Wat gebeurde er op 30 juli?

 

Elke dag het nieuws van vroeger

Elke dag het Nieuws van Vroeger volgen?                                            Klik hier bij Facebook. Klik hier bij Instagram.

 

2022 – Jan Steeman (76) overleden.
Hij was een Nederlands radiopresentator, programmamaker en mentor voor de AVRO en AVROTROS op Hilversum 3Radio 3FM en NPO Radio 5.

2022 – Een brok ruimteschroot van ruim 22.000 kg afkomstig van de Lange Mars 5B raket die op 24 juli 2022 gebruikt is voor het lanceren van het Chinese Wentian wetenschappelijk laboratorium valt ongecontroleerd terug in de Aardse atmosfeer boven de Indische Oceaan.
Brokstukken zijn aangetroffen in gebieden in Zuid-Oost Azië.

2022 – Primeur: voor het eerst wordt een Nederlandse voetbalwedstrijd live uitgezonden via TikTok
ESPN zend de strijd om de Johan Cruijff Schaal 2022 ook uit via YouTube.

2022 – Annemiek van Vleuten wint de 7e etappe en pakt met nog 1 etappe te gaan, de gele trui in de Tour de France Femmes 2022.

2020 – Maarten Biesheuvel (81) overleden.
Auteursnaam J.M.A. Biesheuvel, was een Nederlandse schrijver. Hij debuteerde in 1972 met de verhalenbundel In de bovenkooi, waarmee hij onmiddellijk naam maakte.

2019 – FC Basel knikkert PSV uit de voorronde van de Champions League.
Bij de Zwitsers was uitgerekend de Nederlander Ricky van Wolfswinkel de matchwinner. (2-1).

2017 – Bij een tyfoon in Taiwan zijn zeker tachtig mensen gewond geraakt.
Het gaat vooral om reddingswerkers die door neerkomend puin werden getroffen. Honderdduizenden mensen kwamen zonder stroom te zitten.

2015 – Lynn Anderson (67) overleden.
Ze was een Amerikaanse countryzangeres. Ze was het meest bekend door het nummer (I never promised you a) Rose Garden, waarmee ze in 1970 een Grammy Award won. Ze was één van de meest succesvolle Amerikaanse zangeressen van de jaren zeventig van de twintigste eeuw.

2014 – Minstens 30 mensen komen om en meer dan 150 personen zijn vermist na een aardverschuiving in het Indiase dorp Malin in het district Poona in het westen van het land.

2009 – De eerste Mexicaanse griep – dode valt te betreuren in België.
Het betreft een jonge vrouw uit de provincie Antwerpen.

2009 – Door brand gaat de Prins Willem, een replica van het gelijknamige vlaggenschip van de Vereenigde Oost-Indische Compagnie, verloren.

2007 – In de Efteling vindt een ongeval plaats met de attractie Python.
Een vastgelopen trein begon tijdens de evacuatie plotseling te rijden.

2004 – In Gellingen in de provincie Henegouwen (België) ontploft een gasleiding op een industriegebied.
Hierbij komen 24 mensen om het leven.

2003 – De laatste Volkswagen Kever, in de jaren dertig ontworpen door Ferdinand Porsche, rolt in Mexico van de band.

1990 – Het Liberiaanse leger doodt in een lutherse kerk in de hoofdstad Monrovia meer dan 600 vluchtelingen.

1980 – Vanuatu verkrijgt zijn onafhankelijkheid.
Vanuatu is een eilandengroep in Oceanië.  Voorheen stond het bekend als de Nieuwe Hebriden, een Frans-Brits condominium. Vanuatu ligt in Melanesië ten oosten van de Koraalzee-eilanden, ten zuiden van de Salomonseilanden, ten westen van Fiji en ten noorden van Nieuw-Caledonië.

1979 – Beppie Nooij jr. (60) overleden.
Zij was een Nederlands toneelspeelster en toneelregisseuse. Zij was de dochter van het toneelspelersechtpaar Jan Nooij (1884-1962) en Bep Nooij-Blaaser (1893-1976). Nooij werkte bij de Snip en Snaprevue en bij Wim Sonneveld. Ook werkte ze bij Toon Hermans.
Het zedendrama Rooie Sien van Marius Spree werd meer dan 1500 keer opgevoerd met Beppie Nooij als Rooie Sien en werd in 1975 ook verfilmd door Frans Weisz. In de film speelde zij de “oude” Rooie Sien. De “jonge” Sien werd vertolkt door Willeke Alberti.

1956 – President Eisenhower tekent een resolutie waarmee In God We Trust het motto van de Verenigde Staten word.

1945 – Het Amerikaanse schip USS Indianapolis wordt als laatste schip in de Tweede Wereldoorlog getorpedeerd en zinkt.

1898 –  Otto von Bismarck (83) overleden.
Hij was vanaf 1865 graaf, vanaf 1871 vorst von Bismarck, vanaf 1890 hertog zu Lauenburg, was een Duits 19e-eeuws staatsman en een dominant figuur in de wereldgeschiedenis.
Als minister-president van Pruisen, van 1862 tot 1890, hield hij toezicht op de Duitse eenwording. In 1867 werd hij Bondskanselier van de Noord-Duitse Bond. Hij was de ontwerper van het Duitse Keizerrijk in 1871, werd er de eerste rijkskanselier van en domineerde de staatszaken tot hij in 1890 opzij werd gezet door de nieuwe keizer, Wilhelm II van Duitsland. Zijn diplomatie van Realpolitik en krachtige heerschappij leverden hem de bijnaam de “IJzeren Kanselier” op.

1898 – De arts John Harvey Kellogg ontdekt bij toeval de cornflake.
Hij was een arts in Battle Creek in de Amerikaanse staat Michigan. Hij dreef daar een sanatorium met holistische methodiek en legde sterk de nadruk op voeding, klysmata en lichaamsbeweging. Heden ten dage heeft Kellogg, een buitengewoon felle vegetariër, zijn grootste roem te danken aan zijn uitvinding: de cornflakes.

579 – Paus Benedictus I overleden.

 

Bronnen: o.a. Wikipedia
EXTRA:
Statistieken van deze dag en meer over deze wereld
Bevolkingsteller van Nederland
Geschiedenis & Genealogie / Achtergronden, bronnen, naslagwerken en overzichten

    facebook

© 30 juli 2023