Wat gebeurde er op 26 mei?

Elke dag het nieuws van vroeger

 

2022 – Willibrord Frequin (80) overleden.
Hij was een Nederlands journalist. Frequin begon in 1963 zijn journalistieke loopbaan bij de KRO als assistent-regisseur bij Studio Sport en andere grote evenementen. Maar hij werd vooral bekend als reporter voor KRO’s Brandpunt. In de jaren negentig ging Frequin aan de slag bij RTL 4RTL 5 en later SBS6 als presentator van Achter gesloten deuren en De week van Willibrord. Dit laatste was een confronterend nieuwsprogramma waarin Frequin allerlei soorten onrecht in de samenleving aan de kaak stelde en vaak rechtstreeks de confrontatie met de dader aanging…

2018 – Real Madrid wint voor de derde maal op rij de UEFA Champions League.
In de finale wordt Liverpool FC met 3-1 verslagen.

2017 – Huwelijk van Walter Ooms en Lisette Bakhuis.

2013 – Go Ahead Eagles promoveert na een afwezigheid van zeventien jaar naar de Eredivisie.

2012 – Loreen uit Zweden wint het 57ste Eurovisiesongfestival met het lied Euphoria.

2011 – In Servië wordt Ratko Mladić opgepakt.
De voormalige Bosnisch-Servische generaal wordt sinds 1995 door het Joegoslavië-tribunaal gezocht voor genocide die hij gepleegd zou hebben tijdens de Bosnische Oorlog.

2009 – In de nacht van 25 op 26 mei worden delen van België en Nederland getroffen door één van de zwaarste onweersfronten van de laatste jaren, met hagelballen tot 10 cm in doorsnede en 4 tot 5 bliksemontladingen per seconde.

2006 – Het Berlin Hauptbahnhof in Berlijn wordt geopend.

2002 – De Mars Odyssey missie vindt tekenen van water op de planeet Mars.

1994 – Michael Jackson trouwt met Lisa Marie Presley.

1990 – Rond het gekraakte Wolters-Noordhoff Complex (WNC) in Groningen breken hevige krakersrellen uit.

1986 – De Europese vlag wordt geaccepteerd.
De vlag van de Raad van Europa en de Europese Unie, die ook vaak de Europese vlag of vlag van Europa’ wordt genoemd, is niet alleen het symbool van twee internationale organisaties, maar ook van de eenheid en de identiteit van Europa in bredere zin. De cirkel van gouden sterren staat voor de solidariteit en de harmonie tussen de volkeren van Europa.

1972 – Het SALT I-verdrag tussen de Sovjet-Unie en de Verenigde Staten wordt getekend.

1971 – Agatha Kaptein (Zuster Antonia), de laatste begijn van het Begijnhof Amsterdam, wordt begraven in het Zustergraf van de begraafplaats Barbara in Amsterdam.

1970 – De Toepolev 144 voert de eerste vlucht uit die sneller gaat dan Mach-2.

1969 – Apollo 10 komt terug op aarde.

1966 – Guyana wordt onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk.

1964 – De Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) wordt opgericht.

1938 – Adolf Hitler legt in Wolfsburg de eerste steen voor de fabriek van de “Kraft durch Freude”-wagen, het huidige Volkswagen.

1927 De Ford Motor Company staakt de productie van de T-Ford.

1828 – De mysterieuze Kaspar Hauser duikt op in Neurenberg.
Hij was een Duitse vondeling van onduidelijke afkomst, die uitgroeide tot een van de grootste raadsels van zijn eeuw.
Al tijdens zijn leven viel Kaspar op. Dat kwam door een paar dingen.  Kaspar leefde naar eigen zeggen vijftien jaar in een donkere cel omgeven door een houtstapel. Daar had hij geleerd om heel goed in het donker te zien. Verder had hij het ontwikkelingsniveau van een vierjarige, hij kon nauwelijks lopen en praten kon hij ook niet. Opvallend was dat hij wel zijn eigen naam kon schrijven. Ook vonden veel mensen Kaspar boeiend, hij was vreemd en meelijwekkend, mensen waren in hem geïnteresseerd. De belangrijkste oorzaak voor zijn bekendheid is dat Anselm von Feuerbach hem aan iedereen bekendmaakte. Door de snel ontstane geruchten en vanwege de normale menselijke zucht naar sensatie werd Kaspar al snel een succes. Er werd wel gezegd, dat hij alles deed om aandacht te krijgen.
Door al deze dingen werd Kaspar al snel wereldwijd beroemd; hij stond bekend als een ‘Levende legende’. Vanwege zijn faam trokken mensen uit heel Europa naar Neurenberg om Kaspar te zien. Vandaar dat hij ook wel ‘Kind van Europa’ genoemd werd.
Kaspar overleed (hij was ongeveer 21 jaar) aan een wond die ofwel zelf was aangebracht, of, zoals Kaspar vertelde voordat hij overleed, toegebracht was door een vreemde.

1805 – In de kathedraal van Milaan wordt Napoleon Bonaparte tot koning van Italië gekroond.

1676 – Antoni van Leeuwenhoek ziet voor het eerst animalculen (kleine diertjes) door zijn microscoop.
Hij was een Nederlandse handelsman, landmeter, wijnroeier, glasblazer en microbioloog. Van Leeuwenhoek is vooral bekend door zijn zelf gefabriceerde microscoop en zijn pionierswerk voor de celbiologie en de microbiologie.

1691 – Cornelis Tromp (61)overleden
Hij was Nederlands militair en zeevaarder.
Hij was de tweede zoon van Maarten Harpertsz. Tromp, de bekende Nederlandse admiraal en diens eerste vrouw Dignom Cornelisdochter de Haes. Hij werd uiteindelijk opperbevelhebber van de Nederlandse en Deense vloot.

1603 – Slag bij Sluis: De Spaanse vloot onder bevel van Frederik Spinola lijdt zware verliezen tegen de Zeeuwen onder leiding van Joost de Moor.

1572 – Louise de Coligny huwt Charles de Teligny.
De Teligny was een Frans soldaat en diplomaat en voorvechter van de vrijheden voor protestanten. Tijdens de Bartholomeusnacht in 1572 werd hij vermoord in het LouvreLouise de Coligny werd later de vierde echtgenote van Willem van Oranje.

451 – Slag bij Vartanantz: Koning Yazdagird II van Perzië probeert tevergeefs zijn christelijke vazallen in Armenië tot het zoroastrisme te dwingen.

 

Bronnen: o.a. Wikipedia
EXTRA:
Statistieken van deze dag en meer over deze wereld
Bevolkingsteller van Nederland

Wetenswaardigheden  

  facebook

© 26 mei 2023