Elke dag het nieuws van vroeger
2023 – Als gevolg van een zelfmoordaanslag op een moskee in de Pakistaanse stad Peshawar vallen honderden doden en gewonden.
De slachtoffers zijn overwegend politieagenten.
2022 – Darter Joe Cullen weet zijn eerste majortitel te bemachtigen door Dave Chisnall met 11-9 in legs te verslaan in de finale van The Masters.
2022 – Rafal Nadal schrijft geschiedenis door in Melbourne zijn 21ste grandslamtitel in het mannentennis te veroveren.
Hij wint de finale van de Australian Open in vijf sets van Daniil Medvedev.
2016 – Angelique Kerber wint de Australian Open.
De 28-jarige tennisster verraste in de finale Serena Williams, de nummer één van de wereld. Kerber speelde haar eerste Grand Slam finale ooit.
2013 – In de Stadsschouwburg in Tilburg geeft Liesbeth List haar laatste voorstelling.
Zij is een Nederlandse chansonnière en actrice. Geboren op 12 december 1941 als Elisabeth Dorothea (Elly) Driessen te Bandoeng, Nederlands-Indië tijdens de Tweede Wereldoorlog. Overleden te Soest op 25 maart 2020.
De eerste jaren van haar leven bracht ze door in een jappenkamp. Nadat haar moeder korte tijd later zelfmoord had gepleegd, kwam ze na de oorlog met haar vader naar Nederland. Omdat haar stiefmoeder haar niet accepteerde, lieten haar vader en stiefmoeder haar op zevenjarige leeftijd achter na een vakantie op Vlieland bij het vuurtorenwachtersgezin List, dat haar adopteerde. In dit gezin heeft zij een gelukkige tijd gehad. Als kind hield Liesbeth List zich al bezig met muziek, naast literatuur en kunst. Op achttienjarige leeftijd vertrok ze naar Amsterdam, nam zangles en verdiepte zich in de Franse chansons. In 1962 trad ze voor het eerst op in televisieshows, onder meer in een televisieshow van Rob de Nijs. Hier leerde ze, dankzij Henk van der Meyden, Ramses Shaffy kennen, met wie ze jarenlang muzikaal zou optrekken.
Het hoogtepunt in haar carrière bereikte List eind jaren zestig, begin jaren zeventig. Het duet Pastorale met Shaffy werd een grote hit en ook met haar versies van nummers van Jacques Brel oogstte ze succes. In de jaren daarna bracht ze verschillende albums en singles uit. Ze ontving onder meer een Edison (1971) en een Gouden Harp (1998).
1972 – Bloody Sunday: tijdens een demonstratie in het Noord-Ierse Derry / Londonderry schiet het Britse leger dertien burgers dood.
Bloody Sunday was een schietpartij in Derry, Noord-Ierland op 30 januari 1972. Hierbij werden veertien ongewapende jongens en mannen neergeschoten door Britse soldaten na een vreedzame, maar door de Britten verboden demonstratie voor de burgerrechten in het stadsdeel Bogside in het Noord-Ierse Derry. De demonstratie, met de Guildhall in het centrum als bestemming, was georganiseerd door de protestantse Ivan Cooper om te protesteren tegen de opsluiting van, voornamelijk katholieke, Ieren in Noord-Ierland.
1969 – Het laatste publieke concert van The Beatles op het dak van het gebouw van Apple Records.
Het onaangekondigde concert wordt na een paar nummers door de politie een einde gemaakt.
The Beatles is een voormalige popgroep uit de Engelse stad Liverpool. De bezetting bestond uit John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en Ringo Starr; andere vroege leden waren Stuart Sutcliffe en Pete Best. De groep was actief van 1960 tot 1970 en wordt nu nog steeds beschouwd als één van de meest invloedrijke bands uit de geschiedenis van de popmuziek.
1968 – Noord-Vietnamese troepen en het bevrijdingsfront beginnen het Tet-offensief op steden in Zuid-Vietnam.
1948 – De Indiase pacifist en leider Mahatma Gandhi wordt vermoord.
