Wat gebeurde er op 24 september?

 

Elke dag het nieuws van vroeger

Elke dag het Nieuws van Vroeger volgen?                          Klik hier bij Facebook. Klik hier bij Instagram.

 

2022 – Annemiek van Vleuten is opnieuw wereldkampioen op de weg geworden in Wollongong.

2020 – Corine Spier-Rottschäfer (82) overleden.
Zij was een Nederlands fotomodel en schoonheidskoningin. In 1959 was zij Miss World. Zij was ruim veertig jaar directeur van het eerste professionele modellenbureau in de Benelux, Corine’s Agency, geweest.

2017 – Drie Bengalese militairen van de vredesmacht van de Verenigde Naties in Mali komen om het leven door een aanslag tijdens de begeleiding van een konvooi tussen de steden Anefis en Gao.

2017 – Nederland eindigt met vier gouden en twee zilveren medailles als eerste in het medailleklassement van de WK wielrennen in het Noorse Bergen.
Met dank aan onder meer de gouden medailles van Tom DumoulinAnnemiek van Vleuten en Chantal Blaak.

2015 – Zeker 717 pelgrims zijn doodgedrukt in het gedrang bij de bedevaart in Mina.
Er vielen ruim 800 gewonden. Ieder jaar vallen doden in het gedrang tijdens de bedevaart naar Mekka. Het tot nu toe dodelijkste jaar was 1990, toen 1426 pelgrims overleden.

2014 – Explosie in vrachtwagen op snelweg A35 tussen Borne en Almelo.
Het voertuig met enkele gasflessen als lading was in brand gevlogen, waarvan zeker één door het vuur is ontploft.

2009 – In Barendrecht botsen twee goederentreinen op elkaar.
Een van de machinisten komt om het leven. 

2004 – In Leeuwarden wordt de 32-jarige Manuel Fetter rond vier uur ’s nachts doodgestoken omdat hij een opmerking maakte over een kapotgegooid bierflesje.

2000 – De Belgische partijvoorman van het Vlaams BlokFilip Dewinter wordt besmeurd met chocolade door anti-fascisten in het interview in discussieprogramma Buitenhof.

1996 – Jannes van der Wal (39) overleden.
Hij was een Nederlandse dammer. Hij werd wereldkampioen, viermaal Nederlands kampioen, viermaal sneldamkampioen en eenmaal jeugdkampioen dammen. Hij was in het bezit van de titels Internationaal Grootmeester en Nationaal Grootmeester. Naast zijn damprestaties was Jannes van der Wal bij het grote publiek vooral bekend van zijn meestal humoristische televisieoptredens en soms excentrieke optreden, zowel achter het dambord als in het dagelijks leven. Zo miste hij ooit het NK dammen in Utrecht omdat hij in de trein in slaap was gevallen en enkele keren tussen Groningen en Zwolle heen en weer was gereden. Hij overleed op 39-jarige leeftijd aan de gevolgen van leukemie.

1994 – Bokser Regilio Tuur verovert in sportpaleis Ahoy de wereldtitel in het supervedergewicht (58,97 kilogram) van de World Boxing Organisation (WBO) ten koste van de Amerikaan Eugene Speed.

1990 – De West-Duitse president Richard von Weizsäcker ondertekent in Bonn het verdrag over de Duitse eenwording.

1990 – De DDR stapt uit het Warschaupact.

1973 – Guinee-Bissau verklaart zich onafhankelijkheid van Portugal.

1944 – Bevrijding Deurne en verwoesting van het Groot Kasteel aldaar.

1664 – Peter Stuyvesant capituleert en draagt Nieuw-Amsterdam over aan de Engelsen.

1647 – Jan Verzijl (44 of 45) overleden.
Hij was een Nederlands schilder en zoon van Frans Leendertsz Verzijl en Grietje Jansdr.  Hij was een leerling van de Goudse schilder Wouter Crabeth. Evenals zijn leermeester bezocht hij Italië en kan hij tot de Caravaggisten gerekend worden. Een deel van het werk van Verzijl bevindt zich in het Catharinagasthuis te Gouda.

1493 – Christoffel Columbus vertrekt op zijn tweede expeditie naar de ‘Nieuwe Wereld‘.

1180 – Manuel I Komnenos (59) overleden.
Hij was Byzantijns keizer van 1143 tot 1180. Hij was de kleinzoon van Alexios I en zoon van Johannes II, uit het geslacht der Komnenen, en ging de geschiedenis in als een veelzijdig begaafd, maar beredeneerd heerser. Zijn regering is consolidatie van zijn vaders verwezenlijkingen.

768 – Pepijn III de Korte (54) overleden, Koning van de Franken.
Hij was vanaf 741 hofmeier en  van 751 tot zijn dood de eerste koning der Franken uit het Karolingische huis. Hij was een zoon van Karel Martel en Rotrude van Trier. Tevens was hij de vader van Karel de Grote.

Bron: o.a. Wikipedia
Extra:
Statistieken van deze dag en meer over deze wereld
Bevolkingsteller van Nederland
Geschiedenis & Genealogie / Achtergronden, bronnen, naslagwerken en overzichten

 

facebook

© 24 september 2023