Elke dag het nieuws van vroeger

Elke dag het Nieuws van Vroeger volgen?                        Klik op Facebook, op Instagram of op Threads.

 

2023 – In Soedan breken gevechten uit tussen het leger en de paramilitaire groepering Rapid Support Forces.
Er vallen zeker 25 doden. Op de luchthaven van Khartoem wordt een toestel van Saudia beschoten.

2019 – Een zware brand legt een groot deel van de Notre-Dame van Parijs in de as.

2018 – PSV wordt voor de 24e keer landskampioen.
Ajax werd met 3-0 verslagen en zo werd het puntenverschil te groot.

2016 – De Venezolaanse regering zet de klok een half uur vooruit.
President Nicolás Maduro hoopt dat zijn inwoners in de avond minder elektriciteit nodig hebben met het extra half uurtje daglicht. Venezuela kampt met tekorten op het elektriciteitsnetwerk.

2015 – Ton van der Kleij (66) overleden.
Hij was een Nederlandse drummer.  Hij is vooral bekend van de groep Earth & Fire.

2014 – In het oosten van Oekraïne begint de strijd tegen separatisten.

2013 – Bij twee explosies tijdens de Boston Marathon vallen drie doden en meer dan honderd gewonden.
De twee explosies vonden plaats rond kwart voor drie plaatselijke tijd (EDT) nabij het parcours van de marathon, twee uur nadat de winnaars de finish waren gepasseerd. De marathon, die nog steeds aan de gang was, werd gestopt, evenals de metro in de buurt. Het nabijgelegen Lenox Hotel werd geëvacueerd. Eén van de bommen bestond uit explosieven in een hogedrukpan, de bom was verstopt in een zwarte rugzak. In de pan waren metaalscherven, spijkers en stalen kogels gestopt om zo veel mogelijk schade te veroorzaken. Na een aantal dagen was er een klopjacht op twee Tsjetsjeense broers. Na een vuurgevecht werd de oudste broer zwaar gewond naar het ziekenhuis gebracht en overleed daar later. Zijn jongere broer wist te ontsnappen, maar hij werd op 19 april gearresteerd.

2010 – Een aswolk teistert Noordwest-Europa door een uitbarsting van de vulkaan Eyjafjallajökull in IJsland.
In de daarop volgende dagen wordt in 40 Europese landen het luchtruim bijna volledig gesloten. Deze toestand duurt tot 20 april, waarna het luchtverkeer langzaam weer wordt hervat.

2003 – De Palestijnse terrorist Abu Abbas wordt door de Amerikanen in Irak gearresteerd.
Hij was de oprichter van het Palestijns Bevrijdingsfront. Gedurende de jaren 80 voerde het PLF diverse aanvallen uit op zowel burger- als militaire doelen in Noord-Israël. De groep raakte bekend door de kaping van het Italiaanse cruiseschip Achille Lauro en de moord op Leon Klinghoffer, een opvarende invalide en bejaarde joodse Amerikaan. Hiervoor werd Abu Abbas in Italië bij verstek tot levenslang veroordeeld en werd hij ook door de Verenigde Staten gezocht. Hij vluchtte naar Bagdad en zette de activiteiten van de PLF voort vanuit die stad.  Op 15 april 2003, tijdens de Golfoorlog, werd hij door VS-troepen gevangengenomen toen hij vanuit Bagdad naar Syrië probeerde te vluchten. Op 9 maart 2004 maakte het Pentagon bekend dat hij een dag eerder in een VS-gevangenis een natuurlijke dood stierf.

2003 – Volkert van der Graaf wordt veroordeeld tot 18 jaar gevangenisstraf voor de moord op Pim Fortuyn.
Volkert van der Graaf was op dat moment een 35-jarige milieuactivist. Op 6 mei 2002 werd politicus Pim Fortuyn, lijsttrekker van de LPF bij de verkiezingen van 15 mei 2002, van dichtbij door het hoofd geschoten op het Media Park in Hilversum. Van der Graaf werd kort na dit delict in de nabijheid van de plaats delict aangehouden. Hij werd strafrechtelijk vervolgd en uiteindelijk veroordeeld voor de moord op Pim Fortuyn.
Tijdens de rechtszaak in maart en april 2003 bekende Van der Graaf de aanslag op Pim Fortuyn. Hij gaf als motief dat hij in Fortuyn een groeiend gevaar voor de samenleving zag, met name voor kwetsbare groepen zoals asielzoekers, moslims en mensen met een WAO-uitkering.
Op 2 mei 2014 werd Van der Graaf voorwaardelijk in vrijheid gesteld. Op die datum had hij twee derde van zijn gevangenisstraf uitgezeten.

1999 – De Nederlandse publieke en commerciële omroepen voeren gezamenlijk actie voor de vluchtelingen uit Kosovo.
In een drie uur durende programma wordt ruim dertig miljoen gulden ingezameld.

1996 – In Zuid-Afrika start een Waarheidscommissie haar onderzoek naar de schending van de mensenrechten tijdens het apartheidsbewind.

1994 – Te Marrakesh wordt de Slotakte getekend van de onderhandelingen in het kader van de Uruguay-ronde van de GATT.

1991 – De Oost-Europa Bank wordt opgericht.

1989 – Op het Plein van de Hemelse Vrede in Peking begint een studentenopstand.

