Wat gebeurde er op 15 mei?

 

Elke dag het nieuws van vroeger

 Elke dag het Nieuws van Vroeger volgen?                     Klik op Facebook, op Instagram of op Threads.

 

De Internationale Dag van het Gezin.
Ofwel Wereld Familiedag, is door de Verenigde Naties uitgeroepen op 15 mei. Op deze Dag staan we stil bij hoe belangrijk een hechte familie is voor een goede samenleving.

2023 – Les Misérables en Sweeney Todd zijn de grote winnaars van de Musical Awards. De producties ontvangen respectievelijk zes en vier prijzen bij het Musical Awards Gala in het Circustheater in Scheveningen.

2022 – Pater Titus Brandsma (Anno Sjoerd Brandsma) wordt door paus Franciscus heilig verklaard.

2022 – Mient Jan Faber (81) overleden.
Hij was een Nederlandse wiskundige en vredesactivist, die vooral bekend werd als algemeen secretaris van het Interkerkelijk Vredesberaad (IKV).

2021 – Indycar Coureur Rinus van Kalmthout wint op 20-jarige leeftijd zijn allereerste Indycar race op de Indianapolis motor speedway.

2019 – Peer Mascini (78) overleden.
Nederlands acteur. Mascini speelde in meerdere Nederlandse films. Ook was hij verbonden aan de theatergroep Hauser Orkater. Daarnaast verwierf hij bekendheid met reclamespotjes op radio en televisie voor een melkfabriek. In 1997 kreeg Mascini een Gouden Loeki voor het Melkunie-reclamespotje “Nog zo gezegd: geen bommetje!”. Mascini was woonachtig in Amsterdam en overleed daar na een kort ziekbed op 78-jarige leeftijd.

2017 – De formatiepoging tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks is mislukt.
Ruim acht weken na de Tweede Kamerverkiezingen bleek het onderwerp migratie een te grote drempel om gezamenlijk overheen te stappen. Informateur Edith Schippers geeft haar opdracht terug aan de Tweede Kamer.

2017 – Een auto met Nederlands kenteken rijdt in op een groep fietsers in het Vlaamse Kasterlee.
Er vielen twee doden en twee zwaargewonden.

2016 – Max Verstappen heeft met zijn overwinning in de Grand Prix van Spanje autosportgeschiedenis geschreven.
De Nederlandse Formule 1-coureur won zondag de Grote Prijs van Spanje, waarmee hij het beste resultaat ooit behaalde van een Nederlander in de koningsklasse van de autosport. Ook is hij de jongste coureur ooit die een Formule 1-race won.

2011 – In Spanje breken een week voor de lokale verkiezingen grote straatprotesten uit tegen sociale, economische en politieke misstanden in het land.

2008 – Californië wordt de tweede staat in de Verenigde Staten, na Massachusetts, die homohuwelijken toestaat.

1955 – Oostenrijk herkrijgt zijn soevereiniteit na de bezetting door nazi-Duitsland (vanaf 1938) en de geallieerden (vanaf 1945).

1948 – EgypteLibanonSyriëIrak en Saoedi-Arabië vallen Israël aan.

1940 – Tweede WereldoorlogCapitulatie van het Nederlandse leger.

1940 – Tweede Wereldoorlog: Duitse troepen bezetten Amsterdam.

1940 – Tweede Wereldoorlog: Duitse inval in Noord-Frankrijk.

1928 – Mickey Mouse heeft zijn eerste optreden in de tekenfilm Plane Crazy.

1918 – De Finse Burgeroorlog eindigt.

1917 – Troonsafstand van Nicolaas II van Rusland namens hem en zijn zoon Aleksej.

1851 – Kroning van Rama IV tot koning van Siam.

1756 – Begin van de Zevenjarige Oorlog.

1648 – Vrede van Münster.
Verdrag dat  in Münster gesloten werd tussen  Spanje en de Republiek der Verenigde Provinciën, waarmee aan de Tachtigjarige Oorlogtussen Spanje en de opstandelingen in de Republiek een einde kwam en de Republiek als soevereine staat erkend werd.

1634 – Hendrick Avercamp (49) overleden.
Hij was een Nederlandse schilder die vooral winterse schaatstaferelen schilderde.
Avercamp is beroemd tot in het buitenland om zijn winterlandschappen. Hierop staan vaak veel mensen die bijvoorbeeld aan het schaatsen zijn. De voorliefde voor dit onderwerp kwam waarschijnlijk voort uit zijn jeugd, waarin hij altijd ging schaatsen met zijn ouders.

1525 – De slag bij Frankenhausen betekende het einde van de Duitse Boerenoorlog.
Het was een opstand van boeren en lage edelen die begon in het Zwarte Woud en Baden-Würtenberg (destijds gelegen in het Heilige Roomse Rijk) (1524). De opstandelingen verzetten zich tegen de eisen die hun gesteld werden in geld en diensten; deze verplichtingen kwamen van edellieden die vaak ook verarmd waren.

1272 – Jan I van Arkelbijgenaamd De Sterke overleden.
Hij was heer van Arkel vanaf 1253 tot zijn dood. Verdere bezittingen waren Noordeloos, Bergambacht, Heukelom, Hoog Blokland, Slingeland, Stolwijk en Willige Langerak.
Jan I werd bijgenaamd De Sterke, volgens een legende zou hij zich eens voor de grap aan de poort van Gorinchem opgetrokken hebben met zijn paard.

218 – Iulia Maesa, tante van de vermoorde Caracalla, laat haar kleinzoon Elagabalus (priester van de zonnegod El Gebal) in Syria tot keizer van Rome uitroepen.

 

 


Bronnen: o.a. Wikipedia
EXTRA:
Statistieken van deze dag en meer over deze wereld
Bevolkingsteller van Nederland
Geschiedenis & Genealogie / Achtergronden, bronnen, naslagwerken en overzichten

facebook

  

© 15 mei 2024

0