Elke dag het nieuws van vroeger
2023 – Jan Dorrestein (77) overleden, Nederlands golfspeler.
2018 – Gustaaf Leclercq (106) overleden, oudste man van België.
2018 – Raymonda Vergauwen (90) overleden, Nederlands-Belgisch zwemster.
Aangezien er weinig Belgische topzwemmers waren, werd Vergauwen voor België afgevaardigd naar de internationale zwemtoernooien. Ze won goud op de Europese kampioenschappen zwemmen 1950 op de 200 meter schoolslag, maar bleef steken in de voorronden van diezelfde afstand op de Olympische Zomerspelen 1952 in Helsinki.
2016 – De oudste chimpansee van Nederland sterft in Koninklijke Burgers’ Zoo in Arnhem.
De Afrikaanse mensaap genaamd Mama was 59 jaar.
2016 – Een stemming in het parlement om de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma uit zijn ambt te zetten haalt onvoldoende stemmen.
1998 – Hans van Zijl (57) overleden.
Hij was nieuwslezer bij de Radionieuwsdienst ANP. Hij begon zijn radiocarrière bij Minjon, de jongerenafdeling van de AVRO. Later werd hij programmaleider van de TROS. Van Zijl werd nieuwslezer in het begin van de jaren zeventig bij de voormalige Radionieuwsdienst ANP. Hij bleef daar tot het eind van de jaren tachtig. Sindsdien wijdde hij zich geheel aan zijn eigen mediabedrijf. Hans van Zijl was de broer van voormalig NOS Journaallezer Joop van Zijl.
1998 – Prinses Marie Esmeralda van België huwt in Londen met de gerenommeerde wetenschapper Salvador Moncada.
1998 – In Japan wordt de Akashi-Kaikyo brug geopend.
De brug verbindt Shikoku met Honshu en kostte ongeveer US$ 3.8 miljard. De brug is 3909,9 meter lang, en daarmee de langste suspensiebrug ter wereld.
1996 – In België wordt oud-minister Guy Coëme wegens corruptie veroordeeld.
1995 – Philip Freriks wordt de nieuwe nieuwslezer van het Journaal.
1992 – In Washington D.C. demonstreren 500.000 mensen voor abortus.
1986 – In een Berlijnse discotheek ontploft een bom; er vallen drie doden en 155 gewonden.
1985 – Honderden radiostations over de hele wereld draaien op hetzelfde moment dezelfde plaat: We Are The World.
Met de verkoop van de plaat worden mensen geholpen in hongerend Afrika.
1984 – Theo Koomen (54) overleden.
Hij was een Nederlands sportverslaggever. Koomen versloeg vele verschillende sporten, maar vooral wielrennen, schaatsen en voetbal.
Vooral zijn verslagen van de Ronde van Frankrijk werden legendarisch. Het ongebreidelde enthousiasme van Koomen maakte hem de meest populaire verslaggever van zijn tijd.
1982 – Engeland stuurt een vloot naar de Falklandeilanden die eerder in de maand door Argentinië zijn bezet.
1976 – In China leiden hevige protesten op het Tiananmen-plein tot een incident waarbij ten minste zestig demonstranten omkomen.
1973 – Lancering van Pioneer 11, het eerste ruimtetuig dat langs Saturnus vliegt.
1972 – De tweeling Tim Alfa Coronel en Tom Romeo Coronel geboren.
Zij zijn beide Nederlandse autocoureurs.
1968 – Als reactie op de moordaanslag op Martin Luther King op de dag ervoor, ontstaan in diverse Amerikaanse steden gewelddadigheden.
1963 – Prinses Marijke laat haar naam veranderen. Ze heet voortaan Prinses Christina.
Zij is de jongste dochter van koningin Juliana en prins Bernhard. De prinses is officieel Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Christina der Nederlanden, maar in het dagelijks gebruik wordt ze kortweg prinses Christina genoemd.
1962 – Na bijna vier jaar boren ontmoeten Zwitserse en Italiaanse arbeiders elkaar onder de Sint-Bernhard.
In maart 1964 wordt de Grote Sint-Bernhardtunnel voor auto’s geopend.
1960 – De film Ben-Hur wint elf Oscars.
1959 – Eerste uitzending van het programma Sport in Beeld op de Nederlandse televisie, de voorloper van Studio Sport.
1955 – Winston Churchill treedt om gezondheidsredenen af als Premier van het Verenigd Koninkrijk.
