Elke dag het nieuws van vroeger
2023 – In de Algerijnse stad Tamanrasset vallen zeker 34 doden door een botsing tussen een bus en een auto.
2019 – Rutger Hauer (75) overleden.
Hij was een Nederlands acteur die sinds de jaren tachtig voornamelijk in de Verenigde Staten werkte. Tot de filmprijzen die hij won behoren een Golden Globe, twee Gouden Kalveren en een Rembrandt Award.
De twaalfdelige serie Floris, onder regie van Paul Verhoeven, betekende in 1969 de landelijke doorbraak voor Hauer.
Vanaf 1973 verwierf hij als filmacteur internationale bekendheid door zijn hoofdrol in Turks Fruit, (gebaseerd op het gelijknamige boek van Jan Wolkers). Dit leverde hem zijn eerste bijrol op in een Engelstalige film, The Wilby Conspiracy uit 1975, met Sidney Poitier en Michael Caine. Zijn rol werd nog niet voldoende gewaardeerd voor een internationale doorbraak, waarop hij zich weer op Nederlandse films van Verhoeven richtte (Keetje Tippel, Soldaat van Oranje en Spetters). Vooral Soldaat van Oranje was een groot succes en vormde voor Hauer en Verhoeven – en later Jeroen Krabbé – een springplank naar de Verenigde Staten.
2010 – Desi Bouterse wordt verkozen tot president van Suriname.
2008 – Piet Keijzer (89) overleden.
Hij was een Nederlands schaatser. Hij won de zesde Elfstedentocht op 30 januari 1940. Deze overwinning moest hij echter lange tijd ten onrechte delen met Auke Adema, Durk van der Duim, Cor Jongert, en Sjouke Westra, omdat ze met zijn vijven tegelijk over de eindstreep zouden zijn gekomen. De vijf schaatsers hadden in Dokkum afgesproken samen te zullen finishen, een afspraak die later bekend bleef als het Pact van Dokkum. Keijzer was echter als eerste de finish gepasseerd, wat ook uit filmbeelden blijkt. Hij is met een leeftijd van 21 jaar de jongste Elfstedenwinnaar ooit. In 1946 werd Piet Keijzer op de Thialf Natuurijsbaan in Heerenveen nationaal kampioen op de vier klassieke afstanden. Nadien heeft niemand hem deze dubbeltitel, Elfstedentocht en NK Allround, nagedaan.
2007 – Begin van de Zuid-Koreaanse gijzelcrisis in Afghanistan.
1999 – Op deze dag wordt volgens de Verenigde Naties de zesmiljardste mens geboren.
1985 – In de Verenigde Staten wordt lerares Christa McAuliffe uit elfduizend kandidaten gekozen als de eerste burger die een ruimtevlucht zal gaan maken.
Echter, zij kwam op 28 januari 1986 om het leven toen de Spaceshuttle Challenger verongelukte als gevolg van een technisch mankement.
1981 – De Franse wielrenner Bernard Hinault wint de Ronde van Frankrijk.
1979 – In Nicaragua komt een einde aan de dictatuur van de Somoza–dynastie als een junta van wederopbouw, onder leiding van Daniel Ortega, de macht overneemt.
1976 – Een vloedgolf overspoelt de Mexicaanse havenstad Tampico.
1970 – De Belgische wielrenner Eddy Merckx wint de Ronde van Frankrijk, vóór de Nederlander Joop Zoetemelk.
1966 – Zanger Frank Sinatra trouwt met actrice Mia Farrow.
De scheiding kwam in 1968.
1946 – Jan Verkade (77) overleden.
Hij was een Nederlandse kunstschilder die rond de eeuwwisseling (19e naar 20e eeuw) schilderde in Parijs. Hij maakte deel uit van Les Nabis. Hij treedt in tot de kloosterorde in Beuron en verandert zijn naam in Willibrord Verkade.
Zijn vader was Ericus Gerhardus Verkade, oprichter van de bekende koek- en beschuitfabriek Verkade.
1943 – De “open stad” Rome wordt door de geallieerden gebombardeerd.
1916 – De Slag bij Fromelles vindt plaats (ook nog op 20 juli).
In de Australische geschiedenisboeken staat deze slag vermeld als “de bloedigste 24 uren van Australië”. Meer dan 5500 Australiërs komen om in de strijd tegen de Duitsers, die gestationeerd zijn nabij Fromelles.
