Wat gebeurde er op 12 augustus?

 

Elke dag het nieuws van vroeger

Elke dag het Nieuws van Vroeger volgen? Klik dan hier!

 

2018 – De Eredivisie begint met een overwinning voor de debutant FC Emmen bij ADO Den Haag
Glenn Bijl scoort de eerste Drentse goal ooit in de Eredivisie.

2017 – Doden rond extreemrechtse mars in Verenigde Staten.
Honderden voor- en tegenstanders zijn in Charlottesville in de Amerikaanse staat  Virginia met elkaar op de vuist gegaan. Een auto is op de demonstranten ingereden en heeft een vrouw doodgereden en tientallen mensen verwond. De staat heeft de noodtoestand uitgeroepen.

2015 – Bij een explosie op het haventerrein van Tianjin komen 173 mensen om.
De explosie en de daaropvolgende schokgolf verwondden honderden mensen en bracht het dodental op 173, waaronder een groot deel brandweermannen die tijdens de eerste explosie de bluswerkzaamheden gestart waren. Tot op enkele kilometers braken ruiten. Zesduizend mensen raakten dakloos. De oorzaak van de explosie is tot op heden onbekend.

Friso van Oranje-Nassau van Amsberg

Friso van Oranje-Nassau van Amsberg

2013 – Friso van Oranje-Nassau van Amsberg (44) overleden, Nederlands prins.
Johan Friso Bernhard Christiaan David, Prins van Oranje-Nassau, graaf van Oranje-Nassau, jonkheer van Amsberg  (Utrecht, 25 september 1968 – Den Haag, 12 augustus 2013) was het tweede kind van prinses Beatrix en prins Claus en een jongere broer van Willem-Alexander. Daarmee was hij bij zijn geboorte derde in de lijn om zijn grootmoeder koningin Juliana op te volgen als staatshoofd van het Koninkrijk der Nederlanden. Tijdens zijn laatste vakantiedag in het Oostenrijkse Lech raakte Friso op 17 februari 2012 bedolven onder een sneeuwlawine. Hij bevond zich daarna in comateuze toestand. Prins Friso overleed op 12 augustus 2013 op 44-jarige leeftijd in Paleis Huis ten Bosch, volgens de Rijksvoorlichtingsdienst “aan complicaties die zijn opgetreden ten gevolge van de hersenbeschadiging veroorzaakt door zuurstoftekort bij zijn ski-ongeval in Lech, Oostenrijk”.

2010 – Desi Bouterse wordt geïnaugureerd als president van Suriname.

2008 – RTL-cameraman Stan Storimans komt om het leven bij de bombardementen door de Russische Luchtmacht op Gori.
Een RTL-verslaggever raakt lichtgewond.

2000 – De Russische atoomonderzeeër Koersk zinkt in de Barentszzee; alle 118 bemanningsleden komen om.

1985 – Een Boeing 747 van Japan Airlines botst tegen de berg Osutaka op het eiland Honshu.
De ramp kost 520 mensen het leven en is het grootste vliegtuigongeluk in de geschiedenis.

1981 – De IBM
  Personal Computer wordt geïntroduceerd, de eerste computer voor thuisgebruik.
De prijs is omgerekend naar huidige geldwaarde 10.000 euro.

1974 – De directie van Radio Veronica moet via de pers vernemen dat het station op 31 augustus 1974 haar uitzendingen moet staken.

1975 – De MV Norderney, het voormalige zendschip van Radio Veronica wordt de haven van Amsterdam binnengesleept en direct in beslag genomen.

1960 – De eerste communicatie satelliet, Echo I, wordt gelanceerd.

1945 – Japanse overgave na de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki.

Hendrik Petrus Berlage

Hendrik Petrus Berlage

1934 – Hendrik Petrus Berlage (78) overleden.
Hij was een invloedrijke Nederlandse architect en stedenbouwkundige.
Veel werken van Berlage bevinden zich in Amsterdam. Belangrijke projecten zijn het gebouw voor ‘De Algemeene’ (1893) op het Damrak (later C&A), het gebouw voor de Algemene Nederlandse Diamantbewerkers Bond de Burcht van Berlage(1900), de Beurs van Berlage (1903), het uitbreidingsplan Amsterdam-Zuid (Plan Zuid) (1917), het Mercatorplein (1925) en de Berlagebrug (1928).

