Elke dag het nieuws van vroeger
2023 – De Servische tennisser Novak Djokovic wint voor de 10e keer de Australian Open bij de mannen.
Daarmee schrijft hij zijn 22e grandslamtitel op zijn naam, evenveel als Rafael Nadal.
2022 – De Australische tennisster Ashleigh Barty wint voor eigen publiek de finale van de Australian Open in het damestennis door de Amerikaanse Danielle Collins in twee sets te verslaan.
2022 – De 80-jarige presentatrice Tineke de Nooij zet een punt achter haar carrière en wordt benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
2017 – In de Roemeense hoofdstad Boekarest protesteren meer dan 50.000 mensen tegen de aangekondigde versoepeling van de anticorruptiewetgeving.
2015 – In Nederland dringt een gewapende man het gebouw van de Nederlandse Omroep Stichting (NOS) binnen en eist zendtijd in het achtuurjournaal.
Hij wordt overmeesterd door de politie.
2012 – De Nederlandse schaatser Stefan Groothuis wint het wereldkampioenschap sprint in de Olympic Oval te Calgary.
2011 – In de buurt van Maagdenburg, Duitsland komen een goederentrein en een passagierstrein in botsing.
Tien mensen laten hierbij het leven.
2009 – In de Rotterdamse metro wordt de strippenkaart vrijwel afgeschaft.
2004 – Gerrit Komrij treedt af als eerste Nederlandse Dichter des Vaderlands.
2004 – Guusje Woesthoff-Nederhorst (34) overleden.
Zij was een Nederlands actrice en zangeres. Ze is vooral bekend geworden met haar rol als Roos Alberts-de Jager (1992 t/m 2000) in de soap Goede tijden, slechte tijden. Daarnaast zat ze met GTST-collega’s Babette van Veen en Katja Schuurman in de meidengroep Linda, Roos & Jessica.
In 1998 trouwde Nederhorst met advocaat Sander Dikhoff, dit huwelijk liep uit op een scheiding. Op 17 september 2003 trouwde ze in Las Vegas met Dinand Woesthoff, zanger van de band Kane. Ze kregen samen op 29 juni 2003 een zoon, Dean Maddy. Vlak voor haar dood werd bekend dat ze aan borstkanker leed. Op 34-jarige leeftijd overleed ze aan deze ziekte.
2004 – Een Progress bevoorradingsraket wordt gelanceerd om de eerste lading wetenschappelijke experimenten naar het ISS te brengen.
2002 – In zijn State of the Union-toespraak gebruikt de Amerikaanse president George W. Bush de term “As van het kwaad” voor landen waarvan de regering zich in de ogen van de VS schuldig maakt aan het beschermen van het terrorisme.
1998 – Het Nieuw Republikeins Genootschap roept te Amsterdam de Derde Republiek der Nederlanden uit.
1998 – Zestien landen tekenen de akkoorden voor het Internationaal ruimtestation ISS.
1996 – Het operagebouw La Fenice in Venetië brandt bijna volledig af.
1996 – President Jacques Chirac kondigt aan de Franse kernproeven te beëindigen.
1989 – Phobos 2 bereikt Mars en plaats zich in een baan om de planeet.
1979 – Brenda Ann Spencer schiet twee volwassenen en acht kinderen neer, naar eigen zeggen omdat ze “op maandag wat leven in de brouwerij wilde brengen”.
Toen het drama na zes uur eindelijk voorbij was en naar haar motieven gevraagd werd, antwoordde ze “ik houd niet van maandagen, dit brengt tenminste wat leven in de brouwerij”. Haar misdaad, haar gebrek aan spijt en het feit dat ze geen fatsoenlijke verklaring voor haar daad had, vormden de inspiratie voor het nummer I Don’t Like Mondays van de Boomtown Rats, geschreven door zanger Bob Geldof.
1973 – In het Gelderse Enspijk vindt de eerste gijzeling in Nederland plaats.