1915 – Floris Bakels geboren.
Hij was een Nederlandse verzetsstrijder tijdens de Tweede Wereldoorlog, die zich eind 1940 begon te verzetten tegen de Duitsers na de invoering van de “Ariërverklaring” over Joodse afkomst. In 1942 werd hij gearresteerd, werd een ‘Nacht und Nebel‘-gevangene en pas in 1945 bevrijd. Hij werd een belangrijke anti-oorlogsschrijver en succesvol uitgever bij Elsevier boeken. Zijn boek over Nacht und Nebel uit 1977 beleefde meer dan 12 herdrukken en maakte deze vorm van verdwijning in Nederland bekend.
Hij is op 15 april 2000 overleden.
1908 – Oprichting van Rotterdamse voetbalclub Feijenoord.
1870 – Begin van de Frans-Pruisische Oorlog.
1843 – Te water lating van het eerste, volledig metalen, stoomschip: de SS Great Britain.
1824 – Agustín de Iturbide (40) overleden (gefusilleerd).
Hij was een Mexicaans militair en van 1822 tot 1823 keizer van het Eerste Mexicaanse Keizerrijk.
1692 – Vijf vrouwen worden opgehangen als gevolg van de heksenprocessen van Salem.
1597 – Terechtstelling in Brussel van Anna Utenhove.
Anna Utenove was het laatste omgekomen slachtoffer van de geloofsvervolging in de 16e eeuw. Zij werd op 45-jarige leeftijd levend begraven te Vilvoorde. De eerste slachtoffers waren Hendrik Voes en Jan van Essen, twee augustijner monniken die op 1 juli 1523 in Brussel in het openbaar werden verbrand. De geloofsvervolging die honderden doden tot gevolg had, veelal aangebracht door de Inquisitie, heeft in de Nederlanden dus bijna driekwart eeuw gewoed.
1333 – Slag bij Halidon Hill.
De laatste grote veldslag van de Schotse Onafhankelijkheidsoorlogen.
1234 – Floris IV van Holland (24) overleden, graaf van Holland.
Hij was de zoon van Willem I van Holland en Aleid van Gelre.
Floris trouwde met Machteld van Brabant, weduwe van Hendrik VI van Brunswijk. Hij volgde zijn vader op in 1222. De eerste paar maanden, tot hij op zijn twaalfde verjaardag meerderjarig verklaard werd, stond hij onder voogdij van graaf Boudewijn van Bentheim.
Floris overleed tijdens een toernooi te Corbie, Frankrijk, op 19 juli 1234. Volgens een romantische overlevering maakte Floris grote indruk op Mathilde II van Boulogne die hem een liefdesbrief stuurde. Haar man, Filips Hurepel, die ook deelnam aan het toernooi, kon dit niet over zijn kant laten gaan en stak Floris dood.
1195 – Alfons VIII van Castilië wordt vernietigend verslagen door de Almohaden in de Slag bij Alarcos.
711 – Slag bij Guadalete: De Visigoten onder leiding van koning Roderik worden door de Arabieren verslagen. Roderik verdronk in de rivier de Guadalete.
514 – Paus Symmachus overleden.
64 – de nacht van 19 juli van het jaar 64 na Christus ontstond er een grote brand in Rome, de hoofdstad van het Romeinse Rijk.
De stadsbrand woedde maar liefst zes dagen en tien van de veertien wijken van de stad werden volledig of gedeeltelijk verwoest. Ook de keizerlijke paleizen op de Palatijn werden door de vlammenzee verwoest. De grote brand stelde keizer Nero in staat een groot deel van de stad te herbouwen. De keizer maakte hier volop gebruik van. Zo liet hij bijvoorbeeld zijn Domus Aurea (Gouden Huis) bouwen in een deel van de stad dat door de brand was verwoest. Er gingen geruchten rond dat de keizer de brand zelf had gesticht zodat hij op het vrijgekomen terrein zijn schitterende paleis kon bouwen. Nero wist de verdenking te verleggen naar de christenen die hij vervolgens op gruwelijke manieren liet vervolgen.
Bronnen: o.a. Wikipedia
Statistieken van deze dag en meer over deze wereld
Bevolkingsteller van Nederland
Geschiedenis & Genealogie / Achtergronden, bronnen, naslagwerken en overzichten