Wat gebeurde er op 26 maart?

Elke dag het nieuws van vroeger

Elke dag het Nieuws van Vroeger volgen?                                            Klik hier bij Facebook. Klik hier bij Instagram.

 

2017 – De KNVB ontslaat Danny Blind als bondscoach van het Nederlands voetbalelftal.
Dat was een dag na de dramatische 2-0 nederlaag van Oranje tegen Bulgarije in de WK-kwalificatie.

2012 – Regisseur James Cameron daalt met een duikboot in de marianentrog af tot 10.898 meter diepte.

2007 – In het Nigeriaanse plaats Gadako komen meer dan zeventig mensen om het leven nadat een vrachtwagen kantelt en in brand vliegt.

2000 – Vladimir Poetin wint de presidentsverkiezingen in Rusland.

2003 – In de Golfoorlog missen twee kruisraketten doel, en slaan op een marktplein in Bagdad in.

1979 – Egypte en Israël tekenen een vredesverdrag, waarbij Egypte het eerste Arabische land is dat Israël erkent.

1940 – De vliegers Noomen en De Vries halen in hun Fokker G.I-jachtkruiser een Whittleybommenwerper van de Britse RAF neer die het Nederlandse luchtruim schendt.

1923-  Sarah Bernhardt (78) overleden.
Pseudoniem van Rosine Bernardt. Zij was een Frans actrice van Nederlandse afkomst.
Sarah Bernhardt werd een van de allergrootste actrices van haar tijd en blijft de grootste Franse theaterlegende uit de geschiedenis.

1881 – Carol I van Roemenië wordt gekroond tot eerste koning van Roemenië. Roemenië wordt een koninkrijk.
Hij 
was als Carol I van 1866 tot 1881 vorst en daarna tot 1914 koning van Roemenië. Zijn ouders waren Karel Anton van Hohenzollern-Sigmaringen en Josefine van Baden, dochter van groothertog Karel van Baden. Hij diende in het leger van Pruisen en nam deel aan de Duits-Deense Oorlog van 1864. Na de val van vorst Alexander Jan Cuza werd hij op 26 maart 1866 door de regering van Roemenië tot vorst verkozen, een land dat in 1862 onder suzereiniteit van het Ottomaanse Rijk was gesticht. Op10 mei arriveerde hij te Boekarest, alwaar hij hartelijk werd verwelkomd door een grote menigte en hoge politici. Hij ontving de titel domnitor (heerser, vorst) en hem werd voor het parlement de eed afgenomen. Hij leidde in 1877/78 de Roemeens-Russische troepen in de Russisch-Turkse Oorlog, waarna hij op het Congres van Berlijn als volledig soeverein heerser werd erkend. Carol werd op 26 maart 1881 tot koning uitgeroepen.

1874 – Jan Anne Beijerinck (74) overleden.
Hij was een Nederlands waterbouwkundige. Hij is vooral bekend vanwege de droogmaking van de Haarlemmermeer en een ontwerp voor gedeeltelijke droogmaking van de Zuiderzee, het zogenaamde Plan Beijerinck. Vanaf maart 1826 was hij al onder hoofdingenieur Jan Willem de Thomère belast met het ontwerpen en de uitvoering van de Zuidplaspolder.
In Nieuwerkerk aan den IJssel (gemeente Zuidplas) is er een straat naar hem genoemd: J.A. Beijerinckstraat.

1873 – Nederland stelt de sultan van Atjeh een ultimatum, zie Atjehoorlog.

1872 – Bij Owens Valley (Californië) ontstaat een aardverschuiving over 50 kilometer lengte.

1820 – Gerard van Dinter (73) overleden.
Hij was een Nederlandse kunstschilder. Hij schilderde zonnige landschappen met olieverf die hij geregeld stoffeerde met vee.
Sinds 1810 was hij betrokken als oprichter en directeur van de Stads Academie voor Teeken- en Schilderkunst in Den Bosch.

1657 – Jacob van Eyck (± 67) overleden.
Hij was een Nederlandse musicus en componist.
Jonkheer Jacob van Eyck werd waarschijnlijk in Heusden geboren als kind van adellijke ouders. Hij was al bij zijn geboorte blind. Hij ontwikkelde zich in Heusden als campanoloog (klokkendeskundige) en beiaardier. Heusden had één klein carillon, dat zich in de toren van het stadhuis bevond. Van Eycks kennis is van cruciale betekenis geweest voor de ontwikkeling van het klokkenspel. Van Eyck speelde naast een beiaard ook op blokfluit en dwarsfluit.

1276 –  Margaretha van Holland (± 43) overleden.
Beter bekend als Margaretha van Henneberg, zij was de jongste dochter van graaf Floris IV. Margaretha trouwde in 1249 met Hermann I von Henneberg-Coburg (1224-1290). Zij woonden meestal in Coburg, maar bezaten ook het kasteel de Hooghe Werf bij Loosduinen.
Haar naam is verbonden met “Het wonder van Loosduinen”: in haar sterfjaar zou ze 364 (of 365) kinderen hebben gebaard. Nadat ze een arme moeder met een tweeling had verweten dat het onmogelijk was dat ze twee kinderen van dezelfde man had gekregen zou deze haar toegewenst hebben dat ze zoveel kinderen zou krijgen als er dagen in het jaar zijn. De kinderen, van wie alle jongens Jan en alle meisjes Elisabeth werden genoemd, werden in twee doopvonten gedoopt, waarna zij overleden en samen met de moeder werden begraven. Nadien is Loosduinen geruime tijd een bedevaartsoord geweest.

Bronnen: o.a. Wikipedia
EXTRA: Statistieken van deze dag en meer over deze wereld
Bevolkingsteller van Nederland

facebook

© 26 maart 2023