Wat gebeurde er op 10 juni?

 

Elke dag het nieuws van vroeger

 

2023 – Manchester City en Inter Milaan spelen de finale van de UEFA Champions League 2022/23 in het Atatürk Olympisch Stadion te Istanboel. Manchester City wint de wedstrijd met 1-0 en daarmee voor het eerst in het bestaan van de club dit toernooi.

2023 – De Poolse tennisster Iga Świątek wint voor de derde keer in haar loopbaan het toernooi van Roland Garros door in de finale de Tsjechische Karolína Muchová in drie sets te verslaan.

2023 – In de finale van het toernooi van Roland Garros verslaat de Nederlandse rolstoeltennisster Diede de Groot in twee sets de Japanse Yui Kamiji en wint daarmee haar 18e grandslamtitel en voor de vierde keer dit toernooi.

2020 – Aad van den Heuvel (84) overleden.
Hij was een Nederlands journalist en tv-presentator.

2018 – Rafael Nadal wint voor de elfde keer Roland Garros.

2017 – Bij atletiekwedstrijden in Zweibrücken scherpt Menno Vloon het Nederlands record polsstokhoogspringen aan, van 5,81 tot 5,85 meter.

2017 – Jeļena Ostapenko wint verrassend Roland Garros.

2011 – President Hugo Chávez van Venezuela wordt opgenomen in een ziekenhuis op Cuba.

2008 – Tom Boonen wordt betrapt op het gebruik van cocaïne bij een dopingcontrole buiten de competitie.

2004 – Ray Charles (73) overleden.
Hij was een blinde Amerikaanse zanger en pianist, en een groot vertolker van de moderne blues en de rhythm-and-blues.

1991 – Max van Praag (77 jaar) overleden.
Nederlandse zanger, die vooral in de jaren vijftig van de twintigste eeuw een aantal successen boekte. Tijdens de Tweede Wereldoorlog moest van Praag onderduiken als gevolg van zijn Joodse afkomst. Hij scoorde veel hits in de jaren vijftig, waaronder Als ik tweemaal met mijn fietsbel bel en Daar zijn de appeltjes van Oranje weer. Van Praag vormde in die tijd samen met Willy Alberti het duo De Straatzangers. Onder die naam hadden de heren diverse hits, waaronder Aan het strand stil en verlaten (1955) en Als de klok van Arnemuiden (1959).
De broer van Max is Jaap van Praag, oud-voorzitter van Ajax. Bekende kinderen zijn Chiel van Praag, televisie- en radiopresentator, en Marga van Praag, voormalig verslaggeefster bij en presentatrice van het NOS Journaal.

1990 – Op een begraafplaats in Oost-Jeruzalem schenden vandalen een zeventigtal joodse graven.

1975 – De Tweede Kamer kiest de F-16 als opvolger van de Starfighter.

1971 – Tijdens een concert van de Britse rockband Jethro Tull in het Red Rocks Amphitheater in Colorado breken rellen uit.
De politie uit Denver bedwelmt de band en het publiek met traangas.

1967 – Einde van de Zesdaagse Oorlog.
Dat was een oorlog die tussen 5 en 10 juni 1967 werd uitgevochten tussen Israël en zijn Arabische buurlanden Egypte, Jordanië en Syrië. De term “Zesdaagse Oorlog” is kort na de gebeurtenissen verzonnen door Moshe Dayan in een bewuste toespeling op de zes dagen der schepping in Genesis.

1967 – Kroonprinses Margaretha II van Denemarken trouwt met Henri de Laborde de Monpezat.

1947 – Saab produceert zijn eerste auto.

1944 – In het Franse dorp Oradour-sur-Glane worden bijna alle inwoners (642) afgeslacht door een SS-bataljon.

