Wat gebeurde er op 31 maart?

Elke dag het nieuws van vroeger

Elke dag het Nieuws van Vroeger volgen? Klik dan hier!


2020 – Het aantal mensen in Nederland dat is overleden aan de gevolgen van het coronavirus is gestegen naar 1.039.
Het totale aantal gemelde besmettingen komt in Nederland op 12.595 uit. 

2017 – In het Belgische Zevekote werd het rampenplan afgekondigd en het gehele dorp ontruimd.
Er was een gifwolk ontstaan door een lek in een opslagtank met salpeterzuur op het terrein van een mestverwerkend bedrijf.

2016 – De oppositie in Zuid-Afrika start een afzettingsprocedure tegen president Jacob Zuma nadat deze te horen heeft gekregen dat hij de grondwet heeft geschonden en de renovatie van zijn privéresidentie deels uit eigen zak moet betalen.

2013 – In het Krugerpark in Zuid-Afrika crasht een legerhelikopter.
De vijf inzittenden komen om het leven.

2005 – Prins Albert neemt de bestuurlijke taken van Monaco over van zijn zieke vader Prins Reinier III.

2005 – Paul Wolfowitz wordt aangesteld als president van de Wereldbank.

2004 – De Venezolaanse overheid richt Conviasa op als de nieuwe nationale luchtvaartmaatschappij van het Zuid-Amerikaanse land.

2002 – Na een grote aardbeving in de Taiwanese plaats Taipei storten twee hijskranen van de 56ste verdieping van de Taipei 101 naar beneden. Vijf mensen komen om het leven.

1994 – In Alphen aan den Rijn wordt het themapark Archeon geopend.

1993 – Acteur Brandon Lee overlijdt tijdens een ongeluk op de set van de film The Crow.
Hij was een Amerikaans acteur (op het gebied van vechtsport). Hij was de zoon van de legendarische vechtsportacteur Bruce Lee en zijn vrouw Linda C. Emery. In 1993 begon de productie van The Crow waarin Brandon Lee de hoofdrol speelde. Op 31 maart raakte hij tijdens het filmen verwond door een pistoolschot. Het pistool was geladen met losse flodders maar er zat een echte kogel in de loop. Acteur Michael Massee schoot, niet wetend dat er nog een kogel in het wapen zat, waarna een losse flodder de kogel heeft afgevuurd. Enkele uren later overleed Lee aan zijn verwondingen in het Wilmington Hospital. Er wordt wel beweerd dat de film waarop het schietincident staat, daadwerkelijk in de film is gebruikt. Het schietincident is uiteindelijk als een ongeluk afgedaan. Veel van zijn fans dichten het echter toe aan opzet. Een kogel blijft immers niet uit zichzelf in de loop van een pistool achter. Zowel de dood van Brandon Lee als van zijn vader Bruce Lee zijn omstreden. 

1991 – Kroaten en Kroatische Serviërs raken slaags in Plitvice, het sluipende begin van de oorlog in Kroatië.

1991 – Einde van het Warschaupact.

1986 – Een Mexicana Boeing 727 op weg naar Puerto Vallarta vat vlam en stort neer in de bergen ten noordwesten van Mexico-Stad, 166 mensen komen om.

1970 – Explorer 1 komt na 12 jaar terug in de atmosfeer.

1966 – De Sovjet-Unie lanceert Luna 10, de eerste ruimtesonde die in een baan om de maan komt.

1959 – De 14e dalai lama, Tenzin Gyatso, steekt de grens over naar India en krijgt daar politiek asiel.

1949 – Newfoundland wordt deel van Canada.

1948 – Het Amerikaanse congres keurt het Marshallplan goed.
Het Marshallplan was een omvangrijk materieel hulpplan, dat op initiatief van de toenmalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken George C. Marshall drie jaar na de Tweede Wereldoorlog in werking trad. Dit European Recovery Program (ERP) was gericht op de economische wederopbouw van de door de oorlog getroffen landen in Europa. Een belangrijke drijfveer van deze hulp was het vormen van een sterke buffer tegen de expansie van het communisme vanuit de Sovjet-Unie van Stalin. De betrekkingen tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie waren namelijk in snel tempo verslechterd en hadden geleid tot de “Trumandoctrine”.

1943 – Bombardement op het westen van Rotterdam, 326 doden en vierhonderd gewonden.
Het doelwit was het havengebied van Rotterdam, Schiedam en Vlaardingen. Met in het bijzonder de Schiedamse scheepswerf Wilton-Feijenoord, waar onderdelen voor Duitse onderzeeërs werden geproduceerd. Om de Duitsers te verzwakken wilden de geallieerden hun oorlogsindustrie vernietigen. De bommenwerpers misten echter hun doelwit. Door bewolking en de stromachtige wind kwamen de bommen voor een groot deel terecht in de dichtbevolkte woonwijk Bospolder-Tussendijken in Rotterdam-West.

1931 – Een aardbeving vernietigt Managua in Nicaragua, tweeduizend mensen komen om.

1917 – De Verenigde Staten nemen de Maagdeneilanden over na betaling van $25 miljoen aan Denemarken.

1909 – Servië accepteert Oostenrijks gezag over Bosnië en Herzegovina.

1892 – Pieter Frederik van Os (83) overleden.
Hij was een Nederlands kunstschilder. Hij was een zoon en leerling van Pieter Gerardus van Os en werkte voornamelijk in de geest van zijn vader. Van Os maakte deel uit van een bekende familie van kunstenaars. Van Os maakte reizen door België en Duitsland, en vestigde zich in 1839 in Haarlem. Evenals zijn vader specialiseerde hij zich in het schilderen van dieren, in zijn geval met name paarden in al hun verschijningsvormen, als werkpaard, trekpaard of renpaard.

1889 – De Eiffeltoren wordt ingehuldigd.
De Eiffeltoren is een monument in Parijs en een van bekendste en meest bezochte bezienswaardigheden van Frankrijk.  De Eiffeltoren is hét symbool van Parijs en wordt door velen gezien als een van de niet-klassieke wereldwonderen. De toren is ontworpen door de ingenieurs Maurice Koechlin en Émile Nouguier, twee medewerkers van Gustave Eiffel. De toren ontvangt tegenwoordig jaarlijks meer dan zes miljoen bezoekers en is daarmee het meest bezochte monument ter wereld.
De Eiffeltoren werd tussen 1887 en 1889 gebouwd ter gelegenheid van de Wereldtentoonstelling van 1889; de Eiffeltoren zou de monumentale toegang tot de tentoonstelling worden. Het jaar 1889 was niet toevallig uitgekozen: het was de honderdste verjaardag van de Franse Revolutie. De Eiffeltoren werd op 31 maart 1889 ingehuldigd en op 6 mei officieel geopend. In totaal werkten 250 staalarbeiders mee aan de bouw. Het was voor die tijd opmerkelijk, dat geen enkele arbeider tijdens de bouw het leven liet (er verongelukte alleen een arbeider die buiten werktijd met zijn verloofde de toren beklom). 

1866 – De Spaanse marine bombardeert de haven van Valparaíso, Chili.

1829 – Kardinaal Francesco Saverio Castiglioni wordt gekozen tot Paus Pius VIII.

307 – Na de echtscheiding van zijn vrouw Minervinia trouwt Constantijn de Grote met Fausta, de dochter van de gepensioneerde Romeinse keizer Maximianus.

 

Bronnen: o.a. Wikipedia

EXTRA:
Statistieken van deze dag en meer over deze wereld
Bevolkingsteller van Nederland

Wetenswaardigheden

facebook

© 31 maart 2023