Wat gebeurde er op 30 juni?

 

Elke dag het nieuws van vroeger

 

 

Elke dag het Nieuws van Vroeger volgen?                                            Klik hier bij Facebook. Klik hier bij Instagram.

 

2022 – Wetenschappers maken bekend een manier te hebben gevonden om biobrandstoffen te produceren met Streptomyces bacteriën.
Het onderzoek is voorlopig nog kleinschalig en de opbrengst laag.

2021 – De Amerikaanse komiek Bill Cosby wordt vrijgelaten.
Hij zat een gevangenisstraf uit voor seksueel misbruik bij meerdere vrouwen. De miljonair zou geen eerlijk proces hebben gehad.

2020 – Koning Filip van België biedt zijn excuses aan voor de wandaden die werden gepleegd vanaf 1885 in de oud Belgische kolonie Congo aan de huidige Democratische Republiek Congo.

2019 – Max Verstappen wint net als vorig jaar op de Red Bull Ring de Grand Prix Formule 1 van Oostenrijk.

2017 – Weervrouw Helga van Leur heeft na twintig jaar haar laatste weersvoorspelling bij RTL Nieuws gepresenteerd.
In 1998 werd ze door vakgenoten uitgeroepen tot beste weervrouw ter wereld. In 2008, 2010 en 2012 werd ze verkozen tot populairste weervrouw van het jaar op basis van het tweejaarlijks onderzoek door GfK.
In 2007 won ze het televisieprogramma Dancing with the Stars met haar danspartner Marcus van Teijlingen.

2015 – Langste dag van het jaar met één seconde extra!
Deze extra seconde wordt een schrikkelseconde genoemd. Deze extra seconde is ingevoerd in 1972. De aarde draait namelijk nooit precies 24 uur lang om zijn as, maar iets langzamer. Om dit te compenseren wordt er af en toe een extra seconde ingevoerd. 

2010 – Jennifer Simons en Ruth Wijdenbosch worden verkozen tot respectievelijk voorzitter en (eerste vrouwelijke) ondervoorzitter van het parlement van Suriname.

2009 – Yemenia-vlucht 626, een Airbus A310 van de Jemenitische vliegmaatmaatschappij Yemenia, crasht met 153 mensen aan boord bij de eilandengroep Comoren voor de Afrikaanse oostkust.
Een meisje van 14 overleeft op wonderbaarlijke wijze het ongeluk.

2008 – Mies Bouhuys (81) overleden.
Zij was een Nederlandse scenario-, toneel- en kinderboekenschrijfster. Ook schreef ze gedichten. Ze was woonachtig in Amsterdam.

2007 – Op het vliegveld van Glasgow ramt een jeep gevuld met benzine terminal 1.
Waarschijnlijk was het de bedoeling dat de auto zou ontploffen. Dit komt een dag na de mislukte aanslagen in Londen. De autoriteiten vermoeden dat het om een terroristische aanval gaat; Groot-Brittannië stelt het hoogste terreuralarm in.

2006 – Jan Peter Balkenende biedt het ontslag aan van het Kabinet-Balkenende II.

2006 – De dag voor de Ronde van Frankrijk krijgen 9 wielrenners, waaronder favorieten zoals Jan Ullrich en Ivan Basso een startverbod wegens vermeend dopinggebruik.
Het Astana – Würth Team kan uiteindelijk niet starten omdat vijf van de negen renners geweerd zijn en de ploeg dus niet aan het vereiste minimum van zes renners raakt.

2000 – Op het Roskilde Festival in Kopenhagen worden negen mensen doodgedrukt tijdens een optreden van de Amerikaanse popgroep Pearl Jam.

1994 – Een Airbus A330 stort tijdens een testvlucht neer, alle 7 inzittenden komen om.

1993 – Bomaanslag op het gebouw van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in Den Haag door de RaRa.

1990 – Zaïre viert dertig jaar onafhankelijkheid, maar zonder Belgische delegatie bij de feestelijkheden.

1987 – De Europese Commissie publiceert haar groenboek over telecommunicatie.

1974 – De moeder van Martin Luther King, Alberta, wordt doodgeschoten tijdens een kerkdienst waar ze het orgel bespeelt.

1973 – Afschaffing dienstplicht in de Verenigde Staten.

