Wat gebeurde er op 6 november?

 

Elke dag het nieuws van vroeger

Elke dag het Nieuws van Vroeger volgen? Klik dan hier!

 

2019 – Honderd jaar na de eerste radio-uitzending is de Dik Voormekaar Show gekozen tot beste radioprogramma van die 100 jaar.

2016 – Marc Sleen (93) overleden.
Pseudoniem van Marcel Honoré Nestor ridder Neels was een Vlaamse stripauteur die vooral bekend is voor zijn stripreeks De avonturen van Nero & Co.

2015 – Warmste 6 november ooit gemeten.
Hoogste etmaalgemiddelde temperatuur 15,5 °C.

2015 – De Rwandese president Paul Kagame veroordeelt het geweld in buurtland Burundi.
Hij waarschuwt in een emotionele toespraak voor etnisch geweld, dat in 2004 in zijn eigen land ontaardde in een genocide.

Hetty Blok

Hetty Blok als Zuster Klivia

2012 – Hetty Blok (92) overleden.
Zij was een Nederlands actrice, cabaretière, regisseuse en zangeres, die vooral bekend werd door haar rol als Zuster Klivia in de serie Ja zuster, nee zuster van Annie M.G. Schmidt.

1997 – De gemeenteraad van Vlaardingen hernoemt de Moermanlaan in Hoogstad vanwege vermeend antisemitisme van Cornelis Moerman.

1990 – Hongarije wordt het 24e lid van de Raad van Europa en is zo het eerste land van het Warschaupact dat toetreedt tot de organisatie.

1990 – Bij een aardbeving met een kracht van 6.6 op de schaal van Richter komen zeker 21 mensen om het leven in de Zuid-Iraanse provincie Fars.

1990 –  Op de A16 bij Breda komen bij een kettingbotsing als gevolg van een mistbank acht mensen om het leven.

1956 – Nederland trekt zich terug van de Olympische Spelen in Melbourne uit protest tegen de Sovjet-inval in Hongarije.

1953 – Het laatste dijkgat na de watersnoodramp van 1953 wordt gesloten bij de plaats Ouwerkerk.

Janus Ooms 1892

Janus Ooms 1892

1924 –  Janus Ooms (58) overleden.
Hij behaalde een prestatie waardoor hij in de Nederlandse sportgeschiedenis voortleeft in 1892. In de skiff won hij toen, als eerste niet-Brit in de geschiedenis, de Diamond Sculls in Henley, het officieuze wereldkampioenschap.
Naar aanleiding van zijn triomf schonken de gezamenlijke Nederlandse roeiverenigingen (de KNRB werd pas in 1917 opgericht) Ooms een gouden miniatuur in de vorm van een roeiriem. Deze Gouden Riem heeft Janus Ooms later doorgegeven aan de volgende winnaar en wordt nog steeds uitgereikt. De laatste keer was deze prijs in 2006 voor Marit van Eupen .

1923 – Jacob Schick verkrijgt een octrooi op ’s werelds eerste elektrische scheerapparaat.

1919 – Eerste radio-uitzending in Nederland voor een algemeen publiek verzorgd door radiopionier Hanso Schotanus à Steringa Idzerda.

1907 – Koets raakt bij dichte mist in het Hoendiep nabij Hoogkerk.
Er vielen  5 doden t.w. oud-commissaris Johan Æmilius Abraham van Panhuys, zoon Hobbe (burgemeester van Leek), hun echtgenotes en huisknecht.

1904 – In de haven van Moerdijk zinkt een houten aak nadat het schip lek is gestoten, 5 opvarenden verdrinken.

1840 – De Republiek van de Rio Grande geeft zich over aan Mexico.
De republiek verklaarde zich onafhankelijk van Mexico op 17 januari 1840, voornamelijk uit onvrede met de regering van Antonio López de Santa Anna, die de macht van de staten ernstig had beknot.  De republiek heeft 283 dagen bestaan, op 6 november gaven de troepen van de republiek, omsingeld in Saltillo, zich over en het land werd weer geannexeerd door Mexico.

Willem II van Oranje

Willem II van Oranje

1650 – Willem II van Oranje (24) overleden.
Hij was prins van Oranje en graaf van Nassau-Oranje, was tussen 1647 en 1650 stadhouder van Holland, Zeeland, Utrecht, Overijssel, Gelre en Zutphen, Groningen en Drenthe. Hij was de zoon van stadhouder en prins Frederik Hendrik van Oranje en Amalia van Solms. Hij trouwde op 14-jarige leeftijd met de negenjarige Maria Henriëtte Stuart, de oudste dochter van koning Karel I van Engeland.

1614 – Gerard Reynst volgt Pieter Both op als Gouverneur-Generaal van Nederlands-Indië.

355 – Keizer Constantius II benoemt Julianus de Afvallige tot Caesar en mogelijke troonopvolger.
Hij wordt opperbevelhebber over het Romeinse leger in Brittannië, Gallië en Hispania.

 

Bronnen: o.a. Wikipedia

EXTRA: Statistieken van deze dag en meer over deze wereld

Bevolkingsteller van Nederland

  facebook       

© 6 november 2021