Wat gebeurde er op 24 april?

Elke dag het nieuws van vroeger

 Elke dag het Nieuws van Vroeger volgen?                     Klik op Facebook, op Instagram of op Threads.

 

2024 – Lancering van een Falcon 9 raket van SpaceX vanaf Cape Canaveral Space Force Station Lanceercomplex 40 (SLC-40) voor de Starlink Group 6-53 missie met 23 Starlink satellieten.
Voor de 300e keer sinds december 2015 landt een Falcon 9/Heavy eerste trap succesvol.

2022 – Emmanuel Macron blijft premier van Frankrijk, hij wint de verkiezingen van Marine Le Pen.

2019 – Op de A12 bij Den Haag komen in de vroege ochtend vier jonge mannen van dezelfde familie uit Den Haag om het leven bij een eenzijdig auto-ongeval.
Één van hen zou de zaterdag daarna gaan trouwen.

2017 – Boer overlijdt na confrontatie met stier op boerderij in het Gelderse Toldijk.

2016 – Een F-16-gevechtstoestel van de Noorse luchtmacht neemt tijdens een trainingssessie per abuis een verkeerstoren onder vuur op het onbewoonde eiland Tarva.
De drie aanwezige luchtmachtofficieren blijven ongedeerd.

2016 – De Nederlander Wout Poels wint wielerklassieker Luik-Bastenaken-Luik.

2013 – In Bangladesh stort een industrieel complex in; meer dan duizend mensen komen om.

2011 – Een 23-jarige onervaren Bulgaarse automobilist veroorzaakt in Simeonovgrad een auto-ongeluk waarbij 6 voetgangers om het leven komen.

2005 – Kardinaal Joseph Ratzinger is ingehuldigd als de 265e paus van de rooms-katholieke Kerk met de naam Paus Benedictus XVI.

1993 – Een IRA-bom richt verwoestingen aan in de binnenstad van Londen.

1990 – In een boodschap aan de natie kondigt Mobutu aan dat in Zaïre het meerpartijenstelsel wordt ingevoerd.
In een eerste fase zullen drie partijen worden toegestaan.

1975 – De Rote Armee Fraktion bezet de West-Duitse ambassade in Stockholm.

1963 – Het Verdrag van Wenen inzake consulair verkeer wordt aangenomen.

1961 – In het kader van het Deltaplan wordt het Veerse Gat gedicht.

1945 – Wim Eggink (24) overleden.
Hij was een Nederlandse verzetsstrijder tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Hij werd geboren en getogen in Utrecht, als zoon van een tandtechnicus. Hij toonde al op jeugdige leeftijd politieke belangstelling. Zo was hij lid, en vanaf 1940 secretaris, van de Bond van Jong-liberalen, de jongerenorganisatie van de Liberale Staatspartij (wat weer de voorloper was van de VVD). Op dat moment wist hij al dat hij ondergronds zou gaan, want die conclusie was door de jong-liberalen gezamenlijk getrokken op een zomerkamp in datzelfde jaar. Aan de Universiteit Utrechtmaakte hij al spoedig deel uit van de door de hispanoloog dr. Brouwer opgezette verzetsgroep. Eggink leidde al snel het studentenverzet van de Universiteit Utrecht tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij richtte samen met de Leidse student Han Gelder in oktober 1943 het illegale blad Ons Volk op, dat met 120 exemplaren een van de grootste verzetsbladen van Nederland werd, en was betrokken bij deParool-groep en het studentenverzetsblad Sol Iustitiae. In januari en februari 1944 werden, nadat een medewerker van Het Parool bij een verhoor was doorgeslagen, 23 medewerkers van Het Parool opgepakt door de Sicherheitsdienst (SD). Han Gelder benam zich het leven, maar Wim Eggink werd meegenomen.
Eggink werd gevangengezet in Kamp Amersfoort tot augustus 1944, waarna hij werd getransporteerd naar een tuchthuis in Hamelen. Daar overleed hij, een week voor zijn 25ste verjaardag.

1918 – In Middelburg wordt de Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) opgericht.

1916 – Easter Rising in Ierland.
De Paasopstand is de Ierse Republikeinse opstand van 24-30 april 1916 en wordt gezien als een van de belangrijkste gebeurtenissen in de geschiedenis van Ierland. Een deel van de Irish Volunteers onder leiding van Pádraig Pearse en het kleinere Irish Citizen Army van James Connolly bezetten sleutelposities in Dublin, waaronder het General Post Office op O’Connell Street.
Op paasmaandag 1916 riep de nieuwe republikeinse regering, onder leiding van Pearse, de Ierse Republiek uit. Dat deed hij in een belangrijk historisch document dat in het Engels the Proclamationwordt genoemd.
Kansloos tegenover 4500 Britse manschappen en meer dan 1000 politieagenten (het aantal Volunteers wordt geschat op 1000, de Irish Citizen Army ongeveer 250) werden de rebellen verslagen: honderden werden gedood of gewond.
De Ierse Republiek is pas veel later na de Tweede Wereldoorlog uitgeroepen.

1915 – De Armeense Genocide begint.

1854 – In Wenen vindt het huwelijk plaats tussen Elisabeth in Beieren en Frans Jozef I van Oostenrijk.
Zij was hertogin in Beieren en prinses van Beieren uit het huis Wittelsbach en later – door haar huwelijk met keizer Frans Jozef I – keizerin van Oostenrijk en vanaf 8 juni 1867 tevens koningin van Hongarije. Ze is algemeen bekend onder haar bijnaam Sisi, zoals haar familie haar noemde. Met deze naam ondertekende ze ook haar brieven naar intimi. Sissi, met dubbele s, is wijdverbreid vanwege de titel van de op haar leven gebaseerde filmtrilogie. 

1846 – Begin van de Mexicaans-Amerikaanse oorlog.

1817 – Huwelijk van kroonprins Jozef van Saksen-Altenburg en prinses Amelie van Württemberg in Kirchheim unter Teck.

1613 – Irokezen en Nederlanders (Jacob Eelckens en Hendrick Christiaenssen) sluiten in Nieuw-Amsterdam een handelsverdrag, dat bezegeld werd met een zilveren ketting en een wampum van respectievelijk Nederlandse en Indiaanse zijde.

1585 – Kardinaal Felice Peretti Montalto wordt gekozen tot Paus Sixtus V.

1533 – Prins Willem van Oranje (Willem de Zwijger) geboren.
Hij was prins van Oranje, graaf van Nassau-Dillenburg, beter bekend als Willem van Oranje of onder zijn bijnaam Willem de Zwijger, en in Nederland vaak Vader des vaderlands genoemd, was aanvankelijk stadhouder (plaatsvervanger) voor de regerend heer der Nederlanden. Hij begon zijn loopbaan in dienst van de Rooms-Duitse keizer Karel V. Meningsverschillen met Karels opvolger Filips leidden uiteindelijk tot de Tachtigjarige Oorlog.
Op 10 juli 1584 wordt de prins door Balthasar Gerards vermoord.

1184 v.Chr. – De Grieken dringen Troje binnen met het Paard van Troje.

1478 v.Chr. – Thoetmosis III wordt, onder het regentschap van koningin Hatsjepsoet, gekroond tot farao van Egypte.

Bronnen: o.a. Wikipedia
EXTRA:
Statistieken van deze dag en meer over deze wereld
Bevolkingsteller van Nederland
Geschiedenis & Genealogie / Achtergronden, bronnen, naslagwerken en overzichten

facebook

© 24 april 2024