Wat gebeurde er op 21 november?

 

Elke dag het Nieuws van Vroeger volgen?                          Klik hier bij Facebook. Klik hier bij Instagram.

 

2022 – Het Orion ruimtevaartuig van NASA maakt een flyby op een hoogte van 130 km langs de maan om met behulp van de zwaartekracht van de maan de omloopbaan aan te passen voor een nieuwe fase in de vlucht.

2022 – Een aardbeving met een kracht van 5,6 op de schaal van Richter treft het Indonesische eiland Java.
De lokale gouverneur spreekt van honderden doden en gewonden.

2021 – De laatste Deen supermarkt sluit de deuren waardoor na 88 jaar het merk uit het straatbeeld verdwijnt.

2021 – In Waukesha (Verenigde Staten) rijdt een automobilist in op een kerstoptocht.
Volgens de politie zijn er 5 doden en enkele tientallen gewonden gevallen. Vooralsnog gaat men niet uit van een terroristische daad.

2021 – De Lekbrug bij Vianen is weggehaald.
De brug is al 17 jaar overbodig omdat de A2 twee nieuwe bruggen over de Lek heeft gekregen. De brug is geen monument geworden en er is ook geen nieuwe functie voor gevonden.

2017 – Robert Mugabe geeft zijn strijd op, hij treed na 37 jaar af als president van Zimbabwe. 

2017 – De politie in Japan heeft een vrouw aangehouden die verdacht wordt van betrokkenheid bij de dood van vier baby’s.
De vrouw zou de lichaampjes van haar kinderen jarenlang hebben bewaard in vier emmers die verder waren gevuld met beton.

2013 – In de Letse hoofdstad Riga stort het dak van een supermarkt in.
Hierbij komen vierenvijftig mensen om het leven.

2012 – Bij de crash van een militair transportvliegtuig bij de Jemenitische hoofdstad Sanaa komen tien mensen om.

2012 – Mount Tongariro, een van de grootste actieve vulkanen in Nieuw-Zeeland, barst rond 14.30 uur (lokale tijd) uit.
De uitbarsting op het noordelijke eiland van Nieuw-Zeeland is volgens de autoriteiten volkomen onverwacht.

2012 – Bij een bomaanslag in een bus in Tel Aviv vallen 28 gewonden.
De Israëlische politie spreekt van een terroristische aanslag, geclaimd door Hamas.

2007 – Het Land van Ooit in Nederland sluit voor altijd zijn deuren.
Het was een kinderthemapark in Drunen (gemeente Heusden) met een oppervlakte van 34 hectare. Het werd opgericht in 1989 door Marc Taminiau, die daarvoor directeur bij de Efteling was. De leiding was tot op het einde steeds in handen van verschillende leden van de familie Taminiau. Het park is meerdere malen in betalingsmoeilijkheden geraakt, maar tot 2007 is men daar steeds overheen gekomen.

2006 – De Anti-Syrië politicus Pierre Gemayel wordt vermoord in Beiroet (Libanon).

2006 – Volkswagen concentreert de gehele productie van de Golf in Duitsland waardoor 3500 à 4000 arbeiders in het Belgische Vorst zullen worden ontslagen.

2006 – De burgeroorlog in Nepal komt tot een einde na het tekenen van een vredesakkoord.

2000 – De Iraakse premier Tariq Aziz zoekt toenadering tot Libanon, Syrië en Jordanië om één groot land te vormen.

1990 – Golfoorlog – Een Belgische delegatie van parlementsleden reist af naar Bagdad (Irak) om er te onderhandelen over de vrijlating van alle Belgische gijzelaars.

1981 – De vredesbeweging, waaronder het IKV, organiseert met politieke partijen een van de grootste betogingen ooit in Nederland.
Ruim 400.000 betogers stappen op tegen kernwapenplaatsing in Nederland.

1952 – Henriette Roland Holst (82) overleden.
Geboren als Henriette Goverdine van der Schalk. Zij was een Nederlandse dichteres en socialiste. Haar roepnaam was Jet, en bij velen stond ze bekend als ’tante Jet’. Al snel kwam Henriettes talent als dichteres tot ontwikkeling. Ze trouwde in 1896 met de beeldend kunstenaar Richard Roland Holst (Rik) en raakte bevriend met de dichter Herman Gorter, die haar aanzette tot het lezen van Das Kapital van Karl Marx. In diezelfde tijd werd ze politiek actief en begon haar carrière als schrijfster op politiek, historisch en filosofisch gebied.

1916 – Het beroemde hospitaalschip Britannic zinkt naar de bodem van de Egeïsche Zee nadat het een mijn geraakt heeft of door een torpedo is geraakt.
In februari 1914 werd de Britannic, met 48.158 brt nog iets groter dan de Titanic (46 328 brt), in de vaart genomen, enkele maanden voordat de Eerste Wereldoorlog uitbrak. Toen dat gebeurde, werd het schip door de Britse marine en defensie gevorderd en ingezet als hospitaalschip.  Kort na 8.10 uur werd het schip getorpedeerd of liep het op een mijn, waarna het snel zonk. Direct werd het commando gegeven om de passagiers naar de reddingssloepen te leiden. Dit alles verliep vlekkeloos, maar een verkeerd te water gelaten sloep werd in stukken gehakt door de rechterschroef van het nog steeds varende schip. Hierdoor kwamen 30 mensen om. Rond 9.00 uur, toen het achterschip ongeveer 11 graden omhoog stond, maakte het schip slagzij naar stuurboord en verdween onder water.

1905 – Albert Einstein publiceert zijn massa-energierelatie E=mc² in de Annalen der Physik.

1847 – De SS Phoenix vergaat voor de kust van Sheboygan, Wisconsin V.S.
De SS Phoenix was een houten stoomboot van 43 meter lang, gebouwd in 1845 in BuffaloNew York. In de tijd dat bijna alle stoomschepen nog aangedreven werden met schoepraderen was dit een zeer modern schip, omdat het aangedreven werd met een dubbele scheepsschroef.
Rond 2 uur ’s nachts, brak er brand uit aan boord van het schip, midden op het Michiganmeer, 8 kilometer uit de kust van Sheboygan, Wisconsin.
Aan boord waren ongeveer 210 passagiers, de meesten Nederlandse gezinnen op weg naar een nieuwe toekomst in hun nieuwe thuisland. 

1846 – Oliver Wendell Holmes, Sr. introduceert de term anesthesie.

1783 – In Frankrijk vindt de eerste bemande luchtballonvaart plaats .

1877 – Thomas Edison vindt de fonograaf uit.

1361 – Filips van Rouvres (15) overleden.
Hij was de enige overlevende zoon van Filips van Bourgondië, (zelf een zoon van hertog Odo IV van Bourgondië) en van Johanna I van Auvergne, gravin van Auvergne en Boulogne. In 1347 werd hij graaf van Artesië en graaf van Bourgondië, in opvolging van zijn grootmoeder, Johanna III van Bourgondië, in 1349 werd hij hertog van Bourgondië, in opvolging van zijn grootvader Odo IV. Filips overleed op vijftienjarige leeftijd aan de Zwarte Dood zonder nakomelingen, waardoor de Capet-Bourgondische dynastie in Bourgondië uitstierf.

235 – Paus Anterus verkozen.

 

Bronnen: o.a. Wikipedia
Extra:
Statistieken van deze dag en meer over deze wereld
Bevolkingsteller van Nederland
Geschiedenis & Genealogie / Achtergronden, bronnen, naslagwerken en overzichten

facebook

© 21 november 2023