1914 – Slag der Zilveren Helmen, in Halen (België).
Voor de laatste keer in Europa vindt een cavaleriecharge plaats. Er vallen 140 Belgische en 160 Duitse soldaten.
De Belgen winnen en verschansen zich te Diest.

1911 – Jozef Israëls (87) overleden.
Hij was één van de voornaamste Nederlandse schilders uit de Haagse School. Hij was niet alleen schilder, hij maakte ook etsen en lithografieën en schreef. Als pseudoniem gebruikte hij J. Maalman.

Quagga

Quagga

1883 – De laatste levende Quagga (een zebra-soort) sterft in dierentuin Artis.

1665 – In de baai van Bergen begint tijdens de Tweede Engels-Nederlandse Oorlog een zeeslag tussen een Nederlandse retourvloot met een van de rijkste vrachten ooit aan boord en een Engels flottielje van oorlogsschepen. 

1099 – Tijdens de eerste kruistocht verslaat Godfried van Bouillon de Saracenen en wordt het eerste kruisvaardersrijk gesticht : het Koninkrijk Jeruzalem.

Lodewijk II van Italië

Lodewijk II van Italië

875 – Lodewijk II van Italië (60) overleden.
Hij was keizer van het Roomse Rijk (toen nog niet ‘”Heilig” genoemd) en koning van Noord-Italië. Hij was de oudste zoon van keizer Lotharius I en daardoor afstammeling van Karel de Grote.

 

 

 

Cleopatra

Cleopatra

30 v.Chr. – Cleopatra (39) overleden (zelfmoord), laatste koningin van Egypte.
Ze is verreweg de bekendste van de vele gelijknamige Egyptische vorstinnen en wordt gewoonlijk kortweg als Cleopatra aangeduid.
Zij had een verhouding met Julius Caesar, die haar greep op de troon verstevigde. Na de moord op Caesar in 44 v.Chr. bond ze zich aan Marcus Antonius, met wie zij een tweeling kreeg. Later trouwde zij met Marcus Antonius en baarde nog een zoon.
Nadat Antonius’ rivaal en Caesars wettelijke opvolger, Gaius Julius Caesar Octavianus, de volle macht van Rome tegen Egypte keerde en een relatie met Cleopatra van de hand wees, benam Cleopatra zich van het leven.

Marcus Antonius

Marcus Antonius

30 v.Chr. – Marcus Antonius (53) overleden (zelfmoord).
Hij was een Romeins politicus en generaal. Als militaire commandant en administrateur was hij een belangrijke aanhanger en trouwe vriend van Julius Caesar. Hij kwam in de ban van Cleopatra VII, koningin van Ptolemaeïsch Egypte, die eerder een affaire had met Julius Caesar. Hij schonk haar provinciae en verleende haar en de zoon die Caesar bij haar verwekt had de titel “koningin der koningen” respectievelijk “koning der koningen”. Later trouwde Marcus Antonius met Cleopatra, bij wie hij drie kinderen kreeg.  Een meningsverschil tussen Octavianus en Antonius mondde in 31 v.Chr. uit in een burgeroorlog, de Laatste Oorlog van de Romeinse Republiek. Antonius werd verslagen bij de Zeeslag bij Actium en in een korte veldslag bij Alexandrië. Antonius gaf Cleopatra daarvan de schuld, waarop zij zich uit vrees voor zijn woede liet opsluiten in de tombe die zij voor zichzelf had laten bouwen. Haar boodschappers kregen de opdracht om aan Antonius te vertellen dat zij dood was. Antonius geloofde dat en liet zich op zijn zwaard vallen.

 

Bronnen: o.a. Wikipedia

EXTRA: Statistieken van deze dag en meer over deze wereld

Bevolkingsteller van Nederland

 

  facebook       

© 12 augustus 2022