Wat gebeurde er op 11 september?

 

Elke dag het nieuws van vroeger

Elke dag het Nieuws van Vroeger volgen?                          Klik hier bij Facebook. Klik hier bij Instagram.

 

2022 – Hadewych Minis wint de Theo d’Or voor haar rol in de solovoorstelling Girls & Boys van Toneelgroep Oostpool en Bram Suijker de Louis d’Or voor zijn rol in Trojan Wars van HNTjong en Het Nationale Theater.
Deze prijzen worden gezien als de belangrijkste prijzen in de Nederlandse toneelwereld.

2022 – In Papoea-Nieuw-Guinea doet zich een aardbeving voor met een kracht van 7,6 op de Schaal van Richter.
Enige tijd later volgt een krachtige naschok met een kracht van 5,0.

2022 – Lancering van een Falcon 9 raket van SpaceX vanaf Kennedy Space Center Lanceercomplex 39 voor de Starlink group 4-2 & BlueWalker 3 missie met 34 Starlink satellieten en de BlueWalker 3 prototype communicatiesatelliet van AST & Sciences.

2021 – François Boulangé (67) overleden
Hij was een Nederlands presentator, regisseur, eindredacteur, producent, componist en ondernemer.
Bij het grote publiek was hij vooral bekend als presentator van het spelprogramma Lingo, dat hij naast zijn andere werkzaamheden jarenlang presenteerde.

2017 – De wijze waarop Myanmar de islamitische Rohingya-minderheid behandelt, is volgens Zeid Ra’ad al-Hussein, de Hoge Commissaris voor Mensenrechten van de Verenigde Naties, “een schoolvoorbeeld van etnisch zuiveren“.

2012 – De anti-islamitische film Innocence of Muslims leidt tot aanvallen op Amerikaanse diplomatieke posten.

2008 – Er ontstaat een grote brand met temperaturen van 1000 °C in de Kanaaltunnel.
Het duurt 16 uur om de brand te blussen. Pas na zes maanden is de tunnel weer helemaal open.

2005 – Judoka Dennis van der Geest wordt in Caïro wereldkampioen in de open klasse.

2001 – Terroristische aanvallen op de Twin Towers in New York, en het Pentagon bij Washington D.C..
Bijna 3000 mensen verliezen het leven.

1999 – Een aardschok in de omgeving van Mariahout (Noord-Brabant) heeft een kracht van 3,4 op de schaal van Richter.

1998 – Het rapport van de Amerikaanse onafhankelijke aanklager Kenneth Starr over de Lewinsky-affaire meldt dat president Clinton zich schuldig heeft gemaakt aan meineed, beïnvloeding van getuigen, tegenwerking van gerechtelijk onderzoek en misbruik van zijn macht.

1982 – Tijdens een airshow in Mannheim stort een legerhelikopter Giant CH-47 Chinook neer op een autoweg; alle 46 inzittenden komen om.

1976 – Barcelona: de catalanistische Assemblea de Catalunya organiseert de eerste legale massabetoging na de dood van dictator Francisco Franco.

1973 – President Salvador Allende wordt tijdens een coup door het leger onder leiding van generaal Augusto Pinochet, ondersteund door de CIA, belegerd in het presidentieel paleis en pleegt zelfmoord.
Generaal Pinochet begint een militair regime dat in 1990 eindigt. In de chaotische dagen na de coup worden ongeveer 3500 mensen vermoord.

1946 – In Nederland wordt de Operatie Black Tulip gestart.
Operatie Black Tulip was direct na de Tweede Wereldoorlog een beleid van de Nederlandse regering dat tot doel had de in Nederland wonende Duitsers het land uit te zetten.

1946 – Arthur  van Schendel (72) overleden.
Hij was een Nederlandse schrijver van een omvangrijk oeuvre. Tot zijn bekendste romans behoren Een zwerver verliefd, Het fregatschip Johanna Maria, Een Hollands drama en De wereld een dansfeest.

1945 – President Harry Truman beslist op advies van Henry Stimson, de Amerikaanse minister van Oorlog, dat de oorlog met Japan en Duitsland voortaan bekend zal staan als de “Tweede Wereldoorlog“.

1944 – Bij een RAF-bombardement op Darmstadt komen zo’n 11500 mensen om.

1944 – De Britse 2e divisie bereikt het Belgische Zeebrugge.
Patrouilles passeren de Belgisch-Nederlandse grens tot Valkenswaard, de Amerikaanse 3e divisie bevrijdt Eupen.
In het gevechtsfront van het Amerikaanse 5e korps in het groothertogdom Luxemburg passeert om 18.05 het 85e verkenningseskadron van de Amerikaanse 5e pantserdivisie als eerste de Duitse grens bij Stalzenburg. 

1944 – Vooruitgeschoven posten van het Amerikaanse 3e leger komen bij Sombernon in contact met uit Zuid-Frankrijk oprukkende geallieerde troepen.

