Wat gebeurde er op 25 januari?

Elke dag het Nieuws van Vroeger volgen?                           Klik op Facebook, op Instagram of op Threads.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2021 – Tien Chinese mijnwerkers zijn overleden na twee weken vastgezeten te hebben in een deels ingestorte mijn nabij Yantai.
Er wordt er nog 1 vermist, tien anderen kwamen er levend uit.

2019 – Eli Asser (96) overleden.
Hij was een Nederlands tekstschrijver en Holocaustoverlevende.

2018 – Hammy de Beukelaer (87) overleden.
Nederlands stuntman. De Beukelaer leverde bijdragen aan honderden producties. Zo was hij de stuntcoördinator voor de televisieserie Floris van regisseur Paul Verhoeven, waarin hij ook een kleine rol als de bombardier vertolkte.

2016 – De Zuid-Afrikaanse overheid heeft een verbod uitgevaardigd op de luipaardjacht.
De bepaling gaat meteen in en geldt voor heel 2016.

2015 – Demis Roussos (68) overleden in een ziekenhuis in Athene.
Hij was een Grieks zanger en basgitarist. Zijn solocarrière vertoonde een piek in de jaren 1970-80 met een aantal hits waarvan de singles My Friend the Wind en Forever And Ever (1973) hoog genoteerd stonden in verschillende landen. Hij scoorde in december 1973 in Nederland een nummer 1 hit met Schönes Mädchen aus Arcadia.

2014 – Hans Veerman (80) overleden.
Hij was een Nederlands acteur. Hij had grote rollen in Medisch Centrum West als directeur Maurice Albers en Dossier Verhulst als advocaat De Vos, de corrupte patroon van hoofdrolspeler Derek de Lint. Veerman speelde zijn laatste filmrol in 2000 in Wilde Mossels. Veerman was de levenspartner van Hans Karsenbarg en nam, tijdens diens afwezigheid door ziekte, ook de rol van dokter Den Koninghe over in de televisieserie Baantjer.

2011 – Begin van het protest tegen president Hosni Moebarak in Egypte.

2005 – In Haarlem wordt Het Dolhuys, het nationaal museum van de psychiatrie, geopend.

2004 – Fanny Blankers-Koen (85) overleden.
Zij was een Nederlands atlete en olympisch kampioene.
In 1948 won ze tijdens de Olympische Spelen in Londen vier gouden medailles.

1999 – Bij een aardbeving in het westen van Colombia, met een kracht van 6,0 op de schaal van Richter, komen meer dan duizend mensen om.

1995 – Rusland veroorzaakt bijna de Derde Wereldoorlog.
In reactie op de lancering van een Noorse wetenschappelijke raket, die de Russen voor een militaire raket houden, wordt bijna een kernaanval uitgevoerd.

1990 – Er raast een storm door West-Europa die windsnelheden bereikt van 156 km/h.
In Nederland vallen negentien doden en in België elf. Onder de doden zijn drie brandweermannen die omkomen bij het blussen van een brand in hotel Huis ter Duin in Noordwijk aan Zee.

1981 – Een Chinese rechtbank spreekt het doodvonnis uit tegen de weduwe van Mao, Jiang Qing.
Zij was ook bekend onder haar geboortenaam Li Yunho en was de derde vrouw van Mao Zedong. Ze is vooral bekend vanwege haar rol in de Culturele Revolutie.
Na Mao’s dood werd ze – met de overige leden van de zogenoemde Bende van Vier – gearresteerd en in 1981 tijdens een showproces tot de dood veroordeeld. Dit werd later omgezet in levenslang. In 1991 werd ze om medische redenen vrijgelaten. Korte tijd later verhing ze zich in haar woning.

1971 – Charles Manson en drie vrouwen worden schuldig bevonden aan moord, en worden tot levenslang veroordeeld.
Manson was de sekteleider van de zogeheten Manson Family en werd bekend en berucht vanwege de veroordeling tot een levenslange gevangenisstraf wegens moord en aanstichting daartoe, in wat bekend is geworden als de zaak Tate/La Bianca (ook wel: de “Manson-moorden”), die in 1969 veel aandacht trok.

1971 – Idi Amin zet via een coup Milton Obote af en wordt president van Oeganda.

1961 – President John F. Kennedy geeft een persconferentie.
Dit is de eerste keer dat een presidentiële persconferentie live wordt uitgezonden op de televisie.

1949 – In Israël worden de eerste verkiezingen gehouden.

1947 – Al Capone (48) overleden.
Hij was een beruchte Amerikaanse gangster in de jaren 20 en 30 van de 20e eeuw. Hij werd geboren in de wijk Brooklyn in New York City, maar verhuisde later naar Chicago (Illinois). Tijdens de periode van de drooglegging beheerste Al Capone in Chicago het leeuwendeel van de misdadige activiteiten met betrekking tot het uitbaten van casino’s, het organiseren van prostitutie en illegale handel in alcohol. Hoewel de politie van zijn misdaden op de hoogte was kon Capone lange tijd ongestraft zijn activiteiten voortzetten. Uiteindelijk werd hij gearresteerd en veroordeeld op beschuldiging van belastingontduiking en moest hij zijn straf uitzitten in de gevangenis op het eiland Alcatraz. In 1939 werd hij vervroegd vrijgelaten vanwege zijn slechte gezondheid. Hij stierf aan een hartinfarct, ten gevolge van een beroerte.

1942 – Thailand verklaart de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk de oorlog.

1919 – De Volkenbond wordt opgericht op basis van het Verdrag van Versailles en gevestigd in Genève, met de intentie om via een supranationale organisatie ‘een einde aan alle oorlogen’ te maken.
In zijn grootste vorm (1934-1935) kende de Volkenbond 58 aangesloten landen als leden. De Volkenbond werd opgeheven op 20 april 1946, één dag na zijn laatste vergadering. De Verenigde Naties, die werden opgericht in 1945, kunnen worden beschouwd als de opvolger van de Volkenbond.

1917 – De Maagdeneilanden (Deens West-Indië) worden voor 25 miljoen dollar aan de Verenigde Staten verkocht.1915 – Alexander Graham Bell voert het eerste transcontinentale telefoongesprek, van New York naar San Francisco.
Bell was een Schots-Amerikaans uitvinder, autodidact en de oprichter van de telefoonmaatschappij Bell, die uitgroeide tot de American Telephone and Telegraph Company (AT&T). Bell werd geboren in Schotland, maar emigreerde naar Canada en daarvandaan naar de Verenigde Staten. Hoewel Bell vaak wordt genoemd als uitvinder van de telefoon is het Antonio Meucci die de eer daarvan toekomt.

1881 – Thomas Edison en Alexander Graham Bell richten de Oriental Telephone Company op.

1554 – São Paulo (Brazilië) wordt gesticht.

98 – Trajanus volgt Nerva op als keizer van het Romeinse Keizerrijk.

Bronnen: o.a. Wikipedia
Extra:
Statistieken van deze dag en meer over deze wereld

Bevolkingsteller van Nederland
Geschiedenis & Genealogie / Achtergronden, bronnen, naslagwerken en overzichten

 

facebook

johnooms-nl

© 25 januari 2024