Wat gebeurde er op 12 januari?

Elke dag het nieuws van vroeger

Elke dag het Nieuws van Vroeger volgen?                              Klik op Facebook, op Instagram of op Threads.

 

2023 – Lisa Marie Presley (54) overleden.
Zij was een Amerikaanse zangeres en dochter van Elvis Presley.

2020 – Aart Staartjes (81) overleden.
Hij was een Nederlandse acteur, regisseur, presentator, documentairemaker en schrijver.
In 1967 begon Staartjes Woord voor woord, een serie bijbelvertellingen voor de jeugd, bij de IKOR.
Het bekendst werd Aart Staartjes als bedenker en samensteller van een aantal baanbrekende kinderseries. In 1972 bedacht hij voor de VARA De Stratemakeropzeeshow. Thema van dit kinderprogramma was het doorbreken van een aantal taboes.
In januari 1974 bedacht hij een programma voor de allerkleinsten, De film van Ome Willem met Edwin Rutten in de hoofdrol. De serie werd een groot succes en eindigde pas op 14 mei 1989. De Stratenmakeropzeeshow kreeg een vervolg met J.J. De Bom voorheen De Kindervriend.
Sinds 1984 speelde Staartjes in het kinderprogramma Sesamstraat mee als Meneer Aart. Ook Staartjes heeft jarenlang Sint Nicolaas verwelkomd.
Staartjes kreeg op 10 januari 2020 met zijn brommobiel een zwaar auto-ongeluk in Leeuwarden. Hij overleed twee dagen later op 81-jarige leeftijd in het Universitair Medisch Centrum Groningen.

2020 – De Taal Vulkaan  in de provincie Batangas van de Filipijnen komt tot een nieuwe uitbarsting.
De uitbarsting werd gevolgd door aardbevingen. Meer dan 45.000 mensen zijn geëvacueerd, 160.000 mensen zijn gevlucht.

2014 – De Nederlandse schaatser Jan Blokhuijsen wordt Europees kampioen schaatsen allround.
Bij de vrouwen zegeviert zijn landgenote Ireen Wüst.

2010 – Haïti wordt getroffen door een aardbeving met een kracht van 7,0 op de schaal van Richter.
Veel gebouwen worden verwoest en minstens 230.000 mensen komen om.

2009 – Kick Stokhuyzen (78) overleden.
Hij was een Nederlandse quizmaster, televisiepresentator en stemacteur

2005 – Lancering van Deep Impact, het eerste ruimtetuig dat (gecontroleerd) neerstort op een komeet.

2003 –  Maurice Gibb (53) overleden.
Hij was een Britse zanger en musicus afkomstig van het eiland Man. Met zijn broers Barry en Robin vormde hij de Bee Gees, een van de meest succesvolle popgroepen aller tijden. .

1987 – Zeven maffia-bazen worden in New York veroordeeld tot honderd jaar gevangenisstraf elk.

1983 – De Chileen Charlie da Silva schiet in Amsterdam een landgenoot dood bij een viskraam (‘haringkarmoord’).

1979 – De Kindertelefoon wordt opgericht.

1976 – Agatha Christie (85) overleden.
Zij was een Britse schrijfster, die uitgroeide tot een van de meest succesvolle auteurs aller tijden. Haar werken werden in ten minste 108 talen vertaald, en er werden ruim 4 miljard exemplaren van haar boeken verkocht.
Agatha Christies oeuvre omvat 66 detectiveromans, 20 toneelstukken, 4 non-fictiewerken, 6 romans onder het pseudoniem Mary Westmacott en ongeveer 150 korte verhalen.

1976 – De oud-ministers Roolvink en Schmelzer alsmede Elsevier-hoofdredacteur Hoogendijk maken bekend dat zij tegen fikse betaling Gulf Oil Corporation adviezen hadden verstrekt.

1972 – Henri Pieck (76) overleden.
Hij was een Nederlandse beeldend kunstenaar, communist, spion en verzetsman. Hij was de tweelingbroer van de bekende kunstenaar Anton Pieck en vader van de meubelontwerper en avonturier Han Pieck.

1943 – Jan Campert (40) overleden.
Hij was een Nederlandse journalist, dichter, schrijver en verzetsman. Hij is vooral bekend van het gedicht De achttien dooden, dat hij schreef naar aanleiding van de executie van vijftien verzetslieden van de Geuzengroep en drie communistische Februaristakers op 13 maart 1941.  Met dit gedicht is hij geworden wat hij als verzetsstrijder wilde: Stem te zijn, en anders niet.
Campert heeft rond de 20 joden naar België helpen ontsnappen. Op 21 juli 1942 werd hij met zijn helper de Bredase journalist Martien Nijkamp vlak over de grens bij Baarle-Nassau gearresteerd toen hij de 21-jarige jood Frans van Raalte naar België probeerde te smokkelen. Uiteindelijk kwam hij in november 1942 in het Duitse concentratiekamp Neuengamme terecht. Volgens de officiële verklaring in zijn medische dossier is hij op veertigjarige leeftijd aldaar aan borstvliesontsteking overleden.

1807 – Leidse buskruitramp (of de ramp met het kruitschip) vond plaats om kwart over vier ’s middags, ten tijde van de Franse bezetting. 
Een schip dat van Haarlem naar Delft ging had 37.000 Hollandse ponden (dat wil zeggen 17.760 kg) aan buskruit aan boord. Het ontplofte midden in Leiden in het Steenschuur in het verlengde van het Rapenburg. Bij de ramp vielen 151 doden en ruim 2.000 gewonden. Circa 220 woningen werden compleet verwoest of werden onbewoonbaar verklaard. Zelfs in de verste wijken in Leiden waren ramen kapot of werden dakpannen van het dak afgeblazen.
Koning Lodewijk Napoleon was na vijf uur al op de plaats van de ramp; hij bleef hier ruim een dag. Hij wilde Leiden helpen en stelde duizenden soldaten aan om Leiden op te bouwen.

1759 – Anna van Hannover (49) overleden, weduwe van stadhouder Willem IV.
Zij was het tweede kind van de latere Britse koning George II, de reden dat zij zowel in Engeland als in Nederland ‘Princess Royal’ werd genoemd. Zij werd vooral bekend als vrouw van prins Willem IV, erfstadhouder van de Republiek der Verenigde Provinciën.

1528 – Gustaaf I van Zweden wordt tot koning gekroond.

1519 – Keizer Maximiliaan I (59) overleden, Duits keizer en aartshertog van Oostenrijk

Bronnen: o.a. Wikipedia
Extra:
Statistieken van deze dag en meer over deze wereld

Bevolkingsteller van Nederland
Geschiedenis & Genealogie / Achtergronden, bronnen, naslagwerken en overzichten
  

  facebook    

 

© 12 januari 2024