Elke dag het nieuws van vroeger
2023 – PrimatologeJane Goodall uit Groot-Brittannië ontvangt uit handen van natuurminister Christianne van der Wal een koninklijke onderscheiding voor haar “uitstekende werk” op het gebied van natuurbehoud en dierwelzijn over de hele wereld.
Goodall is nu officier in de Orde van Oranje-Nassau.
2021 – Lancering met een Lange Mars 5B raket vanaf lanceerbasis Wenchang in China van de Tianhe module dat de kern gaat vormen van het nieuwe Chinese Tiangong ruimtestation.
2018 – ABBA heeft voor het eerst sinds 1981 nieuwe nummers opgenomen.
Het gaat om 2 nummers die in december 2018 zullen uitkomen.
2017 – Dronken hardrijder slaat tien keer over de kop na achtervolging.
De man reed met ongeveer 180 kilometer per uur vanuit Gorinchem richting Rotterdam. Hij wist nog uit het wrak te komen en probeerde weg te rennen, maar werd door agenten opgepakt. Volgens de politie was de veertigjarige Rotterdammer dronken.
2011 – Het huwelijk van William van Wales en Catherine Middleton.
2001 – Barend Willem Biesheuvel (81) overleden.
Hij was een Nederlandse politicus en tussen 1971 en 1973 minister-president van Nederland. Hij leidde in die periode de kabinetten Biesheuvel I en Biesheuvel II.
1992 – Er breken rassenrellen in Los Angeles uit, nadat een blanke rechter vier blanke politiemannen vrijspreekt na de mishandeling op Rodney King.
1980 – Alfred Hitchcock (80) overleden, Brits filmregisseur.
Hij wordt gezien als een van de beste filmregisseurs ooit. Hitchcocks carrière omspande een tijdperk van meer dan 50 jaar. Hij had zowel succes met stommes als geluidsfilms. Zijn bekendste genre was dat van de thriller.
Alfred Hitchcock schreef in 1963 filmgeschiedenis met de film: The Birds, een productie over een driehoeksrelatie die plotseling omsloeg in een rampenfilm wanneer duizenden vogels een klein dorpje terroriseerden. The Birds was een succes en was een duidelijk voorbeeld van Hitchcocks gave om van een heel simpel verhaaltje een spannende film te maken.
1975 – Amerikaanse troepen vluchten weg uit Saigon voor het Noord-Vietnamees leger.
Feitelijk einde van de oorlog in Vietnam.
1964 – Huwelijk van prinses Irene met Carlos Hugo van Bourbon-Parma in Rome.
Na afloop worden zij door Paus Paulus VI in audiëntie ontvangen.
1958 – Het gebalsemde stoffelijke overschot van Stadhouder Prins Willem V van Oranje-Nassau wordt vanuit Brunswijk overgebracht naar Nederland en en na 150 jaar bijgezet in de grafkelder van de Oranjes in de Nieuwe Kerk in Delft.
Hij was prins van Oranje, vorst van Oranje-Nassau, was de laatste erfstadhouder van de Republiek der Verenigde Nederlanden. Prinses Wilhelmina weigerde hierbij aanwezig te zijn. Naar verluidt zou zij hebben gezegd niet achter de baar van “een sufferd” te willen lopen.
1945 – Slag om het Jachthuis in Zevenhuizen.
Er was een bloedig treffen tussen de onderduikers in het Jachthuis en de bezetter. De Amerikaanse piloot John McCormick en de Zoetermeerse verzetsman Jacob van Rij sneuvelden, anderen raakten gewond.
1945 – Adolf Hitler trouwt met Eva Braun.
1945 – Concentratiekamp Dachau wordt bevrijd door de troepen van de VS.
1945 – Operatie Manna gaat van start: West-Nederland wordt vanuit de lucht door de RAF van voedsel voorzien.
1942 – Grote explosie bij Tessenderlo Chemie in Tessenderlo met 189 doden en enorme vernielingen.
De waarschijnlijke oorzaak is de explosie van aangekoekt ammoniumnitraat die arbeiders met dynamiet wilden laten springen.
1910 – Theodore Roosevelt, op dat moment oud-president van de Verenigde Staten, brengt een bezoek aan Amsterdam.
1676 – Michiel de Ruyter (69) overleden, Nederlands zeeheld.
Michiel de Ruyter (bijgenaamd Bestevaêr, ofwel grootvader) is de bekendste zeeheld uit de Nederlandse geschiedenis. Hij wordt algemeen beschouwd als de grootste admiraal van zijn tijd. De Ruyter was afwisselend in dienst van de staat en van reders, en was zelfs een tijdlang als zelfstandig ondernemer actief in de walvisvaart.
Bij het uitbreken van de Eerste Engelse Zeeoorlog, deed de Zeeuwse Admiraliteit met succes een beroep op zijn plichtsbesef en hij werd een belangrijk vlootvoogd. Hij bleef bij de marine in vaste dienst, die de hele periode van de eerste drie Engels-Nederlandse Oorlogen bestreek.
Tijdens de Slag bij Agosta werd De Ruyter door een kanonskogel geraakt aan zijn rechterbeen dat verbrijzeld werd, en aan zijn linkervoet, waarvan het voorste deel werd afgeschoten. Zijn been werd geamputeerd en in eerste instantie leek hij te herstellen. Na enige dagen trad er wondkoorts op omdat de wond geïnfecteerd was geraakt. Michiel de Ruyter overleed een week later in de baai van Syracuse aan de gevolgen daarvan, aan boord van ‘s lands schip van oorlog d’Eendraght.
1672 – Hollandse Oorlog: Lodewijk XIV van Frankrijk valt de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden binnen.
1670 – Kardinaal Emilio Altieri wordt gekozen tot Paus Clemens X.