Elke dag het nieuws van vroeger

Elke dag het Nieuws van Vroeger volgen?                      Klik op Facebook, op Instagram of op Threads.

 

2022 – In het Zwitserse Grenchen rijdt de Nederlandse wielrenster Ellen van Dijk met een afstand van 49,254 km een nieuw werelduurrecord.

2021 – Door een kabelbreuk van de kabelbaan bij het Lago Maggiore komen 14 mensen om het leven.

2021 – Max Verstappen wint de Grand Prix Formule 1 van Monaco 2021.

2021 – NEC Nijmegen verslaat NAC Breda in de play-offs en promoveert verrassend naar de Eredivisie.

2017 – Sir Roger Moore (89) overleden.
Hij was een Engels acteur die vooral bekend werd door zijn rollen in de series Ivanhoe, The Saint en The Persuaders (De Versierders).
Verder speelde hij de rol van James Bond  in zeven Bondfilms tussen 1973 en 1985.

2016 – Enkele dagen na het winnen van de Beker (FA Cup) is trainer Louis van Gaal ontslagen bij Manchester United.

2014 – Na acht seizoenen wordt in Nederland de laatste aflevering uitgezonden van het praatprogramma Pauw & Witteman.

2006 – De Alaskische stratovulkaan Mount Cleveland barst uit.

2001 – Ex-koning Michaël I van Roemenië zet weer voet in het paleis in Boekarest.

1993 – De Moskou Expres tussen Hoek van Holland en Moskou rijdt voor het laatst.
De Moskou Expres was een Europese sneltrein die van 1960 tot 1993 reed tussen West-Europa en Moskou.

1992 – De bekendste strijder tegen de maffia in Italië, rechter Giovanni Falcone, wordt vermoord bij een bomaanslag op Sicilië.

1991 – Het Verdrag van Anholt wordt getekend in Isselburg.

1988 – Kroonprins Willem-Alexander belandt in de buurt van Leiden met zijn nog bijna nieuwe Ford Scorpio in de sloot.

1978 – Een Toepolev 144 van Aeroflot verongelukt tijdens een noodlanding.
De drie bemanningsleden komen om het leven.

1977 – Zuid-Molukkers beginnen een treinkaping bij De Punt en gijzeling van een lagere school in Bovensmilde.

1971 – In het Begijnhof Amsterdam overlijdt de laatste begijn.
“Zuster Antonia”, eigenlijk Agatha Kaptein overleed op 84-jarige leeftijd.

1969 – De Lauwerszee wordt afgesloten en wordt vanaf nu Lauwersmeer genoemd.

1969 – De rock-opera Tommy van The Who komt uit.
Tommy  is de eerste van de twee rockopera’s van de Britse rockband The Who (de tweede rockopera van songwriter-gitarist Pete Townshend is Quadrophenia).
Tommy is het allereerste muzikale werk dat expliciet als “rockopera” betiteld werd. Er waren wel andere rockopera’s avant la lettre, maar Tommy populariseerde het genre. In 1975 werd de rockopera verfilmd door de Brit Ken Russell als Tommy. De bandleden van The Who speelden zelf ook in de film mee.

1969 – De Nederlandse hitlijst Hilversum 3 Top 30 begint.

1967 – Egypte sluit de Straat van Tiran voor Israëlische vaartuigen, en blokkeert daarmee de Israëlische haven van Eilat.

1962 – In Xochicalco worden Rubén Jaramillo en zijn familie door onbekenden vermoord.

1951 – Tibetaanse afgevaardigden tekenen (gedwongen) een overeenkomst voor “De bevrijding van Tibet“.

1949 – Vestiging van de Bondsrepubliek Duitsland, (inclusief de voormalige geallieerde bezettingszones waaronder West-Berlijn), met als hoofdstad Bonn.

1945 – De Duitse regering-Dönitz wordt gearresteerd.
Karl Dönitz was een Duitse marinecommandant en admiraal tijdens de Tweede Wereldoorlog, volgeling van Hitler, en laatste staatshoofd van nazi-Duitsland. Voordat Adolf Hitler op 30 april 1945 zelfmoord pleegde, benoemde hij in zijn zg. ‘politiek testament’ zijn trouwe volgeling Dönitz tot opvolger. Dönitz werd Rijkspresident en geen Führer, omdat Hitlers rol uitzonderlijk en onherhaalbaar was. Op 7 mei 1945 gaf Duitsland zich over. Dönitz en zijn regering (waar onder anderen generaal Alfred Jodl en minister Albert Speer deel van uitmaakten) mochten nog even doorvergaderen, tot ze op 23 mei werden gearresteerd.

1945 – Heinrich Himmler, die al op 20 mei was gearresteerd, maakt zich bekend en pleegt daarna zelfmoord.
Met zijn bijnaam ook wel bekend als “Reichsheini”, was leider van de SS (Reichsführer-SS) en een van de leiders van de Nationaalsocialistische Duitse Arbeiderspartij (NSDAP). Himmler wordt gezien als een van de hoofdverantwoordelijken voor de Holocaust en is daarmee een van de grote oorlogsmisdadigers uit de Tweede Wereldoorlog.

1945 – De prominente NSDAP-er Julius Streicher wordt, ondanks zijn vermomming als kunstenaar, herkend en gearresteerd. Hij was een Duitse nazi-leider en journalist.

1942 – De Duitsers verbieden de toegang tot het strand van Zandvoort.

1937 – In Guadalajara, Mexico, wordt de Nationaal Synarchistische Unie (UNS) opgericht.

