Wat gebeurde er op 30 december?

Elke dag het nieuws van vroeger

Elke dag het Nieuws van Vroeger volgen?                              Klik op Facebook, op Instagram of op Threads.

 

2022 – Machteld van Foreest wordt Nederlands Kampioen schaken bij de vrouwen na het winnen van een zeskamp met deze titel als inzet.
De 15-jarige Groningse is daarmee de jongste Nederlands kampioene in het schaken tot nu toe.

2022 – Harald van der Straaten (100) overleden.
Hij was een Nederlands schrijver. Van der Straaten werkte als wetenschappelijk medewerker aan het Rijksmuseum van Volkerenkunde in Leiden. Hij richtte het tijdschrift “Verre naasten naderbij” op in 1964. In het museumbulletin schreef hij tal van bijdragen over historische en religieuze onderwerpen. Na zijn pensionering in 1987 zette hij het schrijven voort uit nieuwsgierigheid geschreven en publiceerde 11 boeken over historische onderwerpen.

2015 – Op een boorplatform voor de kust van Noorwegen komt één persoon om het leven in een hevige storm, als het platform in de Noordzee wordt getroffen door een grote golf.

2013 – Daags na een zelfmoordaanslag op het station, waarbij zeventien doden vielen, wordt er in de Russische stad Wolgograd opnieuw een bomaanslag gepleegd, ditmaal in een volle trolleybus tijdens de ochtendspits.
Daarbij komen zeker vijftien mensen om.

2012 – Arend Langenberg (63) overleden.
Hij was een Nederlandse radionieuwslezer en voice-over.
Naast radiowerkzaamheden verleende Langenberg zijn stem aan diverse andere programma’s en reclamespots, waaronder het programma Peter R. de Vries, misdaadverslaggever. In 2009 werkte hij mee als de bekende nieuwslezer in de bioscoopfilm Sinterklaas en de Verdwenen Pakjesboot.
In 2001 won Langenberg de Marconi Award in de categorie ‘Beste stem’.’

2010 – Bobby Farrell (61) overleden.
Hij was een Arubaans zanger, danser en diskjockey. Hij is vooral bekend geworden als lid van de discogroep Boney M. Farrell werd op zijn vijftiende zeeman. Twee jaar later vestigde hij zich in Noorwegen. Vervolgens verhuisde hij naar Nederland, en daarna naar Duitsland. Hij was diskjockey en danser toen producer Frank Farian hem in 1976 vroeg als zanger voor de tweede bezetting van Boney M. Nadat Farrell in interviews had geklaagd over zijn werksituatie werd hij in 1982 vervangen door Reggie Tsiboe. Farrell begon vruchteloos een solocarrière en kreeg tenslotte hulp van Farian die voor Farrell en Boney M de hit Happy Song produceerde en Farrell in 1985 weer terughaalde naar Boney M. In 1986 stopte de groep, om in 1988 weer bij elkaar te komen. In 1989 viel het doek opnieuw. Farrell trad sinds 1992 op met een eigen Boney M-formatie: Boney M featuring Bobby Farrell.

2006 – Saddam Hoessein wordt opgehangen om 4 uur ’s nachts Nederlandse tijd.
Hij was van 16 juli 1979 tot 9 april 2003 de vijfde (niet democratisch gekozen) president van Irak. Hij was een vooraanstaand lid van de Ba’ath-partij, die een mix van Arabisch nationalisme en Arabisch socialisme omhelsde, en speelde een belangrijke rol in de staatsgreep van 1968 die de partij aan de macht bracht. In 1990 viel hij Koeweit binnen en plunderde hij dat land. Er kwam een internationale coalitie om Koeweit te bevrijden in de Golfoorlog van 1991, maar die beëindigde niet Hoesseins bewind. In maart 2003 viel een coalitie van landen onder leiding van de VS en het VK Irak binnen om Hoessein af te zetten, controversieel onder het vermoeden van massavernietigingswapens en banden met terroristen. Zijn Ba’ath-partij werd ontbonden en het land stapte over op een parlementair democratisch systeem. Hoessein werd gevangen op 13 december 2003 en berecht onder de Iraakse interim-regering. Op 5 november 2006 werd hij in verband met de moord op 148 Iraakse sjiieten in 1982 veroordeeld tot de dood door ophanging.

2006 Televisiepresentatrice Sonja Barend neemt afscheid van de Nederlandse televisie.
Zij werd ook wel de ‘koningin van de talkshow’ genoemd. 
Na ruim 40 jaar op televisie te zijn verschenen valt het doek.

2006 – De Senopati Nusantara zinkt in Indonesië. Honderden opvarenden verdrinken.

1993 – Israël en het Vaticaan komen overeen elkaar te erkennen.

1990 – Begin burgeroorlog in de hoofdstad van Somalië Mogadishu.

1972 – De Verenigde Staten stoppen de bombardementen op Noord-Vietnam.

1971 – Jo Cals (57) overleden.
Hij was een Nederlands politicus. Hij was minister-president van Nederland van 14 april 1965 tot 22 november 1966. In die periode leidde hij het kabinet-Cals. Daarvoor was hij lid van de Tweede Kamer, staatssecretaris en minister Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen in het derde en vierde kabinet-Drees, het tweede kabinet Beel en het Kabinet-De Quay. Zijn voornaamste verdienste als Onderwijsminister is de invoering van de Mammoetwet in 1963.
Na de val van het kabinet, in de Nacht van Schmelzer, werd hij op 5 december 1966 benoemd tot Minister van Staat.

1965 – Ferdinand Marcos wordt geïnstalleerd als president van de Filipijnen.

1947 – Han van Meegeren (58) overleden.
Hij was een Nederlands kunstschilder en kunstvervalser. Hij vervalste onder meer werken van Vermeer.
Van Meegeren was een nauwkeurig vervalser. Het schilderij moest niet alleen worden uitgevoerd naar de stijl en de vaardigheid van Vermeer, het moest er ook oud uitzien.

1947 – Koning Michael van Roemenië doet afstand van de troon, onder druk van de communisten, aldus de verklaring die hij aflegt.

1944 – Gustav Czopp (35) overleden.
Hij was een Nederlands journalist en acteur, die het bekendst werd als presentator en verslaggever van AVRO’s Radiojournaal. Hij noemde zichzelf Gustaaf. Tijdens de oorlog zat de Joodse Czopp enige tijd ondergedoken. Hij werd in 1941 verraden en gearresteerd. Daarna werd hij afgevoerd naar een concentratiekamp en vermoord.

1924 – Bewijs van Edwin Hubble voor het bestaan van sterrenstelsels buiten onze melkweg.

1922 – Lenin sticht de Unie van Socialistische Sovjet-Republieken.

1916 – Kroning van Karel I van Oostenrijk en Zita van Bourbon-Parma tot koning en koningin van Hongarije in Boedapest.

1911 – Sun Yat-sen wordt gekozen als eerste president van de republiek China.

1853 – Gadsenaankoop: De Verenigde Staten kopen voor 10 miljoen dollar grondgebied van Mexico
Het besloeg een stuk land in de huidige staten Arizona en New Mexico, ten zuiden van de Gilarivier, dat in Mexico de Mesillavallei genoemd werd (en wordt). De koop werd gesloten door de Amerikaanse gezant James Gadsden en de Mexicaanse dictator Antonio López de Santa Anna.

Bronnen: o.a. Wikipedia
Statistieken van deze dag en meer over deze wereld
Bevolkingsteller van Nederland
Geschiedenis & Genealogie / Achtergronden, bronnen, naslagwerken en overzichten
   

  facebook     

© 30 december 2023