Wat gebeurde er op 13 mei?

Elke dag het nieuws van vroeger

Elke dag het Nieuws van Vroeger volgen?                                            Klik hier bij Facebook. Klik hier bij Instagram.

 

2022 – De 7e rit van Ronde van Italië wordt gewonnen door de Achterhoekse Koen Bouwman, zijn eerste overwinning in een grote ronde. 
Bauke Mollema werd tweede.

2019 – Doris Day (97) overleden.
Zij was een Amerikaanse zangeres, actrice en dierenactiviste.
Doris Day was de dochter van William Joseph Kappelhoff, een muziekleraar, en Alma Sophia Kappelhoff, geboren Welz, allebei kinderen van Duitse immigranten. Zij speelde in 39 speelfilms en heeft in Amerika het imago van ‘buurmeisje’ (girl next door).

2018 – Bekendmaking van de winnaar Eurovisie Songfestival.
Israël is met zangeres Nettade winnaar van de 63e editie, die dit jaar in Lissabon, Portugal plaatsvond. Nederland is  met Waylon als achttiende geëindigd.

2017 – Portugal heeft het Eurovisie Songfestival in Kiev gewonnen.
Salvador Sobral kreeg zowel van de vakjury als van het publiek de meeste punten. Nederland is met O’G3NE 11e geworden.

2014 – Bij een mijnramp in Soma (Turkije) vallen minstens 274 doden.

2008 – Brand verwoest de faculteit Bouwkunde van de Technische Universiteit Delft.

2000 – Vuurwerkramp in Enschede.
Bij de ramp vatte een opslagruimte met vuurwerk van het bedrijf S.E. Fireworks vlam. Er vielen 23 doden (waaronder vier brandweermannen) en ongeveer 950 mensen raakten gewond, 200 woningen  werden verwoest.  De ontploffing was de grootste explosie in Nederland sinds de Tweede Wereldoorlog.

1999 – Verkiezing van Carlo Azeglio Ciampi tot tiende president van Italië.

1981 – Aanslag op Paus Johannes Paulus II in Rome.
De 23-jarige Turk Mehmet Ali Ağca schoot de paus met een pistool neer op het plein voor de Sint-Pietersbasiliek. Hij raakte hem vier keer. De dader werd meteen staande gehouden. Johannes Paulus II verloor door de verwondingen driekwart van zijn bloed, maar overleefde de aanslag. Hij schonk de dader, die tot levenslang veroordeeld werd, vergiffenis en bezocht hem in de gevangenis. Op voorspraak van de paus werd Ağca door de Italiaanse president Carlo Azeglio Ciampi amnestie verleend en in juni 2000 uitgeleverd aan Turkije.
Op 2 maart 2006 maakte een Italiaanse parlementaire onderzoekscommissie bekend dat naar alle waarschijnlijkheid de Sovjet-Unie opdracht had gegeven voor de aanslag, als vergelding voor de voortdurende steun van de paus aan de Poolse vakbond Solidarność. 

1966 – Hendrik Mattheüs (Henk) van Randwijk overleden.
Hij wordt meestal aangeduid als H.M. van Randwijk (geboren Gorinchem, 9 november 1909 – overleden Purmerend, 13 mei 1966) was een Nederlandse verzetsman, journalist, schrijver en dichter. Hij was een verzetsleider en mede-oprichter van Vrij Nederland en de eerste hoofdredacteur daarvan, ook na de oorlog.

1940 – Laatste kabinetsvergadering in Nederland voor het vertrek van de regering naar Engeland, in het Fort aan den Hoek van Holland.

1940 – Bloed, zweet en tranenspeech van Churchill in het Lagerhuis.

1931 – Verkiezing van Paul Doumer tot president van Frankrijk.

1888 – Brazilië schaft de slavernij af.

1830 – Ecuador wordt onafhankelijk.

1619 – Johan van Oldenbarnevelt wordt in Den Haag onthoofd op last van de Staten-Generaal.
Hij was ter dood veroordeeld wegens landverraad en hoogverraad. Zelf vond hij dat hij onschuldig was en hij diende daarom geen gratieverzoek in, omdat dat een impliciete schuldbekentenis zou inhouden.
Een dag na zijn veroordeling, werd hij op het Binnenhof in Den Haag op 71-jarige leeftijd door scherprechter (beul) mr. Hans Pruijm (scherprechter te Utrecht 1604-1621) onthoofd.

1637 – Op last van kardinaal Richelieu wordt het tafelmes geïntroduceerd, zodat de dolk aan tafel niet langer nodig is.

535 – De Romein Agapitus I wordt tot paus gekozen.

 

Bronnen: o.a. Wikipedia
EXTRA:
Statistieken van deze dag en meer over deze wereld
Bevolkingsteller van Nederland

Wetenswaardigheden  

facebook

© 13 mei 2023

0