Wat gebeurde er op 8 januari?

Elke dag het nieuws van vroeger

Elke dag het Nieuws van Vroeger volgen?                              Klik op Facebook, op Instagram of op Threads.

 

2023 – Aanhangers van de voormalig president Jair Bolsonaro voeren in Brasilia een bestorming uit op het Braziliaanse Nationaal Congres, het Federale Hooggerechtshof en het Paleis van Planalto.

2020 – Ukraine International Airlines-vlucht 752 stort neer bij Teheran met 176 mensen aan boord.
Dit gebeurt tijdens de nacht van een Iraanse raketaanval op Amerikaanse doelen in Irak. Op 11 januari geeft Iran toe dat het vliegtuig per ongeluk is neergeschoten. Door een menselijke fout was het onjuist geïdentificeerd als een vijandelijke aanval.

2019 – De Europese Unie legt Iran sancties op nadat het kabinet-Rutte III het land beschuldigde betrokken te zijn bij twee liquidaties in Nederland op mensen van Iraanse afkomst.

2018 – De zwaarste aardbeving sinds 2012 in Nederland.
Het epicentrum was in Zeerijp in de provincie Groningen.

2017 – Sven Kramer verovert negende Europese titel allround.
De 30-jarige Friese schaatser was het hele weekend oppermachtig en won overtuigend de afsluitende 10.000 meter in 13.06,30.

2016 – Vier Israëlische soldaten gedood bij aanslag met truck in Jeruzalem.
Een 28-jarige Palestijn reed in op een groep Israëlische soldaten in de Joodse wijk Armon Hanetsiv. Daarbij zijn vier doden gevallen, drie cadetten en een officier. Zeventien militairen zijn gewond geraakt. De dader werd doodgeschoten. Hij was waarschijnlijk een aanhanger van Islamitische Staat.

2013 – De planetoïde Apophis scheert langs de Aarde.

2011 – De Amerikaanse Democratische afgevaardigde Gabrielle Giffords wordt tijdens een politieke bijeenkomst in Tucson in de staat Arizona in het hoofd geschoten en ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis.
Zes andere slachtoffers overlijden, waaronder John Roll, een hoge rechter.

1989 – Nabij het Britse plaatsje Kegworth stort een Britse Boeing 737 neer op de autoweg M1.
47 mensen komen om bij de crash.

1989 – Johnny Jordaan (64) overleden.
Pseudoniem van Johannes Hendricus van Musscher. Hij was een Nederlands zanger en vertolker van het levenslied. Hij is bekend geworden door zijn liederen over Amsterdam en in het bijzonder over de Amsterdamse Jordaan.

1962 – Treinramp bij Harmelen
Bij de botsing tussen twee reizigerstreinen vielen 93 doden en 52 gewonden, waarmee dit de grootste treinramp uit de geschiedenis van de spoorwegen in Nederland is.

1950 – In zijn verblijf aan de Franse Rivièra ontvangt Koning Leopold III van België de minister van Buitenlandse Zaken (Paul van Zeeland) en baron van der Straeten-Waillet om te praten over een mogelijke terugkeer.
Leopold III regeerde als koning der Belgen van 1934, na de dood van zijn vader koning Albert I van België, tot 1951, toen hij na de koningskwestie troonsafstand deed ten gunste van de kroonprins, zijn oudste zoon Boudewijn.

1945 – Jac. P. Thijsse (79) overleden.
Hij was een Nederlands schrijver, onderwijzer en natuurbeschermer die vooral bekend werd door zijn vele bijdragen op het gebied van de natuureducatie, veldbiologie en natuurlijke historie. Van de vele boeken die Thijsse schreef zijn het meest bekend van de Verkade-albums.

1880 – Joshua Norton (60) overleden.
Hij kroonde zichzelf als Norton I, keizer van Amerika. Ook verklaarde hij zichzelf beschermheer van Mexico.

1842 – Oprichting in Delft van de Koninklijke Akademie ter opleiding van burgerlijke ingenieurs zoo voor ’s lands dienst als voor de nijverheid en van kweekelingen voor den handel, de latere Technische Universiteit Delft.

1642 – Galileo Galilei (77) overleden.
Hij was een Italiaans natuurkundige, astronoom, wiskundige en filosoof. Hij was hoogleraar in Pisa (1589-1592) en Padua (1592-1610). In het Nederlands en het Duits, en in de Scandinavische talen, wordt hij meestal aangeduid als Galilei, in het Frans als Galilée; in de meeste andere Europese talen wordt hij bij zijn voornaam Galileo genoemd.

1488 – Keizer Maximiliaan I van Oostenrijk, regent van de Bourgondische gewesten voor zijn minderjarige zoon, vaardigt de Ordonnantie op de Admiraliteit uit, waarin de afzonderlijke oorlogsvloten van de zeegewesten onder één admiraal worden gesteld (voorloper van de Koninklijke Marine).

1324 – Marco Polo (70) overleden.
Venetiaans handelaar en ontdekkingsreiziger.

1198 – Innocentius III gekozen tot paus.

 

Bronnen: o.a. Wikipedia
Extra:
Statistieken van deze dag en meer over deze wereld

Bevolkingsteller van Nederland
Geschiedenis & Genealogie / Achtergronden, bronnen, naslagwerken en overzichten
  

  facebook    

© 8 januari 2024