Wat gebeurde er op 22 juni?

 

Elke dag het nieuws van vroeger

 

2022 – Lancering van een Chinese Kuaizhou-1A raket vanaf lanceerbasis Jiuquan met aan boord de Tianxing-1 satelliet.

2022 – Een aardbeving met een kracht van 6,1 op de schaal van Richter in de Afghaanse provincie Paktika doodt ten minste 1000 mensen en veroorzaakt zeker 1500 gewonden.

2020 – Liliane Mandema (61) overleden
Zij was een Nederlandse atlete. Ze specialiseerde zich op 200 en 400 m, waarop ze eind jaren zeventig en begin jaren tachtig enkele malen Nederlands kampioene werd.

2017 – Zeker 34 mensen komen om het leven door een zelfmoordaanslag met een auto in Lashkar Gah, de hoofdstad van de Afghaanse provincie Helmand.

2012 – Een vliegtuig van de Turkse luchtmacht wordt neergehaald boven Syrische wateren.

2009 – Bij een botsing van twee treinen van de metro van Washington komen ten minste 7 personen om het leven.

2002 – Een aardbeving van 6,5 op de schaal van Richter doodt meer dan 261 mensen in west-Iran.

1990 – In Berlijn wordt na 29 jaar de grenspost Checkpoint Charlie opgeheven.

1962 – Een Boeing 707 van Air France stort als gevolg van het slechte weer neer op Guadeloupe; 113 mensen komen om.

1954 – De Parker-Hulme zaak: in Christchurch (Nieuw-Zeeland) vindt op deze dag een moord plaats die voor die tijd wereldnieuws is: twee tienermeisjes, Pauline Parker en Juliet Hulme, vermoorden de moeder van een van beiden omdat die hun vriendschap in de weg staat (onderwerp van de film Heavenly Creatures uit 1994).
Ze krijgen 5 jaar gevangenisstraf.

1945 – Jan Versteegt (55) overleden.
Hij was een Nederlandse predikant en verzetsman. Jan Versteegt werkte als stuurman op de grote vaart, toen hij besloot te studeren voor het predikantschap. Op grond van singuliere gaven werd hij beroepen in Nieuwerkerk aan den IJssel, later in Loosdrecht, en bleef zijn geloof verkondigen onder schippers.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Versteegt een van de leiders van het verzet in Loosdrecht. Vanwege zijn betrokkenheid bij het verzet werd hij op 26 september 1941 tijdens een kerkenraadsvergadering opgepakt. Na gevangenschap in de gevangenis van Scheveningen (Oranjehotel), kwam hij in december 1941 weer thuis. Versteegt bleef het verzet aanvoeren en aanmoedigen in zijn preken. In het najaar van 1942 werd hij opgebracht naar kamp Amersfoort en vandaar begin 1943 naar kamp Vught. Na Dolle Dinsdag werd hij overgebracht naar concentratiekamp Sachsenhausen. Voor het oprukkende Russische bevrijdingsleger kwam Versteegt in februari 1945 terecht in concentratiekamp Bergen-Belsen, waar hij op 15 april werd bevrijd. Verzwakt door buiktyfus stierf Versteegt op 22 juni 1945 in het ziekenhuis van Hildesheim, waar hij een week later werd begraven.

1941 – Nazi-Duitsland begint Operatie Barbarossa, de grootste militaire onderneming in de geschiedenis, tegen de Sovjet-Unie.

1940 – Frankrijk wordt gedwongen een wapenstilstand met nazi-Duitsland te tekenen.

1929 – De Sint-Janskathedraal in ‘s-Hertogenbosch krijgt de eretitel basiliek.

1898 – Spaans-Amerikaanse oorlog: Amerikaanse mariniers landen op Cuba.

1815 – Napoleon wordt voor de tweede keer tot aftreden gedwongen.

1812 – Napoleon verklaart de oorlog aan Rusland.

1634 – Rembrandt van Rijn huwt met Saskia van Uylenburgh.
Rembrandt was een Nederlandse kunstschilder, etser en tekenaar. Hij geldt algemeen als één van de grootste schilders en etsers in de Europese kunst, en als de belangrijkste Hollandse meester van de 17e eeuw. Rembrandt vervaardigde in totaal ongeveer driehonderd schilderijen, driehonderd etsen en tweeduizend tekeningen.
Saskia van Uylenburgh werd geboren als dochter van de jurist Rombertus van Uylenburgh en Sjoukje Ozinga. Ze was de jongste van acht kinderen uit een gegoede familie en vernoemd naar haar grootmoeder. Het paar kreeg vier kinderen, van wie er drie kort na de geboorte overleden. Titus, het jongste kind, bleef het langst in leven. Saskia overleed op 16 juni 1646. Rembrandt trouwde nooit opnieuw; daarmee zou hij de erfenis van Saskia hebben verspeeld.

1633 – De inquisitie dwingt Galileo Galilei tot het afzweren van het heliocentrisme en de stelling dat de aarde in het universum niet stilstaat, maar draait.

1593 – Slag om Sisak: SloveensKroatische troepen verslaan de Turken.

1527 – Officiële stichtingsdatum van de stad Jakarta.

109 – De Thermen van Trajanus van architect Apollodorus van Damascus worden geopend, de thermae zijn gebouwd op de ruïnes van de Domus Aurea (Gouden Huis) van Nero op de Esquilijn.

168 v.Chr. – Slag bij Pydna: Het Romeinse leger onder Lucius Aemilius Paulus verslaat Perseus van Macedonië en neemt hem gevangen.
Dit is het einde van de Derde Macedonische oorlog.

Bronnen: o.a. Wikipedia
EXTRA:
Statistieken van deze dag en meer over deze wereld
Bevolkingsteller van Nederland
Geschiedenis & Genealogie / Achtergronden, bronnen, naslagwerken en overzichten

 

  facebook    

© 22 juni 2024