Wat gebeurde er op 2 november?

Elke dag het nieuws van vroeger

Elke dag het Nieuws van Vroeger volgen? Klik dan hier!

 

2018 – Nina Derwael wordt wereldkampioen aan de brug in Doha.

Oleg Popov

2016 – Russische clown Oleg Popov (86) overleden.
Zijn outfit bestond standaard uit een opvallend grote geblokte pet, een rode dopneus, een strogele pruik en flapschoenen. Zijn optreden als clown past in de Russische Iwanuschka-traditie, een combinatie van humor en tragiek waarbij de clown dom lijkt te zijn, maar het ook weer niet is.

 

2014 – Warmste 2 november ooit.
Hoogste etmaalgemiddelde temperatuur 14,8 °C.

Rijk de Gooyer2011 –  Rijk de Gooijer (85) overleden.
Bij het grote publiek beter bekend als Rijk de Gooyer, was een Nederlandse acteur die tevens naam heeft gemaakt als komiek, zanger, schrijver en columnist. De Gooyer won in zijn leven driemaal een Gouden Kalf. De eerste in 1982, voor zijn hele oeuvre. Volgens eigen zeggen had hij die al een jaar eerder kunnen winnen (bij de allereerste editie ooit), maar omdat hij weigerde op te komen dagen, ging de prijs naar Rutger Hauer. Zijn tweede (Hoogste Tijd, 1995) wierp hij onderweg terug naar huis uit het raam van de taxi in het televisieprogramma Taxi. Maarten Spanjer was destijds bestuurder in dit televisieprogramma. In het fragment is te horen hoe De Gooyer zegt dat hij de uitreiking een armetierige vertoning vond. Ook de derde, in 1999 voor Madelief, krassen in het tafelblad, werd het taxiraam uitgegooid, dit keer door Maarten Spanjer.

2005 – In Thailand wordt de Amsterdamse topcrimineel John Mieremet vermoord, en in Amsterdam vastgoedhandelaar Kees Houtman.

gerrie_knetemann_1977

Gerrie Knetemann 1977

2004 – Gerrie Knetemann (53) overleden.
Hij was een Nederlands wielrenner en bondscoach.  Zijn bijnaam was ‘de Kneet’, was een Nederlandse beroepswielrenner. In 1978 won hij het UCI Wereldkampioenschap. Knetemann overleed aan de gevolgen van een longembolie nadat hij tijdens een mountainbiketocht nabij Bergen onwel was geworden.

 

2004 – Amerikaanse presidentsverkiezingen: Zittend president George W. Bush verslaat zijn Democratische uitdager John Kerry.

 

TheoVanGogh

Theo van Gogh

2004 – Theo van Gogh wordt in Amsterdam vermoord.
Hij was een Nederlands regisseur, scenarioschrijver, columnist, en programmamaker en presentator voor televisie. Van Gogh was lid van het Republikeins Genootschap en stemde bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2003 op Ayaan Hirsi Ali. Haar kritiek op de islam werd door hem gesteund. Samen met Hirsi Ali maakte hij de film Submission, over het verband tussen de manier waarop een deel van de moslims de Koran interpreteren en vrouwenmishandeling. Op dinsdagmorgen rond negen uur ’s ochtends werd Van Gogh vermoord. Hij fietste door de Linnaeusstraat in Amsterdam-Oost/Watergraafsmeer, op weg van huis naar zijn kantoor, toen hij door Mohammed B, ook te fiets, met een HS 2000-pistool werd beschoten.

2000 – Het  internationale ruimtestation wordt vanaf nu permanent bewoond.
Het internationale ruimtestation (International Space Station, ISS) is een ruimtestation dat in een baan om de aardedraait en door verschillende landen wordt gebouwd, bemand en bekostigd.

1976 – Amerikaanse presidentsverkiezingen: Jimmy Carter, oud-gouverneur van Georgia, verslaat zittend president Gerald Ford.

1947 – Eerste (en enige) vlucht van de Spruce Goose (Hughes H-4 Hercules), het vliegtuig met de grootste vleugelspanwijdte dat ooit heeft gevlogen.

1930 – Haile Selassie wordt tot keizer van Ethiopië gekroond.

1917 – De Balfour-verklaring belooft de Joodse zionisten Britse hulp bij de opbouw van een ‘nationaal tehuis’ in Palestina.

1903 – Andrew Carnegie ondertekent in New York de stichtingsakte van de Carnegie Stichting.
Deze akte die als doel heeft ‘de oprichting en het onderhoud van een gebouw en een bibliotheek ten behoeve van het Permanent Hof van Arbitrage‘, waarmee de basis gelegd werd voor de bouw van het Vredespaleis.

1889 – North Dakota en South Dakota worden staten van de Verenigde Staten.

1769 – Pioniers, waaronder Jose Francisco Ortega, van een Spaanse expeditie geleid door ene Don Gaspar de Portola ontdekten de Golden Gate nabij San Francisco.

1675 – De naam van de Colombiaanse stad Medellín wordt veranderd van Poblado de San Lorenzo in Villa de Nuestra Señora de la Candelaria de Medellín.

1561 – Guido de Brès biedt de Nederlandse Geloofsbelijdenis aan aan de koning van Spanje Filips II.
Deze geloofsbelijdenis is nog steeds van kracht in alle calvinistische kerken.

1532 – Een stormvloed, de Allerheiligenvloed van 1532, treft Nederland.
Vele dorpen verdwenen als gevolg van de stormvloed.

1171 – Boudewijn IV graaf van Henegouwen (63) overleden.
Bijgenaamd de Bouwer, was graaf van Henegouwen van 1120 tot aan zijn dood. Aanvankelijk, als minderjarige zoon van Boudewijn III, regeerde hij tot 1127 onder het regentschap van zijn moeder, Yolanda van Gelre. In 1127 trouwde Boudewijn met Aleidis van Namen (ca. 1110 – juli 1169, begraven te Bergen), dochter van graaf Godfried van Namen en van Ermesinde van Luxemburg.

1170 – Tijdens een storm wordt het Creiler Woud verzwolgen door de Zuiderzee.

 

Bronnen: o.a. Wikipedia

EXTRA: Statistieken van deze dag en meer over deze wereld

Bevolkingsteller van Nederland

  facebook       

© 2 november 2021