Wat gebeurde er op 29 maart?

Elke dag het nieuws van vroeger

Elke dag het Nieuws van Vroeger volgen?                                            Klik hier bij Facebook. Klik hier bij Instagram.

 

2018 – The Passion 2018 vindt plaats in Amsterdam-Zuidoost.
Het is onderdeel van de viering rond het 50-jarig jubileum van het Amsterdamse stadsdeel. Er stonden ongeveer 11.000 mensen op dit grote veld en er keken 3.151.000 mensen naar de live-uitzending.

2010 – Twee terroristische zelfmoordaanslagen in de metro van Moskou kosten aan 40 mensen het leven.
Er zijn 64 gewonden.

2010 – Vanaf station Amsterdam Bijlmer ArenA vertrekt de eerste Nederlandse NS-trein met een internetverbinding voor alle passagiers.

2004 – Estland, Letland, Litouwen, Slowakije, Slovenië, Roemenië en Bulgarije treden toe tot de NAVO.

1989 – Een man vernielt in het Dordrechts Museum tien schilderijen.

1986 – Een confrontatie van extreemrechtse partijen met antifascisten in Kedichem leidt tot een veldslag.
Er vond in hotel Cosmopolite in Kedichem een ‘verzoeningsbijeenkomst’ plaats tussen de Centrumpartij en de Centrum Democraten. De plek was aanvankelijk geheim, maar toen deze rond half drie ’s middags bekend werd, gingen enige honderden actievoerders tegen de partijen naar Kedichem. De aanhangers van de Centrumpartij waren net aan hun vergadering begonnen. Ze werden beschermd door slechts twee agenten. Enige tientallen actievoerders sommeerden iedereen te vertrekken, gooiden de ruiten in en smeten een aantal rookbommen naar binnen. Een daarvan bleef in een gordijn hangen, dat vlam vatte. Het hotel vloog in brand en beide partijen vluchtten weg. CD-partijleider Hans Janmaat wist via aan elkaar geknoopte lakens uit de eerste verdieping te ontsnappen, maar zijn secretaresse Wil Schuurman slingerde aan de lakens door een ruit. Ze kwam zo ongelukkig terecht dat later een van haar benen moest worden geamputeerd. De actievoerders werden belaagd door woedende dorpsbewoners, en een deel van hen werd op de rivierdijk klemgereden en gearresteerd.

1985 – Abonneetelevisiezender FilmNet wordt opgericht.

1997 – W.F. de Gaay Fortman (85) overleden.
Hij was een Nederlands rechtsgeleerde en politicus. De gereformeerde De Gaay Fortman was een progressieve ARP- en CDA-politicus. Hij was ambtenaar, secretaris van de rijksbemiddelaars en docent aan de CNV-kaderschool en werd later hoogleraar aan de VU. In 1956 was hij zonder succes informateur tijdens de lange kabinetsformatie. Hij wist in 1960 echter snel een kabinetscrisis op te lossen. In 1973 liet hij zich overhalen om minister te worden in het kabinet-Den Uyl. Hij had een goede band met de ex-gereformeerde Den Uyl.
Zijn zoon Bas de Gaay Fortman trad in de politieke voetsporen van “Papa Gaay” (aldus Wim Kan) en werd fractieleider van de PPR.

1976 – De laatste Britse militairen verlaten de Maldiven.

1973 – De laatste Amerikaanse militairen verlaten Zuid-Vietnam.

1973 – Dr. Hook komt op de “Cover of the Rolling Stone”.
Dr. Hook
oorspronkelijk bekend als “Dr. Hook & The Medicine Show” was een pop-country rockband uit Union City (New Jersey).
Dr. Hook had een hit met The Cover Of The Rolling Stone ; in dit nummer werd de draak gestoken met het idee dat een muzikant pas succesvol is als hij op de voorkant van het ‘toonaangevende’ muziekblad Rolling Stone staat. Uiteindelijk kwam Dr. Hook inderdaad on the cover of the Rolling Stone (nummer van 29 maart 1973), weliswaar als karikaturen.

1969 – Lenny Kuhr wint met het liedje De troubadour  14e Eurovisiesongfestival in Madrid, Spanje.
Zij werd samen met het Verenigd Koninkrijk (Lulu), Frankrijk (Frida Boccara) en Spanje (Salomé) winnares van het Eurovisiesongfestival in Madrid met het liedje De troubadour, dat zij zelf heeft gecomponeerd op een tekst van David Hartsema.

1965 – Een vermomde kroonprinses Beatrix trekt met majoor Bosshardt van het Leger des Heils door de binnenstad van Amsterdam.

1951 – Ethel en Julius Rosenberg worden in de Verenigde Staten schuldig bevonden aan samenzwering tot het plegen van spionage.
Amerikaans echtpaar dat in 1953 werd verdacht vanwege spionage voor de Sovjet-Unie. Ze werden ervan verdacht geheimen van de atoombom aan Russische agenten te hebben doorgespeeld.

1920 – Mijn moeder, Ariana Juditha Braat geboren.
Zij is ruim 50 jaar getrouwd geweest met mijn vader Willem Pieter Ooms (* 1924 – † 1998).
Mijn moeder is op de hoge leeftijd van 90 jaar overleden op 27 augustus 2010.

1920 – In Ierland breekt een anti-Britse opstand uit.

1912 – Robert Falcon Scott komt met 4 metgezellen om tijdens een vliegende sneeuwstorm op Antarctica.
Hij was een Britse marineofficier en ontdekkingsreiziger, die beroemd is geworden als leider van twee expedities naar Antarctica. Tijdens zijn tweede expeditie kwam hij samen met zijn vier metgezellen om het leven op de terugtocht van de Zuidpool, die hij bereikt had op 17 januari 1912, een maand na Roald Amundsen.

1871 – De Royal Albert Hall wordt geopend door Koningin Victoria.

1814 – De Nederlandse Grondwet wordt aangenomen, die nog steeds, met aanpassingen, in gebruik is.

1792 – Gustaaf III van Zweden (46) overleden.
Hij was koning van Zweden vanaf 1771 tot zijn dood. Hij was de begaafde oudste zoon van koning Adolf Frederik van Zweden en Louisa Ulrika van Pruisen, tevens de oudere broer van Karel XIII, en vader van de latere koning Gustaaf IV Adolf.
Tijdens een gemaskerd bal op 16 maart 1792 in de opera van Stockholm werd de koning door Jacob Johan Anckarström in zijn rug geschoten. Hij stierf twee weken later.

1461 – Slag bij Towton.
De Slag bij Towton was een veldslag tijdens de Rozenoorlogen, een dynastieke burgeroorlog tussen het huis York en het huis Lancaster om de Engelse troon. De slag vond plaats op een plateau tussen de dorpen Towton en Saxton in Yorkshire. Het eindresultaat was een verpletterende overwinning voor het huis York. De troepen van het huis Lancaster werden weggevaagd.
De slag staat bekend als de grootste en bloedigste slag die ooit op Britse bodem werd uitgevochten. Het aantal soldaten op het slagveld wordt geschat op tussen 50.000 en 80.000. 28 hoge edelen, de helft van de hoge adel, waren aanwezig op het slagveld. De troepencijfers die het meest genoemd worden zijn 36.000 Yorkisten en 42.000 Lancastrianen.  Over het aantal verliezen bestaat nog altijd discussie, want een exacte schatting is lastig, al wordt een getal van 28.000 doden vaak genoemd.

Bronnen: o.a. Wikipedia
EXTRA: Statistieken van deze dag en meer over deze wereld
Bevolkingsteller van Nederland

 

facebook

© 29 maart 2023