Wat gebeurde er op 2 juni?

 

Elke dag het nieuws van vroeger

Elke dag het Nieuws van Vroeger volgen?                                            Klik hier bij Facebook. Klik hier bij Instagram.

 

2022 – Lancering van 9 satellieten van Zhejiang Geely Holding Group met een Lange Mars 2C raket vanaf de lanceerbasis bij Xichang.
Het zijn de eerste satellieten van een grote constellatie satellieten die gebruikt gaat worden voor zelfrijdende voertuigen.

2021 – Herman Stok (93) overleden.
Hij was een Nederlands radio- en televisiepresentator.

2020 – Jan Zeeman (78) overleden.
Hij was een Nederlands ondernemer die handelde in kleding en textiel. Hij was de oprichter van texielwinkel Zeeman.

2019 –  Barry Hughes (81) overleden.
Hij was een Welsh voetballer, voetbaltrainer en zanger.
Hughes werd geboren in Wales en speelde als voetballer bij de Engelse voetbalclub West Bromwich Albion. De verdediger vertrok in 1960 naar Nederland waar hij bij Blauw-Wit en Alkmaar ’54 speelde. Hughes begon zijn trainerscarrière in 1965 bij Alkmaar, waar hij aanvankelijk officieel als assistent onder Gerrit van Wijhe werkte. In de praktijk was hij hoofdtrainer.  Na enkele maanden als trainer van Harlingen werd Hughes in 1967 trainer van HFC Haarlem. Als trainer van HFC Haarlem ontdekte hij in 1979 Ruud Gullit. Hughes werkte ook nog bij Go Ahead (dat op zijn voorspraak werd omgedoopt in Go Ahead Eagles), Sparta, FC Utrecht, MVV, FC Volendam voor hij in 1986 voor de tweede maal bij Sparta ging trainen.
In 1978 baarde de markante trainer Hughes opzien door, toen hij trainer van HFC Haarlem was, de coach van de bezoekende club AZ’67, Georg Keßler, belachelijk te maken door herhaaldelijk met een rolfluit in diens richting te toeteren. Hij eindigde zijn trainersloopbaan in 1989 bij de Belgische club Beerschot.
In Nederland werd Hughes naast voetbaltrainer ook bekend als zanger van carnavalskrakers. Ook presenteerde hij op televisie de Barry Hughes-quiz en speelde hij gastrollen bij De Mounties. Hughes was getrouwd met oud-presentatrice Elles Berger. Hij overleed na een kort ziekbed.

2016 – Kiki Bertens wint in de kwartfinales van Roland Garros 2016.
Bertens verloor de halve finale van Serena Williams, met 6-7 en 4-6. Ondanks haar verlies tegen Williams trok haar sprookjesachtig optreden op Roland Garros veel aandacht, waardoor zij op 10 juni bekroond werd als WTA Doorbraak van de maand mei.

2015 – Sepp Blatter, sinds 1998 voorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA, kondigt zijn aftreden aan.
Zijn positie was onhoudbaar geworden door een corruptieschandaal.

2011 – Willem Duys (82) overleden.
Hij was een Nederlands radio- en televisiepresentator en muziekproducent.
Hij maakte op 1 juli 1959 zijn debuut als televisiepresentator en er volgden meer opdrachten. In die tijd liet hij zich Willem ‘O.’ Duys noemen.
Toenmalig AVRO-programmaleider Ger Lugtenburg vroeg Duys om een wekelijkse onemanshow te gaan presenteren. Omdat Duys een broertje dood had aan repeteren en liefst improviseerde, was de naam snel gevonden:
Voor de vuist weg. Op 1 november 1963 vond de eerste uitzending plaats. Gedurende meer dan vijftien jaar en 170 afleveringen lang zou het programma het volhouden. Duys werd bekend door de kom met de goudvis op zijn presentatietafel.
Op 17 mei 2011 was Duys nog te gast in de 1000e uitzending van De Wereld Draait Door, die toepasselijk de “Duysendste” aflevering werd genoemd. De uitzending was een eerbetoon aan hem en hij wilde zelf, ondanks zijn broze gezondheid, aanwezig zijn in de studio.
Op 31 mei 2011 meldden diverse media dat de gezondheidstoestand van Duys ernstig was verslechterd door een bacteriële infectie. Duys overleed in de nacht van 1 op 2 juni als gevolg van deze infectie op 82-jarige leeftijd in een ziekenhuis te Hilversum. Op 7 juni 2011 werd Willem Duys ter aarde besteld op de begraafplaats van Blaricum.

