Erwtensoep

Menu suggestie: Serveren met rookworst, roggebrood en gegrild Zeeuws spek.

 

Benodigde ingrediënten voor de erwtensoep:

  • 1 kilo spliterwten
  • 1 kilo schouderkarbonade
  • 2 grote preien
  • 2 grote uien
  • 2 grote winterpenen
  • 1/2 knolselderij
  • 4 takjes selderij
  • 2 bolletjes (zwarte) knoflook
  • 4 blaadjes laurier
  • 6 kruidnagels
  • 3  kruidenbuiltjes voor vlees
  • 1 (varkens) rookworst
  • 4 liter water

Bereiding (150 minuten):

 

Doe het water in een grote pan en breng het water aan de kook.
Voeg de gepelde knoflook, de laurierbladeren en de kruidnagels  toe en hang de kruidenbuiltjes in de pan en laat het water even doorkoken.
Voeg daarna de karbonades toe en laat dit 60 minuten zachtjes koken.

Was de spliterwten en laat deze een uur in water weken.

Haal de karbonades uit de bouillon en giet de bouillon door een zeef in een andere pan, zodat de laurierbladeren, kruidnagels, knoflookbolletjes, kruidenbuiltjes en eventuele botjes van de karbonades opgevangen worden. Er blijft dan een heldere bouillon over.

Zet de bouillon weer op een laag vuur en voeg de spliterwten toe.
Haal de botten van de karbonades af en snij het vlees in stukjes. Voeg vervolgens het vlees weer toe in de pan.
Laat dit geheel op laag vuur 60 minuten doorkoken.

Snij in de tussen tijd de prei, ui, winterpeen, knolselderij en de selderij. Voeg de groenten toe en kook de soep in 30 minuten gaar.

Eerst proeven!
Breng de soep op smaak met peper en zout (wellicht niet nodig, omdat de kruidenbuiltjes, de laurierbladeren en de kruidnagels al de benodigde smaak hebben opgeleverd) en voeg plakjes rookworst toe.

Voor een dikkere soep, laat dan de soep een tijdje staan.

 

Eet smakelijk!

 

Terug naar:

De keuken van John

  facebook        

© 28 oktober 2018