Wat gebeurde er op 12 juni?

 

Elke dag het nieuws van vroeger

Elke dag het Nieuws van Vroeger volgen?                                            Klik hier bij Facebook. Klik hier bij Instagram.

2022 – Tim van Rijthoven, nummer 205 van de wereld, die meedeed door het ontvangen van een wildcard, wint het ATP-toernooi van Rosmalen.
In de finale verslaat hij Daniil Medvedev, de nummer 2 van de wereld.

2021 – Tijdens het Europees kampioenschap voetbal 2020 is voetballer Christian Eriksen tijdens de wedstrijd tegen Finland in Kopenhagen onwel geworden en 10 minuten lang gereanimeerd.
Eriksen overleefde het voorval en kreeg een week later een defibrillator ingeplant.

2018 – Historische ontmoeting tussen de Verenigde Staten (Donald Trump) en Noord-Korea (Kim Jong-un) op het eiland Sentosa (Singapore).
Beide staatshoofden ondertekenen een document waarin wordt gesteld dat Noord-Korea zich verplicht tot nucleaire ontwapening.

2017 – Marike Bok (74) overleden.
Zij  was een Nederlands kunstschilder en tekenaar, gespecialiseerd in portretten. In 1995 maakte ze het schilderij De Herenclub, waarop bekende Nederlandse artiesten en politici zijn afgebeeld. Ze maakte tevens tweemaal een portret van koningin Beatrix.

2016 – Zeker 50 mensen komen om bij een schietpartij in een homoclub in Orlando.

2016 – Paul McCartney is de slotact bij Pinkpop.

2004 – Doop van prinses Catharina-Amalia der Nederlanden in de Grote of Sint-Jacobskerk in Den Haag.

1965 – The Beatles ontvangen een lintje van de Engelse vorstin.

1964 – Nelson Mandela wordt tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld.

1954 – De Friese siamese tweeling Tjitske en Folkje de Vries wordt met succes operatief van elkaar gescheiden.

1942 – Anne Frank krijgt een dagboek voor haar dertiende verjaardag.

1915 – David Rockefeller geboren.
Hij was een Amerikaanse bankier. Hij was de jongste zoon van miljardair John D. Rockefeller jr. en kleinzoon van de oliemagnaat John D. Rockefeller.
Hij was in de jaren zeventig een van de machtigste bestuurders ter wereld. Hij had contacten met de belangrijkste politici ter wereld en werd vaak als wereldbankier aangeduid. Hij is overleden op 20 maart 2017.

1878 – Hendrik Jacobus Jut (26) overleden.
Hij was een kelner uit Den Haag, wiens hoofd (de kop-van-jut) spreekwoordelijk is geworden door een dubbele moord die hij pleegde op 13 december 1872.

1666 – Abraham van der Hulst (47) overleden.
Hij was een Nederlands admiraal en zeeheld uit de zeventiende eeuw. In 1650 werd hij benoemd bij de Admiraliteit van Amsterdam tot buitengewoon kapitein. Hij vocht in de Eerste Engels-Nederlandse Oorlog, eind 1652 werd hij kapitein van de Groningen. In 1653 werd hij benoemd tot gewoon (dat wil zeggen: vast) kapitein, zich onderscheidend als vlaggekapitein van De With op de Vrijheid in de Zeeslag bij Nieuwpoort en de Slag bij Ter Heijde.
Van der Hulst werd op 25 juli 1665 benoemd tot viceadmiraal van Holland en West-Friesland.
Bij de Vierdaagse Zeeslag was Van der Hulst tweede in bevel in het eskader van Cornelis Tromp dat op de tweede dag in het nauw kwam doordat het vanwege een misverstand geïsoleerd raakte van de rest van de vloot. Van der Hulsts schip, de Spiegel, werd zowat aan diggelen geschoten. De admiraal kreeg een musketschot in de borst en stierf diezelfde dag.

1575 – Huwelijk van Willem van Oranje en Charlotte van Bourbon in Den Briel.

1259 – Amersfoort krijgt officieel stadsrechten.

816 – Paus Leo III overleden.

 

Bronnen: o.a. Wikipedia
EXTRA:
Statistieken van deze dag en meer over deze wereld
Bevolkingsteller van Nederland
Geschiedenis & Genealogie / Achtergronden, bronnen, naslagwerken en overzichten

facebook

 

© 12 juni 2023