1951 – Ethel en Julius Rosenberg worden ter dood veroordeeld na schuldig bevonden te zijn aan spionage voor de Sovjet-Unie.
Amerikaans echtpaar dat in 1953 werd verdacht vanwege spionage voor de Sovjet-Unie. Ze werden ervan verdacht geheimen van de atoombom aan Russische agenten te hebben doorgespeeld.
1943 – Bij een geallieerd bombardement vallen in Mortsel (België) meer dan 900 doden en 1300 gewonden bij de burgerbevolking.
De aanval was gericht tegen de Minerva-autofabriek maar de bommen vallen meer dan een kilometer daarvandaan.
1942 – Japanse strijdkrachten voeren een bombardement op Colombo en de marinebasis daar uit, maar de geallieerde schepen hadden al op 30 maart de haven verlaten.
1930 – In een gebaar van burgerlijke ongehoorzaamheid breekt Mahatma Gandhi de Britse wet door naar de zee te lopen en zout te maken.
1923 – Firestone Tire and Rubber Company in Ohio begint met de productie van luchtbanden.
1722 – De Nederlandse zeevaarder Jacob Roggeveen ontdekt Paaseiland.
Hij was een Nederlandse ontdekkingsreiziger die in 1721 werd uitgezonden om het Zuidland te vinden, maar toevallig Paaseiland ontdekte.
Op 1 augustus 1721 vertrok hij vanuit Texel in dienst van de West-Indische Compagnie, om met drie schepen het Zuidland te zoeken. Hij voer via de Canarische Eilanden en Trinidad naar Vuurland om vers voedsel en brandhout in te slaan. Vanwege de aanhoudende stormen werden de zwaarste kanonnen in het ruim gehesen. Hij voer rond Kaap Hoorn en in de Grote Oceaan bezocht hij de Juan Fernandez-eilanden en op 5 april 1722 (paaszondag) ontdekte hij Paaseiland.
Paaseiland is een Polynesisch eiland in de Grote Oceaan, dat tegenwoordig staatkundig bij Chili hoort en een provincie van dat land is. De hoofdstad van Paaseiland is Hanga Roa. Het eiland is vooral bekend door de honderden Moai (paaseilandbeelden) die er te vinden zijn.
1614 – In Virginia trouwt Pocahontas met de Engelse kolonist John Rolfe.
Zij was de dochter van het stamhoofd van de Powhatan-indianen in het gebied rond Tidewater (Virginia). Hierdoor was ze voor haar volk een “prinses”. Haar echte naam was Matoaka. Pocahontas was een bijnaam in haar kindertijd, die in haar taal “speels, dartelend, ondeugend meisje” betekende. In 1610 trouwde Pocahontas met een Patawomeke krijger, Kocoum. Ze woonde enkele jaren bij zijn volk en er is weinig bekend over deze jaren in haar leven. Twee jaar later, in 1612, werd Pocahontas gegijzeld door enkele kolonisten uit Jamestown, in de hoop dat ze haar konden ruilen voor kolonisten die gevangengenomen waren door haar stam. In die tijd leerde ze Engels en werd ze gedoopt door Alexander Whitaker en nam toen de bijbelse naam Rebecca aan. Ze trouwde na haar doop op 5 april 1614 met John Rolfe, een van de drijvende krachten achter de tabaksplantage in Virginia. Sindsdien is ze bekend als Rebecca Rolfe.
De Walt Disney Studios hebben een tekenfilm over haar gemaakt: Pocahontas (1995).
1566 – 200 edelen, ook wel bekend als het ‘Eedverbond der Edelen’, onder leiding van Hendrik van Brederode gingen naar landvoogdes Margaretha van Parma om hun smeekschrift voor te leggen.
Dit veroordeelde de Inquisitie in felle bewoordingen en dreigde nauwelijks verholen met gewapende opstand als er geen einde zou komen aan de vervolging. Nochtans keerde het smeekschrift zich voor het overige niet tegen het gezag van koning, regering of kerk.
Bij de overhandiging werden de edelen bedacht met de naam gueux (bedelaars), die ze als een eretitel gingen aannemen (vandaar: geuzen).
Bronnen: o.a. Wikipedia
EXTRA:
Statistieken van deze dag en meer over deze wereld
Bevolkingsteller van Nederland
Geschiedenis & Genealogie / Achtergronden, bronnen, naslagwerken en overzichten