1943 – László Bíró vraagt octrooi aan op de balpen.
Gefrustreerd door de tijd die hij verspilde met het veelvuldig vullen van zijn vulpen, de vlekken die hij maakte en het krassen van deze pen op het papier, waarbij het papier soms scheurde, besloot hij een pen te ontwikkelen die hieraan een einde maakte. Bij het bezoek aan een drukkerij merkte hij op dat de bij het drukprocedé gebruikte drukinkt zeer snel en zonder uitlopen opdroogde, waardoor het papier vlekkeloos bleef. Deze inkt had echter een zeer hoge stroperigheid en was daardoor onbruikbaar in een gewone vulpen.
Om toch deze inkt te kunnen gebruiken, diende hij een nieuw type pen te ontwikkelen. Hij deed dit door een kogeltje te plaatsen aan het uiteinde van de pen. Dit kogeltje draait tijdens het schrijven en laat daarbij een inktspoor achter op het papier; terzelfder tijd sluit het het inktreservoir af van de buitenlucht, zodat uitdroging en lekkage worden vermeden.

1942 – Een groot deel van de bevolking van Lidice wordt in een wraakactie op bevel van Hitler uitgemoord.
Het Tsjechische dorp wordt platgebulldozerd.

1940 – Italië verklaart de oorlog aan Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

1935 – Alcoholics Anonymous wordt opgericht in Akron, Ohio.

1916 – In Arabië breekt de Arabische opstand uit.
De opstand begon toen Hoessein ibn Ali, de Sjarief van Mekka en leider van de Hidjaz en de stam van de Hasjemieten, ten tijde van de Eerste Wereldoorlog in opstand kwam tegen het Ottomaanse Rijk. Het doel was, met steunbetuiging van het Verenigd Koninkrijk, om één grote onafhankelijke Arabische staat te vormen.

1850 – Bijzetting van prins Maurits der Nederlanden in de grafkelder van de Nieuwe Kerk te Delft.

1846 – Californië verklaart zich onafhankelijk van Mexico.

1692 – De eerste executie werd uitgevoerd in het kader van de beroemde Heksenprocessen van Salem.
In het Amerikaanse dorp woonden een aantal meisjes en vrouwen van wie gedacht werd dat ze door de duivel bezeten werden. Dit leidde tot de terechtstelling van minstens vierentwintig mensen. De Terechtstellingen eindigden op 22 september 1692.

1619 – Slag bij Záblati in de Dertigjarige Oorlog.
Ook wel de Slag bij Sablat genoemd, was de eerste veldslag van de Boheemse Opstand, de eerste fase van de Dertigjarige Oorlog. Het keizerlijke leger onder leiding van de Graaf van Busquoy dwong op 10 juni 1619 een leger van de Boheemse opstandelingen onder leiding van graaf Ernst van Mansfeld tot een veldslag in het Boheemse dorp Záblatí. De slag eindigde in een keizerlijke overwinning, waarbij het Boheemse leger werd gedecimeerd.

1610 – De eerste Nederlandse kolonisten vestigen zich op het eiland Manhattan.

1584 – Frans van Anjou (28) overleden.
Hij was hertog van Anjou, was de jongste zoon van koning Hendrik II van Frankrijk en Catharina de’ Medici. Hij was de jongere broer van de Franse koningen Frans II, Karel IX en Hendrik III.
De Staten-Generaal van de Nederlanden stelden hem in 1581 aan als soeverein vorst (“vorst en heer der Nederlanden”). Dit gebeurde op aandringen van Willem van Oranje, die hiermee de opstand wilde doen overhellen naar een meer gematigde godsdienstpolitiek, naar de Staten-Generaal en naar Brabant. De opstandelingen hoopten natuurlijk ook dat Frankrijk zich als traditionele vijand van Spanje in de oorlog zou mengen. Maar dit bleek te mislukken. Anjou vertrok in juni 1583 gefrustreerd uit de Nederlanden. Toen hij op 10 juni 1584 (een maand voor Willem van Oranje) overleed aan tuberculose, was het afgelopen met de Franse steun voor de opstand.

1190 – Tijdens de Derde Kruistocht verdrinkt Frederik Barbarossa, als hij in Zuid-Turkije het riviertje de Saleph wil doorwaden.
Hij was een telg van het huis Hohenstaufen. Van 1155 tot aan zijn dood was hij keizer van het Heilige Roomse Rijk. Als erfopvolger was Frederik, sinds 1147, als Frederik III, al hertog van Zwaben.

 

Bronnen: o.a. Wikipedia

EXTRA:
Statistieken van deze dag en meer over deze wereld
Bevolkingsteller van Nederland
Geschiedenis & Genealogie / Achtergronden, bronnen, naslagwerken en overzichten

 

  facebook    

© 10 juni 2024