1994 – Tornado veroorzaakt schade in Ligney en Darion  in de Belgische provincie Luik.

1992 – Bij referendum wordt in Denemarken het Verdrag van Maastricht afgewezen.

1973 – Koningin Juliana opent het Van Gogh Museum in Amsterdam.

1793 – De jakobijnen grijpen de macht in Frankrijk en zetten de girondijnen af.
Begin van het Schrikbewind.

1952 – Elizabeth II van het Verenigd Koninkrijk wordt gekroond tot koningin, de eerste kroning die op televisie wordt uitgezonden.

1946 – Na een volksraadpleging wordt Italië een republiek.

1896 – De in Engeland werkende Italiaanse ingenieur Guglielmo Marconi ontvangt patent voor zijn uitvinding van de draadloze telegrafie.
Marconi was een italiaans natuurkundige, uitvinder en ondernemer. Hij is vooral bekend door zijn uitvinding van de draadloze telegrafie in 1896. Hiermee staat hij in de westerse wereld bekend als de uitvinder van de radio.

1632 – Ernst Casimir van Nassau-Dietz (68) overleden.
Hij was graaf van Nassau-Dietz (1606 – 1632), stadhouder van Friesland (1620 – 1632) en stadhouder van Stad en Lande en Landschap Drenthe (1625 – 1632), was een zoon van Jan VI van Nassau-Dillenburg en Elisabeth van Leuchtenberg. Toen na het overlijden van zijn vader diens graafschap Nassau werd verdeeld onder zijn vijf in leven zijnde zoons, volgde Ernst Casimir hem op als graaf van Nassau-Dietz.

1579 – Diederik Sonoy (± 68) overleden.
Hij was een geuzenleider. Hij was de zoon van Lambrecht Snoy , beleend met het goed Sniddelaar te Leusden, en Emerantiana Pauw van Darthuizen.  Als edelman diende Diederik Sonoy onder de Habsburgse landheren Karel V en Filips II. In 1566 was hij een van de ondertekenaars van het Smeekschrift der Edelen aan de landvoogdes Margaretha van Parma. In april 1568 had Willem van Oranje zich in betrekking gesteld met de Watergeuzen en aan Sonoy en anderen commissie verstrekt. Aan de Eemsmonding en op de kust moesten zij de onderneming van graaf Lodewijk van Nassau steunen. Dit liep uit op de Zeeslag op de Eems. In 1572 werd Sonoy stadhouder van onder meer Enkhuizen en nog datzelfde jaar benoemde Willem van Oranje hem tot gouverneur van het Noorderkwartier (1572-1588). Een jaar later zetten de geuzen onder leiding van Sonoy de omgeving van Alkmaar onder water waardoor het Spaanse beleg van Alkmaar mislukte. Kort daarna verloren de Spanjaarden ook nog eens de Slag op de Zuiderzee.

657 – Eugenius I overleden, paus van de Rooms-katholieke Kerk.

193 – Didius Julianus (60) overleden, Romeins keizer.

193 – Lucius Septimius Severus wordt als princeps (cf. keizer) geïnstalleerd en ontbindt de Praetoriaanse Garde.

 

 

Bronnen: o.a. Wikipedia
EXTRA:
Statistieken van deze dag en meer over deze wereld
Bevolkingsteller van Nederland

Wetenswaardigheden  

  facebook

© 2 juni 2023