1973 – Een zonsverduistering van zeven minuten die in Afrika het beste zichtbaar is.

1972 – Voor de eerste maal wordt een schrikkelseconde ingevoerd.
Een schrikkelseconde is een seconde die aan de kalenderdatum/tijd toegevoegd wordt om het verschil in lengte tussen de gemiddelde zonnedag en de uurwerkdag (24 uur) te corrigeren. Onder een zonnedag verstaan we de tijdsduur tussen twee opeenvolgende momenten dat de zon z’n hoogste punt bereikt. De middeling vindt plaats over een heel jaar.

1971 – Drie Russische kosmonauten worden dood aangetroffen in hun capsule na een schijnbaar probleemloze landing.

1964 – In Amsterdam worden “Happenings” gehouden rond “Het Lieverdje“; het ontstaan van de provo‘s.

1963 – Kroning van Paus Paulus VI in Rome. Hij is de laatste paus die met een tiara is gekroond.

1960 – Ondertekening van de onafhankelijkheidsakte van Congo door Patrice Lumumba en Gaston Eyskens.

1946 – Op het atol Bikini in de Stille Oceaan verwoest een proefexplosie van de atoombom meer dan 200 afgedankte schepen.

1941 – Wegvoering van de Nederlandse ex-premier Colijn door de Duitsers.
Colijn werd als gevolg van zijn steun aan het verzet door de Duitsers gevangengezet.

1936 – Het boek “Gone with the wind” wordt gepubliceerd.
In Nederland is het boek bekend als “Gejaagd door de wind”. Het is een roman van de Amerikaanse schrijfster Margaret Mitchell, voor het eerst uitgegeven in 1936. Het is ook de titel van een succesvolle film gebaseerd op het boek van Mitchell.

1934 – Nacht van de Lange Messen: Hitler schakelt alle oppositie binnen zijn eigen partij uit.
In Duitsland veelal bekend als de Röhm-Putsch, werd de hele top van de SA, het partijleger van de Duitse nazipartij NSDAP, vermoord door de SS van Heinrich Himmler. Dit onder verschillende voorwendselen; het zouden homo’s zijn, of men zou samengezworen hebben tegen Adolf Hitler. SA-leider Ernst Röhm was inderdaad homoseksueel (waarover Hitler zich eerder nooit negatief uitliet), maar in feite ging het om het tijdig uitschakelen van een potentiële rivaal van Hitler. Ook een aantal politiek invloedrijke personen buiten de NSDAP werd tegelijkertijd geliquideerd.

1933 – Een massale demonstratie in Antwerpen tegen oorlog en fascisme.

1914 – Gandhi wordt gearresteerd in zijn anti-apartheidsstrijd in Zuid-Afrika.

1908 – In Toengoeska (nu Kraj Krasnojarsk) in Siberië vindt een ongekend krachtige explosie plaats, waarvan de oorzaak nooit is opgehelderd.

1538 – Karel van Gelre (70) overleden.
Hij werd ook wel Karel van Egmont genoemd, was hertog van Gelre en graaf van Zutphen uit het Huis Egmont. Karel van Gelre was de zoon van Adolf van Egmond, hertog van Gelre en graaf van Zutphen, en Catharina van Bourbon. Hij werd geboren in Grave en vanaf 1473 opgevoed onder voogdij van Karel de Stoute en later van keizer Maximiliaan I.
Karel trouwde op 7 december 1518 in Celle met Elisabeth van Brunswijk-Lüneburg (1494 – Geldern, 1572) uit het huis Welfen, dochter van hertog Hendrik VII van Brunswijk-Lüneburg en Margaretha van Saksen. Dit huwelijk bleef kinderloos. Na de dood van Karel van Gelre in 1538 kwam het hertogdom aan hertog Willem van Kleef. Deze werd echter in 1543 bij het Traktaat van Venlo gedwongen het hertogdom af te staan aan Karel V. 

350 – Nepotianus wordt in opdracht van Magnentius vermoord.
Hij regeert als keizer van Rome slechts 28 dagen.

 

Bronnen: o.a. Wikipedia
EXTRA:
Statistieken van deze dag en meer over deze wereld
Bevolkingsteller van Nederland
Geschiedenis & Genealogie / Achtergronden, bronnen, naslagwerken en overzichten

 

facebook

© 30 juni 2023