Wat gebeurde er op 3 oktober?

Elke dag het nieuws van vroeger

Elke dag het Nieuws van Vroeger volgen? Klik dan hier!

 

2019 – In Ecuador wordt de noodtoestand afgekondigd door president Moreno, nadat in het hele land protesten uitbreken als gevolg van de maatregel om de subsidie op brandstof af te schaffen.
De maatregel was bedoeld om te voldoen aan de eisen die het IMF had opgelegd om in aanmerking te komen voor de lening die eerder in maart was overeengekomen.

2017 – Minister van Defensie Hennis en generaal Middendorp treden af.
Aanleiding is het ongeval door een ondeugdelijke granaat waardoor twee militairen de dood vonden en een derde gewond raakte.

2010 – Duitsland doet zijn laatste herstelbetalingen aan zijn tegenstanders tijdens de Eerste Wereldoorlog.

2009 – De Nederlandse Josje Huisman wordt verkozen als de nieuwe blonde zangeres van K3, nadat Kathleen Aerts eerder dat jaar de groep had verlaten.

2005 – In Nederland en België is een gedeeltelijke zonsverduistering te zien.

Frits van Turenhout

Frits van Turenhout

2004 – Frits van Turenhout (91) overleden.
Hij was een Nederlands programmamaker en zanger. Hij bekleedde vele functies, maar is vooral bekend geworden als presentator van de voetbal- en toto-uitslagen. Hij is beroemd om zijn manier van uitspreken van de uitslag 0-0 en hij dankt daaraan de bijnaam Mister null-null.

1995 – Na een maandenlang proces wordt sport- en filmster O.J. Simpson door de jury onschuldig bevonden.

1993 – Bij een poging om twee hooggeplaatste Somalische spionnen te ontvoeren in de Somalische stad Mogadishu stuit het Amerikaanse leger op zwaar verzet. Er worden twee Amerikaanse Black Hawkhelikopters neergeschoten. Bij deze en verdere acties komen 19 Amerikanen en ongeveer 1000 Somali’s om het leven.

1993 – Johannes Hermanus (Johan) Scheps (93) overleden.
Hij was een Nederlands politicus en verzetsstrijder tijdens de Tweede Wereldoorlog.

1992 – Voor 20 miljoen Amerikaanse kijkers verscheurt zangeres Sinéad O’Connor een foto van de paus in het programma Saturday Night Live.

1990 – Dag van de Duitse eenheid: de Duitse Democratische Republiek (DDR, Oost-Duitsland) wordt opgeheven en wordt weer samengevoegd met de Bondsrepubliek Duitsland (West-Duitsland). Beide landen waren sinds 1949 van elkaar gescheiden.

1990 – Rwanda vraagt hulp aan België om het hoofd te bieden aan de invasie van Tutsi-rebellen.

1981 – De hongerstaking van IRA-gevangenen in de Maze-gevangenis in Belfast eindigt na zeven maanden en 10 doden.

1944 – Britse bommenwerpers bombarderen de dijk bij Westkapelle, om Walcheren onder water te zetten, zodat de Duitse bezetters makkelijker te verdrijven waren.

1935 – Het Italiaanse leger van dictator Mussolini valt het keizerrijk van Haile Selassie, Abessinië, binnen.

1932 – Irak wordt onafhankelijk.

1863 – President van de Verenigde Staten Abraham Lincoln maakt Thanksgiving Day een nationale feestdag.

Johan Eilerts de Haan

Johan Eilerts de Haan

1863 – Johan Eilerts de Haan geboren.
Hij was een Nederlands militair en ontdekkingsreiziger. Van 30 juni 1908 tot 20 november 1908 vond onder zijn leiding in Suriname een expeditie plaats naar de bron van de rivier de Suriname. Tijdens die tocht werd op 16 oktober een rivier ontdekt die hij de Lucierivier noemde. Waarschijnlijk vernoemde hij deze rivier naar een overleden nichtje van hem. Op 29 augustus 1910 overleed hij op 44-jarige leeftijd met als waarschijnlijke doodsoorzaak malaria. Het Eilerts de Haangebergte is vernoemd naar Johan Eilerts de Haan. Op 5 december 1912 werd een borstbeeld van hem in Paramaribo bij het Vaillantsplein opgericht.

1789 – George Washington roept 26 november 1789 de eerste Thanksgiving Day in het bestaan van de Verenigde Staten uit.

Leiden ontzet (1574).

Leiden ontzet (1574)

1574 – Ontzet van Leiden na een Spaanse belegering.
Het Beleg van Leiden vond plaats van 1573 tot 1574 en eindigde in een ontzet van de stad.
Het Leids Ontzet of Leidens Ontzet wordt jaarlijks in Leiden gevierd ter herdenking van de belegering van deze stad tijdens de Tachtigjarige Oorlog en het ontzet op 3 oktober 1574.
Aanvankelijk bleef het stadsbestuur trouw aan de landsheer, koning Filips II van Spanje. Deze benoemde in 1567 de hertog van Alva tot landvoogd over de Nederlanden. Alva nam diverse maatregelen tegen de godsdienstvrijheid en stelde onder andere de Raad van Beroerten in. Hierna koos de stad in juni 1572 de kant van prins Willem van Oranje.

1226 – Franciscus van Assisi (44) overleden, Italiaans heilige, stichter van de orde der minderbroeders.

382 – Keizer Theodosius I sluit een verbond met de Visigoten en geeft hen het gebied tussen de Donau en het Balkangebergte (huidige Bulgarije).

Bronnen: o.a. Wikipedia

EXTRA: Statistieken van deze dag en meer over deze wereld

Bevolkingsteller van Nederland

  facebook       

© 3 oktober 2021