1956 – Ingebruikneming van de Dwingeloo Radiotelescoop.
De Dwingeloo Radiotelescoop (DRT) is een Nederlandse radiotelescoop in de buurt van het Drentse dorp Dwingeloo, aan de rand van de Dwingeloosche Heide in het Nationaal Park Dwingelderveld. Met de DRT zijn twee kleine sterrenstelsels in de buurt van de Melkweg ontdekt die de namen Dwingeloo 1 en Dwingeloo 2 hebben gekregen. In 2009 werd de radiotelescoop als rijksmonument aangewezen.

1955 – De fastfood-keten McDonald’s wordt opgericht door de twee broers McDonald.
Het eerste McDonald’s-restaurant werd geopend in 1940 in San Bernardino (Californië) door de broers Dick en Mac McDonald, zonen van Ierse immigranten. Het McDonald’s-restaurant werd bekender na 1948, toen de broers hun innovatieve “Speedee Service System” ontwikkelden, een ‘lopende band’-productiesysteem voor hamburgers, zonder bediening aan tafel. Een handelsreiziger en verkoper van milkshakemachines Ray Kroc opperde het idee meer zaken te openen. Hieruit is het McDonald’s-concern ontstaan.
Het hoofdkantoor van de firma – McDonald’s Plaza geheten – is gevestigd in Oak Brook (Illinois), een voorstad van Chicago in de Verenigde Staten. Hier staat tevens Hamburger University, het opleidingscentrum van McDonald’s. Het bedrijf werd uitgebouwd door bovengenoemde zakenman Ray Kroc nadat hij in 1955 de rechten had overgenomen van een kleine hamburgerketen die werd geleid door Dick en Mac McDonald.
Het totale aantal bestellingen bij McDonald’s bedraagt heden 69 miljoen per dag, uitgesmeerd over ruim 37.000 vestigingen in 120 landen.
Het totale aantal bestellingen bij McDonald’s bedraagt 68 miljoen per dag, uitgesmeerd over ruim 35.000 vestigingen in 119 landen.
Op dit moment zijn 209 McDonald’s-restaurants in Nederland in handen van een franchise-ondernemer. Er zijn 21 restaurants in Nederland die in handen van McDonald’s zijn.
McDonald’s verkoopt voornamelijk hamburgers, cheeseburgers, kippenvlees, frieten, ontbijtproducten, frisdranken, milkshakes en nagerechten. In reactie op de kritiek over de eenzijdigheid van het menu verkoopt het bedrijf ook salades, garnalen, wraps en fruit.
Belangrijk: dit is uitsluitend informatie over deze fastfoodketen en geen reclame.

1947 – Oprichting van de Nederlandse Wereldomroep.

1923 – Insuline wordt voor de eerste keer algemeen beschikbaar voor lijders aan suikerziekte.

1920 – De anarchisten Nicola Sacco en Bartolomeo Vanzetti vermoorden naar verluidt twee bewakers wanneer zij een schoenwinkel beroven.

1912 – Het passagiersschip Titanic zinkt op haar eerste overtocht; ongeveer 1500 mensen komen bij die ramp om.
In de nacht van 14 op 15 april 1912 kwam de Titanic op haar eerste reis kort voor middernacht in aanvaring met een ijsberg; een deel van de stuurboordzijde werd op verscheidene plaatsen doorboord, en binnen drie uur was het schip gezonken. 1522 opvarenden kwamen om het leven.
Hoewel dit naar aantal slachtoffers niet de grootste scheepsramp in de geschiedenis is, is het wel de bekendste, vooral omdat het schip als “praktisch onzinkbaar” bekend stond.
De ramp met de Titanic heeft veel filmmakers geïnspireerd. De bekendste verfilming is de film Titanic uit 1997 van James Cameron met Leonardo DiCaprio en Kate Winslet in de hoofdrollen, die in totaal 11 Oscars won.

1900 – In Parijs opent de Exposition Universelle, de grootste wereldtentoonstelling ooit in Europa, haar deuren.
Vooral nieuwigheden zoals elektriciteit en film trekken veel belangstelling. De eerste Parijse metro is nog een blijvende herinnering aan deze grote tentoonstelling.

1896 – Einde van de eerste moderne Olympische Zomerspelen.

1893 – Oprichting van de Christene Volkspartij.

1875 – Ina Boudier-Bakker geboren.
Geboren als Klaziena Bakker. Zij was een Nederlandse schrijfster van romans. Haar bekendste werk is De klop op de deur uit 1930.
Zij is op 26 december 1966 overleden.

1865 – Abraham Lincoln sterft aan de vorige dag opgelopen verwondingen toen hij werd neergeschoten.

1246 – Delft krijgt stadsrechten.

781 – Koning Karel de Grote benoemt zijn zoon Karloman tot “koning van Italië”.
Hij wordt door paus Adrianus I herdoopt tot Pepijn en gekroond met de IJzeren Kroon (“Kroon van de Longobarden”). Zijn andere zonen Karel de Jongere wordt geïnstalleerd als koning van Neustrië en de 3-jarige Lodewijk de Vrome wordt benoemt tot koning van Aquitanië (onder voogdijschap van Willem met de Hoorn).

Bronnen: o.a. Wikipedia
EXTRA:
Statistieken van deze dag en meer over deze wereld
Bevolkingsteller van Nederland
Geschiedenis & Genealogie / Achtergronden, bronnen, naslagwerken en overzichten

facebook

© 15 april 2024