Wat gebeurde er op 25 februari?

Elke dag het nieuws van vroeger

Elke dag het Nieuws van Vroeger volgen?                          Klik op Facebook, op Instagram of op Threads.

 

2023 – De Zweedse polsstokhoogspringer Armand Duplantis verbetert bij indoorwedstrijden in het Franse Clermont-Ferrand zijn eigen wereldrecord met 1 cm en brengt het op 6,22 meter.

2016 – Michael van Gerwen noteert het hoogste gemiddelde ooit in een dartswedstrijd op tv.
Gemiddelde 123,4 in een partij tegen Michael Smith (7-1 winst) tijdens de Premier League Darts 2016.
‘Mighty Mike’,  bijnaam van Van Gerwen, is een Nederlandse professionele darter.

2015 – Frans Hartman (75) overleden, Nederlands ondernemer en voetbalbestuurder.
Hartman was aanvankelijk boekhouder en financieel directeur in het bedrijf van FC Twente-bestuurslid Henk Olijve. Op 1 november 1968 richtte hij samen met zijn vrouw het bedrijf Bemico Stalen Meubelen op, genoemd naar zijn kinderen Bertrand en Miranda. Na een succesvolle introductie van Hartman als merknaam voor een serie tuinmeubelen, werd de bedrijfsnaam in de tweede helft van de jaren tachtig gewijzigd in Hartman. In 1975, kort na de dood van Olijve, werd Hartman zelf bestuurslid van FC Twente. In 1984 volgde hij Ferdinand Fransen op als voorzitter.

2009 – Bij een vliegtuigcrash van Turkish Airlines-vlucht 1951 nabij luchthaven Schiphol vallen negen doden.

1999 – Honderden mensen raken besmet met de legionellabacterie tijdens een bezoek aan de Westfriese Flora in Bovenkarspel.
32 mensen overlijden aan de gevolgen van de veteranenziekte.

1986 – Na vier dagen van massale demonstraties in de Filipijnen (later bekend geworden als EDSA-revolutie), ontvlucht president Ferdinand Marcos het paleis en wordt Corazon Aquino de nieuwe Filipijnse president.

1980 – Staatsgreep in Suriname.
Door onder anderen Desi Bouterse en Roy Horb: de Sergeantencoup.

1972 – Duitsland geeft vijf miljoen dollar aan een Arabische terrorist als losgeld voor de passagiers en bemanning van een gekaapte Jumbo Jet.

1954 – Gamal Abdel Nasser wordt premier van Egypte.

1947 – Pruisen (Duitsland) door de geallieerden ontbonden.

1941 Februaristaking.
Het was een staking op 25 en 26 februari 1941 die begon in Amsterdam en zich uitbreidde naar de Zaanstreek, Haarlem, Velsen,Hilversum en de stad Utrecht en directe omgeving. Het was de eerste grootschalige verzetsactie tegen de Duitse bezetter in Nederland. De staking was het enige massale en openlijke protest tegen de Jodenvervolging in heel bezet Europa.

1922 – Henri Landru, beter bekend als Blauwbaard, wordt geëxecuteerd.
Hij was een Franseseriemoordenaar, die omdat hij meerdere vrouwen om het leven bracht wel met Blauwbaard is vergeleken.

1921 – Georgië wordt bezet door de Sovjet-Unie.

1902 – Kroning van Edward VII.
Hij was koning van het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Ierland en keizer van Indië . Hij was de eerste vorst uit het Huis Saksen-Coburg en Gotha die over het Verenigd Koninkrijk regeerde. Zijn moeder was de Britse koningin Victoria, de enige dochter van Eduard August van Kent en prinses Victoire van Saksen-Coburg-Saalfeld. Zijn vader was prins-gemaal Albert van Saksen-Coburg en Gotha (zijn ouders waren neef en nicht van elkaar). Ook zijn zoon, koning George V, behoorde tot het Huis Saksen-Coburg en Gotha maar tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de naam door George V veranderd in het Brits klinkende Huis Windsor.

1902 – Het Londense publiek staat versteld bij de demonstratie van de eerste stofzuiger door Hubert Booth.
De ingenieur Hubert Booth (1871-1955) vond het raar dat mensen, terwijl ze hun kamer schoonmaakten, alleen maar keken naar hoe ze het vuil weg konden blazen. Waarom zouden ze het stof niet opzuigen en gelijk in een zak opvangen bedacht hij. In 1901 maakte hij de eerste stofzuiger, de Booth Machine; deze was met 50 kilo erg zwaar. De machines waren gemonteerd op wagentjes en werden getrokken door paarden. Zo ging de Booth Machine langs de huizen om die schoon te maken. Het apparaat bleef buiten staan en de metalen slangen werden langs de trap of door ramen naar de kamer gebracht die schoongemaakt moest worden. Eén persoon bediende de motor en een andere stofzuigde de vloeren en tapijten. Stofzuigen was kostbaar en alleen bedrijven en rijke mensen konden het betalen. De eerste keer dat het publiek kennismaakte met de stofzuiger van Hubert Booth was op 25 februari 1902. Op die dag was de kroning van Edward VII en Booth stofzuigde daarvoor de tapijten.

1837 – Thomas Davenport verkrijgt het eerste octrooi op de elektromotor.

1570 – Paus Pius V excommuniceert koningin Elizabeth I van Engeland.

138 – Antoninus Pius wordt door Hadrianus geadopteerd als zijn opvolger en plaatsvervanger van de overleden Lucius Aelius Verus Caesar.

 

Bronnen: o.a. Wikipedia
EXTRA:
Statistieken van deze dag en meer over deze wereld
Bevolkingsteller van Nederland
Geschiedenis & Genealogie / Achtergronden, bronnen, naslagwerken en overzichten
meer over
deze wereld
Bevolkingsteller van Nederland
facebook
johnooms-nl

© 25 februari 2024