden in Parijs op 7 juli bracht een snel einde aan de macht van de aanhangers van de Bonapartes. Napoleon II, inmiddels vier jaar oud, verbleef op dat ogenblik met zijn moeder in Oostenrijk en was waarschijnlijk niet op de hoogte van zijn keizerschap en de troonsafstand van zijn vader. Na 1815, leefde de jonge prins, nu bekend als “Franz” (naar zijn grootvader aan moeders kant, keizer Frans II), in Oostenrijk. Hij ontving in 1818 de titel van hertog van Reichstadt. Hij stierf aan tuberculose in Schloss Schönbrunn in Wenen.

1812 – Britse troepen onder leiding van de Hertog van Wellington verslaan de Fransen bij Salamanca in Spanje.

1676 – Paus Clemens X (86) overleden.

Hendrik Casimir I van Nassau-Dietz

Hendrik Casimir I van Nassau-Dietz

1640 – Hendrik Casimir I van Nassau-Dietz (28) overleden.
Hij was graaf van Nassau-Dietz en stadhouder van Friesland, Groningen en Drenthe vanaf 1632 tot zijn dood. Van 1620 tot 1640 was hij ook nog landcommandeur van de Duitse Orde. Hij was opvolger van zijn vader, Ernst Casimir, die sneuvelde bij het Beleg van Roermond.
Op 4 juli 1640 raakte hij gewond in Sint Jansteen bij de Slag bij Hulst, een verwonding waaraan hij later in het fort St. Anna in de polder van Namen overleed.
Hendrik Casimir was ongehuwd en had geen kinderen. Hij werd in Friesland opgevolgd door zijn broer Willem Frederik.

1461 – Karel VII van Frankrijk (58) overleden.

1456 – Johannes Hunyadi wint de slag bij Belgrado en stopt hiermee de Ottomaanse opmars in Europa.

1209 – 20.000 personen worden uitgemoord door kruisvaarders in de strijd tegen de Katharen in Béziers.

 

 

Bronnen: o.a. Wikipedia

EXTRA: Statistieken van deze dag en meer over deze wereld

Bevolkingsteller van Nederland

  facebook       

© 22 juli 2019