Wat gebeurde er op 11 augustus?

 

Elke dag het nieuws van vroeger

Elke dag het Nieuws van Vroeger volgen? Klik dan hier!

 

2020 – Trini Lopez (83) overleden.
Hij was een Amerikaans zanger. Hij had groot succes in 1963 met het lied If I had a hammer. Het bereikte de eerste plaats in de hitlijsten in vijfentwintig landen.

2017 – De Amerikaanse president Donald Trump oogst verontwaardiging in Latijns-Amerika door te dreigen met militair ingrijpen in Venezuela.

LOS ANGELES, CA - JANUARY 07: ***EXCLUSIVE*** Actor Robin Williams poses for a portrait with his award for Scene Stealing Guest Star during the 35th Annual People's Choice Awards held at the Shrine Auditorium on January 7, 2009 in Los Angeles, California. (Photo by Michael Caufield/Getty Images for PCA) *** Local Caption *** Robin Williams

Robin Williams

2014 – Robin Williams (63) overleden.
Hij was een Amerikaans acteur en komiek. Zijn improvisatietalent, in combinatie met een hoeveelheid aan typetjes en accenten, zijn in veel filmrollen terug te vinden. Williams is drie keer getrouwd geweest. Op 11 augustus 2014 werd Williams dood in zijn woning gevonden. Hij had zelfmoord gepleegd door ophanging. De acteur kampte al decennialang met een alcoholverslaving en was volgens zijn woordvoerster al enige tijd depressief.

2005 – Rens Blom wint goud met het onderdeel polsstokhoogspringen op het WK-atletiek.
Het is het eerste wk-atletiekgoud voor Nederland ooit.

1999 – Totale zonsverduistering tussen Cornwall (Groot-Brittannië) en India.

1979 – Na het doorbreken van een dam bij Morvi in het westen van India sterven minstens 20.000 mensen door de overstromingen als gevolg van de stortvloed van water.

1965 – Begin van de rassenrellen in Watts, een wijk van Los Angeles.

1962 – Lancering van de Vostok 3 met aan boord Andrian Nikolajev.

Een dag later volgt de Vostok 4 met aan boord Pavlo Popovytsj voor een gezamenlijke vlucht met Vostok 3.

1960 – Tsjaad wordt op een vreedzame manier onafhankelijk van Frankrijk.

1952 – Hussein wordt koning van Jordanië, nadat zijn voorganger Talal troonsafstand moet doen vanwege schizofrenie.

1934 – Op het eiland Alcatraz wordt een gevangenis geopend.

1919 – Friedrich Ebert, de eerste president van de nieuwe Duitse Republiek tekent de grondwet: de Weimarrepubliek is een feit.

1877 – Asaph Hall ontdekt twee manen van Mars, Phobos en Deimos.

1864 – Abram van Rijckevorsel (73) overleden.
Van Rijckevorsel is een telg uit het geslacht Van Rijckevorsel. Op twintigjarige leeftijd trad hij al zelfstandig als koopman op.
In 1823 werd Van Rijckevorsel benoemd tot lid van de Rotterdamse Kamer van Koophandel, waar hij in 1838 voorzitter werd. Hij zou die functie 26 jaar vervullen, tot aan zijn dood in 1864. Van 1839 tot 1849 was hij lid van de Rotterdamse gemeenteraad. In 1841 werd hij door de Staten van Zuid-Holland gekozen als lid van de Tweede Kamer. Hij kwam daar met name op voor de belangen van handel en scheepvaart. Nadat hij zich in 1850 niet meer herkiesbaar had gesteld, werd hij lid van de Eerste Kamer. Deze functie vervulde hij tot 1862. Van Rijckevorsel liet in de politiek zijn invloed gelden bij de totstandkoming van de wet tot aanleg van de Nieuwe Waterweg en de spoorwegverbinding van Rotterdam met Duitsland. Van Rijckevorsel vervulde een groot aantal maatschappelijke functies. In Rotterdam is in 1965 als eerbetoon de Abram van Rijckevorselweg naar hem genoemd. Deze weg is een hoofdverbinding tussen de Maasboulevard in Rotterdam, de A16 bij de Van Brienenoordbrug en gaat door Capelle aan den IJssel richting de gemeente Zuidplas.

1863 – Cambodja wordt een protectoraat van Frankrijk.

1828 – Ranavalona I wordt koningin van het Koninkrijk Madagaskar.

1714 – Christoffel Pierson overleden.
Hij was een Nederlandse kunstschilder en dichter.

1674 – Slag bij Seneffe tussen een Frans leger onder maarschalk Condé en een Nederlands – Spaans – Oostenrijks – Duits leger onder stadhouder Willem III.

1492 – Paus Alexander VI wordt gekozen als opvolger van Paus Innocentius VIII.

Frans van Brederode

Jonker Frans van Brederode

1490 – Frans van Brederode (25) overleden.
Hij was de hoofdrolspeler in de Jonker Fransenoorlog tijdens de Hoekse en Kabeljauwse twisten.
Hij was een zoon van Reinoud II van Brederode en Yolande van Lailang.
Op 23 juli 1490 raakte Frans van Brederode zwaargewond bij de Slag bij Brouwershaven. Hij werd gevangengenomen en opgesloten in de Puttoxtoren in Dordrecht. Daar overleed hij later aan zijn verwondingen voordat hij zou worden opgeknoopt. Frans overleed zonder enig nageslacht op een leeftijd van 25 jaar. Rotterdam eert hem met de straatnaam Jonker Fransstraat.

490 – Slag aan de Adda tussen het leger van de Ostrogoten onder leiding van Theodorik en het huurlingenleger van Odoaker.

355 – Flavius Silvanus wordt beschuldigd van verraad en laat zich in Gallië tot keizer uitroepen door officieren van het Romeinse leger.
Hij regeert slechts 28 dagen en wordt door handlangers van Ursicinus vermoord.

3114 v.Chr. – Deze dag is het aftelpunt van de Mayakalender (13.0.0.0.0 4 Ahau 8 Cumku).

Bronnen: o.a. Wikipedia

EXTRA: Statistieken van deze dag en meer over deze wereld

Bevolkingsteller van Nederland

  facebook       

© 11 augustus 2022