Wat gebeurde er op 27 juni?

 

Elke dag het nieuws van vroeger

Elke dag het Nieuws van Vroeger volgen? Klik dan hier!

 

2018 – Vandaag is bekend gemaakt dat Femke Halsema de nieuwe burgemeester van Amsterdam is geworden.

2017 – De Venezolaanse regering zegt dat een helikopter het Hooggerechtshof en het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft aangevallen.
President Nicolás Maduro spreekt van een terroristische aanslag.

Hero Jan Hooghoudt

2017 – Hero Jan Hooghoudt (88) overleden.
Hij behoorde tot de derde generatie Hooghoudt die leiding gaf aan de gelijknamige distilleerderij.
Hooghoudt is een Groningse distilleerderij, die diverse gedistilleerde dranken en limonadesiroop produceert. Het familiebedrijf werd in 1888 door zijn grootvader Hero Jan Hooghoudt opgericht. Tot die tijd was hij bakker. Het bedrijf was jarenlang in de Nieuwe Ebbingestraat in de Groninger binnenstad gevestigd, maar verhuisde aan het eind van de twintigste eeuw naar een nieuw complex op het bedrijventerrein Euvelgunne.

Michael Bond met Beertje Paddington

2017 – Michael Bond (91) overleden. 
Engelse schrijver van de boeken over Beertje Paddington. Bond werd bekend door alle verhalen over Paddington, een bruine beer die vanuit Zuid-Amerika naar Groot-Brittannië was gestuurd en door een gezin werd gevonden op het gelijknamige metrostation. Het eerste boek over het beroemde beertje verscheen in 1958. In 2015 schreef Bond zijn laatste verhaal over Paddington: Love From Paddington. In totaal werden er zo’n 35 miljoen boekjes over het beertje verkocht.

Bud Spencer

2016 – Bud Spencer (86) overleden.
Zijn echte naam was Carlo Pedersoli. Hij was een Italiaanse filmacteur en zwemmer.
Bud Spencer maakte vooral furore in spaghettiwesterns en actiefilms, waarin hij vaak een duo vormde met landgenoot en collega-acteur Terence Hill. Voorafgaand aan zijn filmcarrière was Spencer een succesvol zwemmer, die deelnam aan de Olympische Spelen van 1952 en 1956.
De voornaam van zijn in 1967 gekozen pseudoniem Bud Spencer verwijst naar zijn favoriete biermerk Budweiser; de achternaam is een hommage aan de dat jaar overleden acteur Spencer Tracy, van wie hij een groot liefhebber was.

2014 – Allerlaatste uitzending van het Schooltv-weekjournaal, een Nederlandse actualiteitenrubriek.

2010 – Op de Maasvlakte (Rotterdam) verongelukt een helikopter tijdens opnames van de Tour du Port, een toertocht voor wielerliefhebbers aan de vooravond van de start van de Ronde van Frankrijk 2010.
Vier personen komen om het leven en één persoon raakt zwaargewond.

2009 – Het Belgische Stocletpaleis wordt toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

2009 – De Nederlandse popgroep Krezip geeft haar afscheidsconcert.

2007 – De Britse premier Tony Blair legt na tien jaar zijn ambt neer.

W.G. van de Hulst

W.G. van de Hulst

2006 – W.G. van de Hulst jr. (89) overleden.
Hij was een Nederlandse kunstschilder, schrijver en beeldhouwer. Tevens was hij, in zijn vroege jaren, illustrator van honderden jeugdboeken.
Het eerste boek dat Willem G. van de Hulst op 14-jarige leeftijd voor zijn vader illustreerde was INDE SOETE SUIKERBOL (1931), een van de eerste stripverhalen in Nederland dat verscheen in het toenmalige dagblad De Standaard.

1999 – Willem Duys neemt afscheid als presentator van de AVRO.

1993 – De VS vuren kruisraketten af op doelen in Bagdad als vergelding voor een plan om oud-president Bush te vermoorden.

1991 – Klaas Bruinsma (37) vermoord.
Hij was een Nederlandse drugsbaron die beschouwd wordt als de ‘vader’ van de Nederlandse drugshandel. Hij had als bijnamen De Lange (wegens zijn lengte) en De Dominee. Die laatste bijnaam had hij te danken aan zijn zwarte kleding en zijn gewoonte anderen de les te lezen.
Hij werd doodgeschoten door Martin Hoogland, een ex-politieman die voor de Joegoslavische maffia was gaan werken. Hoogland werd op zijn beurt in 2004 ook doodgeschoten.