1943 – De nazi’s beginnen met de vernietiging van de getto’s van Minsk en Lida in Wit-Rusland.

1942 – Verzetsactie in vernietigingskamp Treblinka, waarbij SS’er Max Biala wordt vermoord.

1941 – Franklin Delano Roosevelt verklaart in reactie op de Duitse aanvallen met onderzeeboten dat de Amerikaanse vloot voortaan met geweld zal reageren (FDR Fireside Chat: “On Maintaining Freedom of the Seas”), en loopt hiermee vooruit op de formele oorlogsverklaring van december 1941 (na ‘Pearl Harbor’).

1941 – Begin van de bouw van het Pentagon.

1940 – Hitler schort het bevel tot de landing in Engeland drie dagen op; hij stelt ook op 14 en 17 september de beslissing uit.

1940 – Oprichting Nederlandsche SS.

1929 – In Rotterdam fuseren de scheepswerven Wilton en Fijenoord.
De NV Dok en Werf Maatschappij Wilton-Fijenoord werd vanaf 1929 tot 1999 de naam van een scheepswerf in Schiedam, gespecialiseerd in scheepsreparatie en scheepsnieuwbouw. Van 1971 tot 1983 was het onderdeel van het RSV-concern. De scheepsnieuwbouw werd in 1988 gesloten.

1774 – Abraham du Bois (61) overleden.
Hij was een bewindhebber van de kamer van de Westindische Compagnie (WIC) in Rotterdam en de Rotterdamse kamer van de Vereenigde Oost-Indische Compagnie (VOC). Hij diende ook als burgemeester van Rotterdam.
Abraham du Bois was heer van een aantal heerlijkheden in de omgeving van Rotterdam: Nederveen-Cappel, GiessenMolenaarsgraaf en Uitwijk. Hij was een zoon van Hugo du Bois, die van 1730 tot zijn dood in 1740 als bewindhebber van de Rotterdamse kamer van de WIC diende. Hij studeerde rechten in Leiden en op 13 maart 1741 volgde hij zijn vader op als bewindhebber van de Rotterdamse kamer van de WIC.

1714 – Overgave van het Catalaanse leger in de Spaanse Successieoorlog.

1709 – Slag bij Malplaquet (op de grens van de Zuidelijke Nederlanden en Frankrijk): Belangrijke slag in de Spaanse Successieoorlog waarbij Nederlandse troepen zware verliezen incasseerden.

1697 – Slag bij Zenta: Eugenius van Savoye verslaat de Ottomaanse Turken bij Senta.

1672 – Franse militairen blazen Kasteel Brakel op.

1609 – Henry Hudson vaart de naar hem genoemde rivier op.

1565 – De Ottomaanse Turken breken na 115 dagen en zware verliezen het beleg van Malta op dat verdedigd werd door de Orde van Sint-Jan.

1304 – Jan II van Avesnes (ca. 56) overleden.
Graaf van Henegouwen en graaf van Holland en Zeeland.  Hij was als Jan I graaf van Henegouwen van 1280 tot 1304 en als Jan II graaf van Holland en Zeeland van 1299 tot 1304. Jan was de oudste zoon van Jan I van Avesnes (zoon van Margaretha van Constantinopel) en Aleid van Holland (dochter van graaf Floris IV).
Jan trouwde in 1270 met Filippa van Luxemburg. Jan II van Avesnes werd opgevolgd door zijn zoon Willem de Goede.

1297 – De Slag bij Stirling Bridge, in de eerste Schotse onafhankelijkheidsoorlog.

1121 – In Leiden wordt de (voorloper van de huidige) Pieterskerk ingewijd als kapel van de Graven van Holland, door Godebald, de 24e bisschop van Utrecht.

813 – Keizer Karel de Grote laat zijn zoon Lodewijk de Vrome in Aken tot mederegent uitroepen en kroont hem tot zijn opvolger.
Als de enige overlevende volwassen zoon van Karel de Grote en Hildegard, werd hij de enige heerser der Franken na het overlijden van zijn vader in 814, een positie die hij bekleedde tot zijn overlijden in 840, met uitzondering van de periode 833-834, waarin hij was afgezet.

490 v.Chr. – De Grieken verslaan de Perzen bij Marathon.
Volgens een verhaal uit latere tijden bracht de ijlbode Phidippides het bericht van de Griekse overwinning in één ruk naar Athene, waar hij bij aankomst stierf van uitputting.
Toch werd bij de oprichting van de moderne Olympische Spelen ter herinnering de Marathonloop ingevoerd.

 

Bronnen: o.a. Wikipedia

Extra:
Statistieken van deze dag en meer over deze wereld
Bevolkingsteller van Nederland
Geschiedenis & Genealogie / Achtergronden, bronnen, naslagwerken en overzichten

 

facebook

© 11 september 2023