Wat gebeurde er op 12 oktober?

 

Elke dag het nieuws van vroeger

Elke dag het Nieuws van Vroeger volgen? Klik dan hier!

 

2019 – Bauke Mollema wint de herfstklassieker; de ronde van Lombardije.
38 jaar later na de laatste Nederlander Hennie Kuiper .

2018 – Prinses Eugenie en Jack Brooksbank geven elkaar het jawoord.
Prinses Eugenie Victoria Helena van York is de jongste dochter van de Britse prins Andrew en zijn voormalige echtgenote Sarah Ferguson. Prinses Eugenie is een kleindochter van koningin Elizabeth II.

This is Holland

2017 – This is Holland wordt geopend voor het publiek.
Het is een toeristenattractie met panoramavliegsimulator in Amsterdam. De attractie is geopend in Amsterdam-Noord, naast het EYE Filmmuseum, in een 24 meter hoog cilindrisch paviljoen op het voormalige Shellterrein Overhoeks, boven de ondergrondse parkeergarage van de A’DAM Toren.

2017 – Het wassen beeld van vlogger Enzo Knol wordt onthult in Madame Tussauds Amsterdam.
Hij is de eerste nederlandse vlogger die een wassen beeld krijgt.

2014 – Darter Michael van Gerwen wint voor de tweede keer de World Grand Prix.

2014 – Turner Epke Zonderland behaalt in Nanning voor de tweede maal de wereldtitel aan de rekstok.

2014 – Evo Morales wordt met ruime meerderheid herkozen tot president van Bolivia en begint aan zijn derde ambtstermijn.

2012 – De Nobelprijs voor de Vrede wordt toegekend aan de Europese Unie.

2009 – DSB Bank wordt door De Nederlandsche Bank onder curatele gesteld door toepassing van de noodregeling in de zin van de Wet op het financieel toezicht.

2009 – Elinor Ostrom en Oliver Williamson winnen de Nobelprijs voor de Economie.

2007 – Het Noorse Nobelcomité maakt bekend dat de Nobelprijs voor de Vrede voor het jaar 2007 wordt toegekend aan het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) en de voormalige Amerikaanse vicepresident Al Gore.

2006 – De Zweedse Academie maakt bekend dat de Nobelprijs voor Literatuur 2006 is toegekend aan de Turkse schrijver Orhan Pamuk.

2003 – De popgroep Duran Duran geeft haar eerste concert in 18 jaar.

2002 – Een bomaanslag op twee discotheken in de badplaats Kuta op Bali zorgt voor ruim 190 doden onder wie veel westerse toeristen.

2000 – Een zelfmoordaanslag op de Amerikaanse torpedojager USS Cole in de haven van Aden, Jemen kost 10 doden; Osama bin Laden zou erachter zitten.

1999 – De VN melden de geboorte van de zes miljardste wereldburger.

John Denver1997 – John Denver (53) komt voor de kust van Monterey (Californië) om het leven toen het vliegtuig dat hij bestuurde, een Rutan Long-EZ die hij kort daarvoor had gekocht, neerstortte.
Naar men vermoedt was onervarenheid met het toestel de oorzaak van het ongeval. De naam John Denver is het pseudoniem van Henry John Deutschendorf. Hij was een Amerikaanse countryzanger, songwriter, musicus en (enkele malen) acteur. In 1994 schreef hij zijn autobiografie getiteld Take me Home.

 

 

 

Alexander Pola

Alexander Pola

1992 –  Alexander Pola (78) overleden, Nederlands acteur, tekstschrijver en komiek.
Zijn grootste succes op de televisie kreeg Pola door zijn deelname als tekstschrijver en uitvoerend artiest aan het kwintet Farce Majeure.

1990 – Max Tailleur (81) overleden, Joods-Nederlands humorist.

1968 – Equatoriaal-Guinea wordt onafhankelijk van Spanje.

1960 – De Russische premier Nikita Chroesjtsjov slaat tijdens een vergadering van de Verenigde Naties met zijn schoen op zijn lessenaar.

Marga Klompé

Marga Klompé

1956 – Marga Klompé wordt de eerste vrouwelijke minister van Nederland.
Zij was een Nederlands politica namens de Katholieke Volkspartij(KVP).  Ze was de eerste vrouw die minister van Staat was.

1870 – Robert E. Lee (63) overleden.
Hij was generaal en vanaf 1862 opperbevelhebber van de strijdkrachten van de zuidelijke Geconfedereerde Staten van Amerika, tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog van 1861 tot 1865.

 

Wilhelmina van Pruisen

Wilhelmina van Pruisen

1837 – Wilhelmina van Pruisen (62) overleden.
Zij was prinses van Pruisen en als echtgenote van koning Willem I de eerste koningin der Nederlanden. Zij werd ook wel Mimi genoemd.
Prinses Wilhelmina was een dochter van koning Frederik Willem II van Pruisen en diens tweede echtgenote Frederika van Hessen-Darmstadt.

 

 

Peter I van Brazilië

1822 – Brazilië wordt een onafhankelijk keizerrijk.
Peter I  wordt de eerste keizer van Brazilië van 1822 tot 1831 en in 1826 als Peter IV koning van Portugal. Hij was de zoon van koning Johan VI van Portugal.

1654 – De Delftse donderslag, ontploffing van een opslagplaats voor buskruit in de binnenstad van Delft leidt tot vele doden en grote schade.

1492 – Columbus “ontdekt” Amerika: hij denkt een andere zeeweg naar Indië gevonden te hebben; de bewoners van het nieuw ontdekte land noemt hij ‘indianos‘.

633 – Slag bij Hatfield Chase: Koning Edwin van Northumbria wordt bij Doncaster (Yorkshire) door de Britten onder leiding van Cadwallon van Gwynedd, verbonden met Penda van Mercia, verslagen.

 

Bronnen: o.a. Wikipedia

EXTRA: Statistieken van deze dag en meer over deze wereld

Bevolkingsteller van Nederland

 

  facebook       

© 12 oktober 2021