Wat gebeurde er op 21 juni?

 

Elke dag het nieuws van vroeger

Elke dag het Nieuws van Vroeger volgen?                                            Klik hier bij Facebook. Klik hier bij Instagram.

 

2022 – Lancering van de Nuri raket van de Zuid-Koreaanse ruimtevaartorganisatie KARI (Korea Aerospace Research Institute) vanaf Naro Space Center met aan boord het PVSAT ruimtevaartuig met 4 cubesats, en een dummy satelliet.
Het is de eerste geheel in Zuid-Korea gebouwde raket die de ruimte bereikt.

2016 – Henk Hofland (88) overleden.
Hij was een Nederlandse journalist en columnist. Hofland was zonder twijfel één van de meest prominente na-oorlogse journalisten. Zijn journalistieke beschouwingen onder de titel “Tegels lichten” uit 1972 werd een klassieker. Ook als tv-maker en historicus maakte Hofland faam.

2005 – Lancering van de Cosmos 1, het eerste ruimteschip aangedreven door een zonnezeil.

2004 – Voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis worden moslimextremisten veroordeeld voor terreur.
Het Haagse hof heeft 2 mannen veroordeeld tot 4 en 6 jaar gevangenisstraf voor betrokkenheid bij een voorgenomen aanslag op de Amerikaanse ambassade te Parijs. Eerder waren ze vrijgesproken door de rechtbank, omdat het bewijs steunde op informatie van de AIVD.

2004 – Rond 15:30 GMT vertrekt de eerste particuliere ruimtevlucht ooit.
Het ruimtevaartuig, de SpaceShipOne wordt door Mike Melvill bestuurd, en stijgt op tot 100 km hoogte waarna het terug keert op aarde. Tot dan toe was ruimtereizen voorbehouden aan diverse overheden.

2004 – Saoedi-Arabië – De voormalige Saoedische politieagent Saleh Mohammed al-Oufi is de opvolger van de geliquideerde al Qaida leider Abdulaziz al-Muqrin.
Al-Oufi staat vierde op de lijst van gezochte criminelen in Saoedi-Arabië.

2004 –  Marc Dutroux hoort door de Belgische Officier van Justitie Bourlet levenslang eisen, en ter beschikking stelling van de regering voor een periode van tien jaar voor psychiatrische behandeling.
Dutroux’ vrouw Michelle Martin hoort een eis van 30-35 jaar, en Michel Lelièvre 30 jaar. Op 22 juni zullen jury en beroepsrechters de strafmaten bepalen.

1999 – Twee gratis kranten, Metro en Sp!ts, verschijnen voor het eerst in Nederland.

1990 –  35.000 mensen laten het leven in Iran bij een aardbeving met een kracht van 7,7 op de schaal van Richter.
De beving treft onder meer de gebieden Gilan en Zanjan. Een half miljoen mensen raakt dakloos en er vallen meer dan 100.000 gewonden.

1989 – Simon van Collem (70)overleden.
Hij was een Nederlandse journalist en omroepmedewerker.

1981 – Johan Fabricius (81) overleden.
Hij was een Nederlandse schrijver,  illustrator, boekbandontwerper voor een aantal van zijn eigen boeken, journalist en avonturier. Hij schreef 106 boeken waaronder ook boeken voor de jeugd. Bekend werd zijn historische jongensboek De scheepsjongens van Bontekoe (1924) dat talloze malen werd herdrukt. Zijn legerroman Het meisje met de blauwe hoed (1927) werd in 1934 verfilmd.

1979 – Sony lanceert de eerste Walkman.

1973 – In Hoofddorp wordt een bronzen beeld van Dik Trom onthuld.
Dik Trom is de held van vijf kinderboeken door C. Joh. Kieviet.

1970 – Soekarno (69) overleden, eerste president van Indonesië.

1955 – Het eerste Nijntjeboekje komt uit.
Nijntje, ook bekend als nijntje pluis, is de hoofdpersoon van een serie kinderprentenboeken over een konijntje. De boeken zijn geschreven en getekend door Dick Bruna.

1948 – Introductie van de lp in New York.

1944 – Siewert de Koe (39) overleden.
Hij was een Nederlandse verzetsstrijder tijdens de Tweede Wereldoorlog.
De Koe was medewerker van een spionagegroep die gegevens verzamelde over het Duitse leger en deze gegevens naar Engeland seinde. Hij nam de leiding van de groep over nadat Leen Pot naar Zweden was vertrokken. Zijn verzetsnaam was Hugo en zijn groep werd daarna Groep H genoemd. Door onvoorzichtigheid van een medewerker was de aandacht van de Sicherheitsdienst op hem gevallen en werd hij op 17 december 1943 in Den  Haag samen met mejuffrouw de Stoppelaar en zijn hele archief gearresteerd. Hij werd na een vonnis van het Höhere Kriegsgericht gefusilleerd. De rechter verklaarde bij het vonnis “dat hij de Duitsche oorlogsvoering onschatbare schade had berokkend”.

1919 – In Scapa Flow wordt de Hochseeflotte tot zinken gebracht.
Hierbij vallen de laatste slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog.

1846 – Kroning van Paus Pius IX in Rome.

1799 – Albert Meulemans (48) overleden.
Hij was een Zuid-Nederlands verzetsstrijder, die vooral bekend werd tijdens de Boerenkrijg.
De Boerenkrijg was een Zuid-Nederlandse boerenopstand uit 1798, gericht tegen de Franse bezetting.
Meulemans sloot  zich in 1798 tijdens de Boerenkrijg aan bij het brigandsleger als kapitein van de vrijwilligerscompagnie (In de Franse taal betekent brigand gewoon struikrover). Op 22 november 1798 werd Meulemans echter in de bossen van Mol-Postel gearresteerd. De krijgsraad veroordeelde hem tot de doodstraf en op 21 juni 1799 werd hij in Doornik gefusilleerd.

1377Eduard III (64) overleden.
Hij was koning van Engeland.

756 – Shomu (55) overleden, keizer van Japan

533 – Tijdens de Vandaalse Oorlog stuurt Keizer Justinianus I een Byzantijns expeditieleger onder bevel van Belisarius naar Noord-Afrika.

Bronnen: o.a. Wikipedia
EXTRA:
Statistieken van deze dag en meer over deze wereld
Bevolkingsteller van Nederland
Geschiedenis & Genealogie / Achtergronden, bronnen, naslagwerken en overzichten

facebook

© 21 juni 2023