1980 – Een Italiaanse DC-9 met 81 inzittenden verongelukt boven de Tyrreense Zee.
17 jaar later blijkt de oorzaak een NAVOraket.

1968 – Vier leden van de Boerenpartij (Evert Jan Harmsen, Johan van de Brake, Wouter van Harselaar en Hubert Kronenburg) splitsen zich af en gaan in de Nederlandse Tweede Kamer verder als de Groep Harmsen.

1966 – De Nederlandse schrijver Gerard Reve treedt toe tot de Rooms-Katholieke Kerk.

1957 – Orkaan Audrey maakt vijfhonderd slachtoffers in de Amerikaanse staten Louisiana en Texas.

1954 – Operatie PBSUCCESS: Het leger, gesteund door de CIA, werpt de democratisch gekozen regering van Jacobo Arbenz Guzmán van Guatemala omver.

1954 – In Obninsk, Rusland, wordt de eerste energieproducerende kerncentrale opgestart.

1947 – In Ukkel wordt met 38,8 °C de hoogste temperatuur gemeten die ooit in België is vastgesteld.
In Maastricht wordt het op die dag 38,4 °C, de op één na hoogste temperatuur in Nederland ooit gemeten.

1909 – In Etten-Leur vindt de eerste gemotoriseerde vlucht boven Nederland plaats.
De piloot is de Franse Charles de Lambert.

Potgieter

Potgieter

1808 – Everhardus Johannes Potgieter geboren.
Hij was een Nederlandse schrijver. Hij richtte in 1837 het progressief-liberale weekblad De Gids op. Hij overleed op 3 februari 1875.
Potgieters werk is over het algemeen kritisch en heeft een melancholische stemming. In zijn geboortestad Zwolle is het park Potgietersingel naar hem genoemd, en er is ook een standbeeld van de schrijver te vinden. In verschillende steden en dorpen in Nederland, zoals in Utrecht, Haarlem, Bloemendaal, Hilversum, Zandvoort en Zevenhuizen, zijn er straten naar hem vernoemd.

1889 – Huwelijk van prins Willem van Hohenzollern en prinses Maria Theresia van Bourbon in Slot Sigmaringen.

1844 – Joseph Smith, leider van de Mormonen, en zijn broer Hyrum worden in de gevangenis te Carthage, Illinois, door tegenstanders van de Mormoonse Kerk gelyncht.

Graaf Floris V

Graaf Floris V

1296 – Graaf Floris V door edelen vermoord bij het Muiderslot.
Floris V , bijgenaamd “der keerlen god ” was de zoon van graaf Willem II, die tevens rooms-koning was. Via zijn moeder, Elisabeth van Brunswijk was hij verwant met het Schotse koningshuis. Bij zijn politieke optreden probeerde hij gebruik te maken van deze connectie.
Op tweejarige leeftijd werd hij graaf van Holland en Zeeland. Zijn vader was een half jaar daarvoor vermoord. Zijn oom, Floris de Voogd, nam voogdij over hem op zich. Zijn tante Aleida nam kort daarna voogdij over na de dood van Floris de Voogd. Op twaalfjarige leeftijd, in 1266, werd de jonge Floris officieel meerderjarig verklaard, en op 14-jarige leeftijd trad hij in het huwelijk met Beatrix van Vlaanderen (van Dampierre).
Het ging fout toen Floris zijn Engelse bondgenoot Eduard I in 1296 wegens een conflict over de wolhandel aan de kant zette ten gunste van de Franse bondgenoot. Het verhaal gaat dat de Engelse koning enkele ontevreden edelen zou hebben gevraagd hem gevangen te nemen. Tijdens een valkenjacht – volgens sommige geschiedschrijvers bij de Egelshoek werd Floris gevangengenomen door Gijsbrecht van Amstel, Herman VI van Woerden, Willem van Zaanden en Gerard van Velsen. Het nieuws van zijn gevangenneming lekte echter snel uit en onder het volk, waar Floris erg populair was, ontwikkelde zich het plan hem te bevrijden. Toen de edelen met hun gevangene op 27 juni 1296 het Muiderslot verlieten met Van Velsen en enkele schildknapen voorop als verkenners, kwamen ze bij Muiderberg een groep Gooilanders uit Naarden tegen die Floris in levende lijve kwamen opeisen. Hierop reed Gerard van Velsen terug, trok zijn zwaard en doodde graaf Floris.

+

Bronnen: o.a. Wikipedia

EXTRA: Statistieken van deze dag en meer over deze wereld

Bevolkingsteller van Nederland

  facebook       

© 27 juni 2022