Gandhi was een Indiaas politicus. Na een rechtenstudie in Engeland vertrok Gandhi naar Zuid-Afrika, waar hij zich voor de Indiase bevolkingsgroep inzette. Na terugkeer in India werd hij leider in de Indiase onafhankelijkheidsstrijd. Mahatma Gandhi was een van de grondleggers van de moderne staat India en voorstander van actieve geweldloosheid als middel voor revolutie. Gandhi spande zich ook in voor verzoening tussen hindoes en moslims in India. Hij werd in 1948 in New Delhi vermoord door een extremistische hindoe.
1945 – In de Oostzee wordt het schip de Wilhelm Gustloff getorpedeerd.
Van de naar schatting vijf- tot zevenduizend opvarenden aan boord overleven slechts 1239 personen de ramp. De ondergang van de Wilhelm Gustloff is de grootste scheepsramp uit de geschiedenis.
1940 – De zesde Elfstedentocht wordt verreden.
Het Pact van Dokkum was gemaakt. Dat was een afspraak waarbij vijf rijders afspraken om samen over de finish te komen, zodat ze alle vijf winnaar zouden zijn. Deze vijf rijders waren: Piet Keijzer, Auke Adema, Cor Jongert, Durk van der Duim en Sjouke Westra.
1933 – Adolf Hitler wordt ingezworen als Kanselier van Duitsland.
Adolf Hitler was een in Oostenrijk geboren Duits politicus en de leider van de Nationaalsocialistische Duitse Arbeiderspartij. Hij was rijkskanselier van Duitsland van 1933 tot 1945 en staatshoofd (als führer en rijkskanselier) van 1934 tot 1945. Hitler veranderde Duitsland van een beginnende democratie, de Weimarrepubliek, in een totalitaire staat met hemzelf als de absolute dictator, die elke tegenstand tegen zijn regime op meedogenloze wijze de kop indrukte.
1928 – Tussen Nederland en de Verenigde Staten komt een draadloze telefoonverbinding tot stand.
1847 – Het Californische dorpje Yerba Buena krijgt de naam San Francisco toebedeeld.
1820 – Edward Bransfield ontdekt Antarctica.
1816 – Reinier Vinkeles (75) overleden.
Hij was een Nederlands tekenaar en graveur. Zijn enorme productiviteit – Vinkeles’ oeuvre wordt geschat op ca. 2.500 prenten – leidde soms tot oppervlakkigheid, maar zijn beste werk (vooral zijn vroegere) wordt hogelijk gewaardeerd.
1649 – Koning Karel I van Engeland wordt op last van Oliver Cromwell onthoofd.
Karel I was koning van Schotland, Engeland en Ierland (27 maart 1625 – 30 januari 1649). Hij is de enige Britse vorst ooit die werd afgezet en onthoofd. Hij was een zoon van Jacobus I.
1835 – Poging tot moord op President van de Verenigde Staten Andrew Jackson.
Dit is de eerste moordaanslag op een president van de VS. Jackson was de 7de president van de Verenigde Staten van 1829 tot 1837. Jackson was één van de oprichters van de Democratische Partij en was de eerste Democratische president. Jackson stond bekend als Old Hickory (letterlijk: oude noteboom, maar in de VS een uitdrukking die gebruikt wordt om sterke, taaie mensen mee aan te geven).
Jackson woonde de begrafenis van een congreslid bij. Na afloop trok de werkloze Richard Lawrence, die ontevreden was over zijn situatie, een pistool. Dit wapen weigerde en ook toen de aanvaller een tweede pistool trok weigerde het wapen te vuren. Volgens overleveringen begon Jackson vervolgens op de man in te slaan met zijn wandelstok totdat hij tot bedaren werd gebracht. Lawrence werd intussen ook overmeesterd.
1648 – De tekst van het verdrag van de Vrede van Münster wordt vastgesteld, en ter ondertekening naar Den Haag en Madrid gestuurd.
De Vrede van Münster was een verdrag dat op 15 mei 1648 in Münster gesloten werd tussen Spanje en de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, waarmee aan de Tachtigjarige Oorlog tussen Spanje en de opstandelingen in de Republiek een einde kwam en de Republiek als soevereine staat erkend werd.
1592 – Kardinaal Ippolito Aldobrandini wordt gekozen tot Paus Clemens VIII.
330 v.Chr. – De Perzische hoofdstad Persepolis wordt door Alexander de Grote geplunderd en door brand verwoest.
–