Op deze dag wordt door de uit de Scheveningse gevangenis ontsnapte Daan Denie en Jan Brouwers een overval gepleegd op een sigarenwinkel annex postagentschap in ‘s-Hertogenbosch. Met de buit, bestaande uit 16.000 gulden in contanten, 10.000 gulden aan postzegels en 50 sigaren, vluchtten de overvallers over de A2 weg van ‘s-Hertogenbosch. Ter hoogte van het Verkeersplein bij Deil komt de vluchtauto zonder brandstof te staan. Hierop lopen de overvallers met jerrycans naar een nabijgelegen tankstation, terwijl ze de complete buit op de achterbank laten liggen. Na de jerrycans gevuld te hebben, zien de overvallers een politiewagen bij de vluchtauto staan. Met een vuurwapen dwingen Denie en Brouwers een automobilist tot stopppen en nemen zijn wagen over. Ze vluchten richting Enspijk, waar ze een doodlopende straat inrijden. Hierop stappen Denie en Brouwers uit de auto en lopen richting een woonhuis. Het woonhuis wordt binnengedrongen en de aanwezige bewoners, een man, vrouw en dochter, worden in gijzeling genomen.
1968 – Het ADR-verdrag treedt in werking.
Het regelt het internationaal vervoer van gevaarlijke goederen over de weg.
1966 – Het Akkoord van Luxemburg treedt in werking.
Het beoogt een einde te maken aan een institutionele crisis die in juni 1965 in de Europese Gemeenschappen was ontstaan.
1964 – In Innsbruck beginnen de IXe Olympische Winterspelen.
1891 – Liliuokalani wordt koningin van Hawaï.
Zij is de laatste monarch van het koninkrijk Hawaï. Ze werd ook wel Lydia K. Dominis genoemd.
De suikerhandel tussen Hawaï en de Verenigde Staten was in handen van een groep Amerikaanse zakenmannen, die Hawaï zonder steun van de Amerikaanse overheid probeerden in te lijven bij de VS om hun handel te beschermen. In 1893 werd de koningin afgezet en een pro-Amerikaanse regering aangesteld.–
1886 – Karl Benz deponeert de rechten voor de ’Patent Motorwagen’.
Dit wordt algemeen beschouwd als het eerste voertuig dat specifiek werd ontworpen om door een verbrandingsmotor te worden aangedreven. Deze wordt algemeen gezien als de eerste auto.
1869 – Emile Grubbe past voor het eerst röntgenstraling toe bij de behandeling van borstkanker.
1861 – Kansas ratificeert de Grondwet van de Verenigde Staten van Amerika en treedt toe tot de Unie als 34e staat.
1696 – Ivan V van Rusland (29) overleden.
Hij was van 25 juni 1682 tot 1696 samen met zijn jongere broer Peter de Grote tsaar van Rusland. Hij was het elfde kind van Aleksej I van Rusland en Maria Miloslavskaja.
1676 – Feodor III wordt tsaar van Rusland.
1616 – Jacob le Maire en Willem Cornelisz Schouten ontdekken de doorgang naar de Grote Oceaan bij Kaap Hoorn.
1574 – Slag bij Reimerswaal. Het was een zeeslag tijdens de Tachtigjarige Oorlog tussen een Spaanse koninklijke vloot en een geuzenvloot. De slag vond plaats op de Oosterschelde, nabij Reimerswaal. De Spaanse vloot werd volledig verslagen.
1119 – Paus Gelasius II (60) overleden.
Geboren als Giovanni de Gaeta , was paus van 24 januari 1118 tot aan zijn overlijden in 1119. Gelasius was benedictijn in de abdij van Montecassino, adviseur van paus Paschalis II en kanselier van het Vaticaan. Gelasius’ pontificaat stond in het teken van de Investituurstrijd. Hij was tot paus gekozen zonder dat keizer Hendrik V daarin gekend was. Deze was hierover zeer ontstemd en kwam met zijn legers naar Rome. Gelasius was gedwongen te vluchten naar Gaeta, waar hij op 8 maart zijn pauswijding ontving. Hendrik V liet daarop nog op dezelfde dag Maurice Bourdin wijden tot tegenpaus onder de naam Gregorius VIII. De maand daarop sprak Gelasius officieel de ban uit over Gregorius en Hendrik. Toen Gelasius overleed, was het conflict nog niet beëindigd.
–