1934 – Bonnie Parker en Clyde Barrow lopen in een hinderlaag van de politie en worden doodgeschoten.
Het Amerikaanse duo Bonnie en Clyde werd als bankrovers in de jaren dertig in de vorige eeuw wereldberoemd. Zij lieten een spoor van dood en vernieling achter. Op 1 april 1934 vermoorden zij twee jonge highway patrol-agenten nabij Grapevine (Texas)Voortdurend waren ze op de vlucht voor de jagende politie. Omdat ze zich voornamelijk richtten op banken – en de kleinere middenstanders ontzagen – verwierven ze een zeker heldendom.
Hun criminele ‘zegetocht’ duurde niet lang: op 23 mei 1934 vonden ze de dood, nadat ze door de politie in een hinderlaag waren gelokt.

1923 – Oprichting van Sabena, de nationale luchtvaartmaatschappij van België.

1917 – De gemeenteraad van De Bilt-Station (het tegenwoordige Bilthoven) bespreekt alternatieven voor de naam die te vaak verward wordt met De Bilt.

1844 – Een jonge man, die later bekend werd als de Báb, kondigt in Shiraz (Perzië) de op handen zijnde komst aan van de door alle volkeren der aarde verwachte Boodschapper van God.
De Báb, geboren als Siyyid ‘Alí Muhammad (Perzisch: سيد علی محمد) (Shíráz, 20 oktober 1819 – Tabriz, 9 juli 1850) was de grondlegger van het Bábisme. Hij was een koopman uit Shíráz, Perzië, die op de leeftijd van vijfentwintig beweerde de beloofde Qá’im (of Mahdi) te zijn. Na zijn verklaring nam hij de titel van de Báb (Arabisch: باب) wat “Poort” betekent.

1839Aguascalientes (Mexico) wordt tot staat verheven.
Aguascalientes is een staat in het midden van Mexico, tussen Jalisco en Zacatecas. De hoofdstad heet eveneens Aguascalientes. De staat heeft een oppervlakte van 5471 km² en 944.000 inwoners. Aguascalientes bevindt zich zo’n 600 kilometer van Mexico-Stad en is een van de kleinste staten van Mexico.

1813 – Het Beleg van Delfzijl eindigt na zes maanden; de laatste Franse troepen in Nederland vertrekken.
Kolonel Maufroy wilde niet geloven dat Napoleon Bonaparte verslagen was, bleef hij Delfzijl, met succes, verdedigen. Zo bleef de vesting Delfzijl tot na de Franse tijd bezet. Delfzijl was daarmee het laatste steunpunt voor Napoleon, die anderhalve maand voor het ontzet van Delfzijl verbannen was naar Elba.

1788 – South Carolina wordt de achtste staat van de Verenigde Staten.

1706 – John Churchill, hertog van Marlborough verslaat de Fransen in de Slag bij Ramillies.

1618 – Tweede Praagse Defenestratie.
Enkele raadslieden van de Duitse keizer Ferdinand II worden uit het Koningspaleis in de Praagse Burcht gegooid, deze keer door een honderdtal protestantse edelen. De functionarissen overleven de val, maar dit incident is de aanleiding tot de Dertigjarige Oorlog.

1568 – De troepen van Willem van Oranje (aangevoerd door Lodewijk van Nassau) verslaan de Spaanse troepen, in de Slag bij Heiligerlee.
Adolf van Nassau sneuvelt.

1568 – Jean de Ligne sneuveld ook bij Heiligerlee.
Hij streed tegen de troepen van Willem van Oranje. Hij was van oorsprong baron van Barbençon in het graafschap Henegouwen (Zuidelijke Nederlanden). Door zijn huwelijk werd hij graaf van Arenberg (daarom wordt hij ook soms Arenberg genoemd). Vanaf 1549 was hij  stadhouder van Groningen, Friesland, Drenthe en Overijssel. In 1551 werd hij tevens benoemd tot stadhouder van Lingen.

1430 – Jeanne d’Arc wordt gevangen genomen door de Bourgondiërs.
Bijgenaamd de Maagd van Orléans, is een nationale heldin van Frankrijk. Als jong meisje van eenvoudige afkomst speelde ze een beslissende rol in de Honderdjarige Oorlog tussen Engeland en Frankrijk, wat in het tijdskader een opmerkelijke prestatie was. Op negentienjarige leeftijd werd ze door een partijdige kerkelijke rechtbank veroordeeld en stierf ze op de brandstapel inRouen. Vijfentwintig jaar na haar dood liet paus Calixtus III het proces herzien, ze werd onschuldig bevonden en kreeg bij de plechtige uitspraak van het proces op 7 juli 1456 de titel van martelares.

1052 – Filips I van Frankrijk, koning van Frankrijk geboren
Hij werd koning van Frankrijk van 4 augustus 1060 tot 1108. Hij was de zoon van Hendrik I van Frankrijk (1008-1060) en Anna van Kiev.
Hij trouwde in 1072 met Bertha van Holland, stiefdochter van Robrecht I de Fries, graaf van Vlaanderen en dochter van Floris I van Holland.
Hun zoon Lodewijk VI werd de later opvolger als koning.
Later vond Filips dat koningin Bertha dik en onaantrekkelijk was geworden. Dus scheidde hij op 15 mei 1092 van haar en verbande ze van het hof. Daarna trouwde Filips met Bertrada, echtgenote van de hertog van Anjou. Filips I overleed in 1108.

 

Bronnen: o.a. Wikipedia
EXTRA:
Statistieken van deze dag en meer over deze wereld
Bevolkingsteller van Nederland
Geschiedenis & Genealogie / Achtergronden, bronnen, naslagwerken en overzichten

facebook

© 23 mei 2024