Erwtensoep

Benodigde ingrediënten voor de erwtensoep:

  • 500 gram spliterwten
  • 700 gram schouderkarbonade
  • 1 grote prei
  • 1 grote ui
  • 1 grote winterpeen
  • 1/4 knolselderij
  • 3 takjes selderij
  • 2 blaadjes laurier
  • 3 kruidnagels
  • 4 rundvlees bouillonblokjes
  • 2 groenten bouillonblokjes
  • 1 (varkens) rookworst
  • 3 liter water

Bereiding (120 minuten):

Doe het water in een grote pan en breng het water aan de kook.
Voeg de bouillonblokjes, de laurierbladeren en de kruidnagels  toe en laat het water even doorkoken.
Voeg daarna de karbonades toe en laat dit 60 minuten zachtjes koken.

Was de spliterwten en laat deze een uur in water weken.

Haal de karbonades uit de bouillon en giet de bouillon door een zeef in een andere pan, zodat de laurierbladeren, kruidnagels en eventuele botjes van de karbonades opgevangen worden. Er blijft dan een heldere bouillon over.

Zet de bouillon weer op een laag vuur en voeg de spliterwten toe.
Haal de botten van de karbonades af en snij het vlees in stukjes. Voeg vervolgens het vlees weer toe in de pan.
Laat dit geheel een half uur doorkoken.

Snij in de tussen tijd de prei, ui, winterpeen, knolselderij en de selderij. Voeg de groenten toe en kook de soep in 30 minuten gaar.

Eerst proeven!
Breng de soep op smaak met peper en zout (wellicht niet nodig, omdat de bouillonblokjes, de laurierbladeren en de kruidnagels al de benodigde smaak hebben opgeleverd) en voeg plakjes rookworst toe.

Voor een dikkere soep, laat dan de soep een tijdje staan.

Eet smakelijk!

 

Terug naar:

De keuken van John

koksmuts JO 2016

13 maart 2016